29 september 2013

Tid för livsnjutning

Sista skörden av tomater som legat inne och mognat. Det blev en hel del trots potatisbladmöglet som angrep dem ute. Men jag var snabb och plockade in kvistarna så att det mesta blev bra ändå.




Att skörda och att ha riktig kvalitetstid för sina grönsaker och sånt man odlat är riktig livsnjutning, tycker jag! Idag har varit en sån dag. Fått ordning på dahliorna som nu står snyggt och prydligt i källaren i säkert förvar. Har till och med namnat dem så att jag vet hur jag ska plantera knölarna efter rätt färger nästa år.

Basilikan ska hackas ihop med lite vitlök, citroncest och olivolja och sen ska de frysas till små iskuber som är så goda att ta fram sen. Rosmarinbusken har jag slaktat totalt eftersom den sällan klarar vintern ändå. Klippte några kvistar av kryddsalvian, en krydda jag börjar gilla mer och mer. Den är perfekt i lammfärsen och som torkad passar den jättebra ihop med "blöta" grönsaker, som sqaush och pumpa, i gratänger med mera. Lite citronmeliss och timjan, så mycket jag vågade klippa av. Jag är ute lite för sent med timjanbusken, skulle nog skördat redan i juli så jag vågar inte klippa så mycket innan vintern. Jag är extra rädd om den för att den övervintrade här hos och det är första gången.

Alla fina kvistar ska hängas på tork mörkt och svalt... ja nu är det svalt till och med i vårt hus. Vi håller på med skorstenen och en ny kamin ska in i nästa vecka, hoppas vi. Så fram tills dess att vi kan värma oss med skön vedvärme, är det fleece och ylle här inomhus. Perfekt för kryddorna! Ja lite elvärme har vi förstås, men försöker snåla på den.


Det blev goda pizzor till kvällsmat, vegetariska med trädgårdens grönsaker på. Det går faktiskt att göra riktigt bra pizza i en vanlig ugn. Man behöver en bra deg och goda råvaror och det är ju ingen överraskning precis. Sen behöver man en riktigt varm ugn. Jag har använt sånt som vi har hemma i skafferiet, men det går säkert att variera receptet efter vad man har.


Pizza
2st x 2 plåtar = 4 bitar

Pizzadeg:
25 g jäst
1 tsk havssalt
2 tsk mörkt muskovadosocker
0,5 dl underbar olivolja från Mallorca
3 dl vatten direkt från kranen, lite ljummet
3 dl Vetemjöl special med fullkorn
4 dl Vetemjöl Special Ekologiskt

Blanda ut jästen, sockret, saltet och oljan med vattnet. 
Rör i mjölet efterhand och arbeta fram glutentrådar. Arbeta degen en stund så att du får en fin konsistens och så att degen släpper från bunken.
Ställ åt sidan på ett bra ställe med en handduk över. Låt degen jäsa i cirka en timme tills den fått dubbel storlek.

Pizzafyllning:
Under tiden degen jäser, förbered pizzafyllningen. Här kan man ta vad man känner för men regeln är att pizzan inte ska bli för blöt.

2 dl Ekologiska krossade tomater som får stå och rinna av en stund. Blanda med 
1 msk Ekologisk tomatpuré så att det blir en bra smak och lagom konsistens.
2 dl Körsbärstomater skärs i småbitar.
5 st Svenskodlade Mallorcapaprikor skärs i småbitar. Jag hade två röda och tre gröna.
1 st Svenskodlad Chilepeppar 'Santanyi' hackas fint.
1 paket fetaost hackas
2 dl lagrad ost. Jag hade långlagrad Grevéost hemma.
1 dl finhackad basilika
Havssalt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 300 grader.
Förbered två plåtar genom att smörja dem med ett par matskedar Rapsolja.
Värm plåtarna i ugnen en liten stund så att de blivande pizzorna inte hamnar på en kall plåt. Rapsoljan verkar tåla en hel del värme utan att börja ryka. 
Bakplåtspapper och kall plåt i kombination gör att pizzan börjar koka och släpper ut en massa vätska... så jag försöker undvika båda.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Kavla ut en i taget, tunt, men så att det går att flytta dem och lägg sedan två på varje plåt.

Bred ut tomatkrossblandningen ända ut i kanterna. Strö över tomaterna, paprikan, chilin, fetaosten, basilikan och till sist den lagrade osten. Salta och peppra lite försiktigt.

Nu ska pizzorna in i ugnen och de ska stå långt upp, näst längst upp i ugnen blir bra.
Låt de stå där tills det börjar dofta underbart och pizzorna blivit lite gyllene.
Ta ut den första plåten och sätt in den andra.

Vi hämtade ruccola i landet som sallad till pizzan. 
Sen njöt vi...

15 september 2013

Höstrufs












I trädgården råder nu lugn och ro, men det blommar mycket fortfarande. Det har infunnit sig ett höstrufs som jag gillar. Lite huller om buller, blommor som vinglar hit och dit, blandat med visset. Jätteverbenan och höstanemonerna hör till favvisarna men solrosorna har verkligen levererat mer än jag trodde när jag sådde dem. En del blommar fortfarande och en del ser helhängiga ut.

