27 februari 2016

Drömväxt inför 2016 nr 5


Drömväxt nr 5 är definitivt Kronärtskocka och drömscenariot är att bli duktig på att få dem att övervintra. Jag växte upp bredvid ett helt fält av kronärtskocka! Det ni!

Ni kan läsa mer om det HÄR för jag har gjort en inlägg om min favoritblomma innan. Jag kan bara gissa vilken sort Anders Andersson odlade då men jag är ganska säker på att det var 'Skånsk Herrgård'. På sensommaren lyste fältet lila av blommande kronärtskockor!

Egentligen är det bästa sättet att föröka kronärtskocka vegetativt, alltså med sidoskott eller delning men de som odlar kronärtskocka växer inte på träd...

Plantans växtplats måste vara solig och varm, jorden väldränerad, kraftig och näringsrik. Jorden ska grundgödslas vid plantering och sen måste den gödselvattnas under säsongen och se till så att plantorna inte torkar.

På vintern måste man se till att ingen fukt blir stående runt plantan för då ruttnar den snabbt när det fryser. Det finns ett knep som jag ska testa där man skär ner blomstjälken och sen kupar man med luftig jord runt plantan. Sen ställer man upp två tegelstenar mot kullen så att att vatten uppifrån kan rinna av. Sen lägger man på ytterligare täckmaterial, löv eller halm. Efterhand som tjälen släpper på våren lyfter man bort materialet stegvis.

Ett annat sätt är att gräva upp och kruka plantorna och övervintra dem frostfritt över vintern. Det lät enklast.


Till sist delade John Taylor på Trädgårdsonsdag ett hjärtskärande knep nämligen att klippa av den första blomman som visar sig. Då förgrenar sig plantan och skörden blir större! Någon som vågar bekräfta detta :-)?9 kommentarer:

 1. Hei Maria!
  Dette er nok en for eksotisk plante her. Har sådd den to ganger og fått frukter. Det ble en veldig deilig, men liten smaksprøve.
  Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad kul att det ändå blev ett smakprov! Det bådar gott för mig :-) Kram

   Radera
 2. Jag satte en planta Herrgård i somras. Nu ligger den omsorgsfullt omstoppad i jordbädden - jag använde mig av knepet med kupad jord, tegelsten, halm och regnskydd. Jag kommer att bli superledsen om den inte har klarat vintern, men än är det långt kvar av väntan... Året innan provade jag att kruka den och förvara den frostfritt. Det tvärdog den av.

  Så häftigt att växa upp bredvid ett fält av kronärtskockor! Det måste ha varit en syn.

  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas, hoppas den klarar sig. Ja tänk att ha ett helt fält! Om man har det kan man dela och flytta och chansen att få smaskiga skockor varje år är betydligt större. Det är min dröm!
   Fin söndag!

   Radera
 3. När jag försökte odla kronärtskockor var det de svarta bladlössen som jublade. Helt omöjliga att bli av med! Några fina skockar blev det men mest elände. Ska bli intressant att se hur du lyckas!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade för mig från mitt första inlägg om kronärtskocka att du nämnde svarta bladlöss. En massa löss drar helt klart ner stämningen! Jag odlade bondbönor och ett år var det fullt av svarta bladlöss, inget kul alls. Hoppas att de har annat för sig i år :-)
   Trevlig helg!

   Radera
 4. Tror inte att de skulle gå så bra här uppe men vackra är de. Hoppas du lyckas!
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 5. Det låter inte helt lätt. De lila blommorna har jag ju sett, men inte i de mängder som du sett. Lycka till. / britt

  SvaraRadera