Grönsaker har skördats allt eftersom och härom veckan sådde jag faktiskt sista ruccolaomgången som har kommit upp fint. Inga jordloppor och kålfjärilar nu ju. I fjol hade vi ruccola långt in i november utan att frosten tog den. Men bästa grönsaken i år är utan tvekan sockermajsen, även om den gula squashen har varit otroligt givande och tjänat som basföda i flera månader!

Man inser att det går mot höst nu. Snart ska jag börja fixa med kryddsaltet, första gången för mig blir det, så jag ska läsa på innan jag börjar. Känner på mig att det är ett måste att ha en bra mixer, så den ska införskaffas. Riktigt nyfiken på eget kryddsalt. En annan favorit som är lätt att tillverka är frysta kryddkuber. Man mixar olivolja med basilika och vitlök och fryser in som iskuber. Perfekta att ta fram och krydda allt möjligt med.

Annars torkas det myntor och olika kryddor. Snart ska rosmarinen in på tork och under sommaren har jag tagit rätt på dragon och koriander. Citronmelissen blev det inte mycket med, bara en liten buske och ett par fröplantor. Ett år odlade jag kummin från frö och fick en halv deciliter kumminfrön som jag fortfarande har kvar en del av. Vissa kryddor används verkligen mer än andra.

Idag regnar det så det känns rufsigare än vanligt, men det ska bli uppehållsväder i eftermiddag. Kanske skulle ta bilen och kolla efter svamp?

8 september 2013

Från soffan sett

Försöker mig på en vilodag... men tankarna på en ny sittplats i trädgårdens västerhörn ligger där och skvalpar.

På kvällen är tegelväggen nämligen alldeles uppvärmd av solen och man skulle kunna sitta där de sista kvällstimmarna. Än så länge är det insyn från gatan, och ett gammalt gunnesbostaket ska tas bort, så fort den nysatta avenbokshäcken fått en hyfsad höjd.

Vi tänker köra med dubbla häckar. Avenbokshäcken mot gatan får bli ca 150cm, det borde räcka. Ett par meter innanför, framför sittplatsen ska det bli meterhöga ligusterhäckar som skärmar av ytterligare. Det blir nog bra. Avståndet mellan häckarna är bara ett par meter, där kommer det vara en gång och rabatter, mest gröna marktäckare samt en och annan skulptural form. Sittplatsens golv ska vara marktegel som just nu ligger på hög i trädgården. Stenmjöl har jag... så jag skulle kunna ta ett tag med spade och skyffel där ute i det fina vädret...

Men det är rätt så fint här på soffan med... Såhär ser det ut i mitt fönster.


 




Det är Dr Westerlundvarianten 'Lady Plymouth' med sina vitbrokiga, sirliga blad. Bredvid står skålen från Gotland som jag tycker så mycket om. Särskilt soldekoren.

5 september 2013

Moodboard September

 Moodboard September




Det är september och luften har blivit så sval och skön.
Det är höst men ändå fortsätter sommarvädret som om ingenting har hänt...
Blommorna har jag plockat i trädgården och det finns många kvar än därute på sina stjälkar men det kändes bra att plocka in dem, dofta på dem och liksom titta ordentligt på dem.
Alla blommorna tillsammans blev en färgkaskad och för mig är det en hyllning till den varma sommaren bakom oss och den något svalare hösten framför oss.
Jag gillar september.

Varje månadsskifte gör vi Moodboards och hos Karin, kan du se fler vackra sådana.

1 september 2013

Marvelous!


Denna squashplanta har hittills gett 19(!) fina frukter och nu sitter det fem nya på den.  
Jag kan inte komma ihåg att jag gödslat den, bara precis i början i samband med utplanteringen. Har rotblötavattnat den ett par gånger men annars inget gulligull.


Såhär års ser det ofta på detta vis när middagen är klar. Idag blev squashen kryddad med egen paprika, chili och vitlök. Vitlök och squash hör ihop tycker jag och det blir jättegott att kasta in några tomater. Är det helg kan det bli lite chevre eller mögelost på toppen...


Här är det rosenböna och berlottibönor plus några till som ska spritas. Som vanligt är det inte så svårt att odla grönsakerna, kruxet är hur man ska ta hand om dem.

Men det är så bra med bönor, för man kan äta dem i alla stadier, men man bör koka dem först. I början, innan bönan börjar få frön, kokar man hela skidan och äter den som en brytböna. Sen, när man haft annat för sig och inte hunnit titta till buskarna, börjar fröna växa till sig inuti skidan. Då spritar man dem och kokar fröna med lite rosmarin, vitlök och gärna sommar/vinterkyndel om det finns... Eller så förväller man dem bara och fryser in.


Detta är 'Apache' som gav riktigt mycket och fina potatisar. De kom igång ganska sent, men gav mycket i gengäld.


Detta är en annan sort som jag glömt namnet på. Efter två stånd såg det ut såhär i krukan. STORA potatisar och inte så angripna av brunröta som jag trodde. De bästa åker ner i källaren och de sämsta äter vi på direkten.


Nu är iallafall alla potäter upptagna. En angenäm syssla att kånka ner dem i källaren. De vi missat att ta upp lär visa sig nästa år där det kommer upp potatisblast mitt i morotssådden...