Jag gick ut i trädgården idag på första advent för att se om det kunde finnas några blommor en dag som denna. I natt har vi haft en av de första kalla nätterna och nu börjar det kännas som vinter för hösten har varit mild länge.
Bellis trivs på vår tomt året om, särskilt i gräsmattan och i landet.
Även om det varit sol hela dagen har den inte lyckats tina upp lövet med glittrande frost på.
Luddiga fröställningar av Liten rosenflockel.
Gul nunneört blommar nog för jämnan hos oss. (Heter den verkligen Gul nunneört.. Någon..?)
Även om ulleternellen egentligen har blommat över för länge sen är den fin med sina vita stjärnor som blomställningar.
Där fanns alltså några söta blommor kvar i trädgården. Jag hade hoppats på Tidlösan men inte ett spår av den detta året så det får bli mer av innehyacinter och andra fina lökar att titta på istället för blommor behöver man ju ha.
30 november 2014
11 november 2014
8 november 2014
3 november 2014
Örtsalt
Äntligen eget örtsalt!
Detta är ett mycket bra sätt att ta hand om sina kryddörter. Som jag förstår det kan man använda vilka kryddor man vill, man kan ta mycket av något och lite mindre av andra. Vissa kan ta överhanden i smaken, till exempel libbsticka och vitlök som man kan va lite försiktig med, men som absolut ska vara med eftersom de ger så god smak till helheten.
Dill hade jag för lite av vid denna årstiden och den sista basilikan som jag gjorde pesto på bara för en vecka sedan kunde gott ha varit med.
Det är en process innan man kan skruva åt locken på de färdiga små lyckoburkarna. Först odla såklart, sen med ett lyckligt leende på läpparna gå runt i trädgården och plocka örterna under stor vördnad. Ta in och skölja av bladen, göra fina högar av örterna, noggrant hacka och riva alla örter i matberedaren. Tillsätta salt. Bre ut massan och låta torka.
Det här med torkningen tog längre tid än jag trodde men det doftade gott under tiden. När allting torkat på 50 grader i ugnen över eftermiddag och natt var det dags att hacka allt i matberedaren igen till ett fint grönt örtsalt. Burkar och lock upp från källaren och diskas noga. Äntligen kunde jag fylla burkar med eget örtsalt!
Innehåll: Persilja, kryddsalvia, lök, kryddtimjan, rotselleri, libbsticka, vitlök, dragon, citronmeliss, anisört, fänkål, dill. Jag använde finkornigt Medelhavssalt till min blandning.
Etiketter:
Kryddor,
Köksträdgården,
Mat,
Trädgård,
Örter
24 oktober 2014
Sommarens vackraste
Förra året önskade jag mig röda vallmo, ni vet den där stora, maffiga och knallröda perennen. De passar bra på framsidan tycker jag där det finns andra röda, bruna och gula toner, så under förra året sådde jag dem och nu i juni blev det en jättefin blomning. Vallmo har intressanta knoppar och det är spännande att se när de utvecklas med sina stora blommor.
Senare på sommaren mognar fröna och frökapseln öppnar sig för att kunna så ut sina tusentals frön överallt... men det kan det vara värt!
Fler sommarfavoriter kan man se på Blommig Fredag/Bland Rosor och Bladlöss.
12 oktober 2014
Oktoberfint
Plötsligt var september slut och vips oktober. Mycket och roligt jobb har det varit hela säsongen, jobb flera kvällar och till och med helger. Då är det skönt att ha trädgården att vila ögonen på emellanåt även om jag ibland tycker att det blir för mycket trädgård. När ledig tid finns ligger dessutom trädgårdstidningarna där och väntar... nej, för mycket trädgård blir det. Så jag har börjat dreja igen, går en keramikkurs på torsdagkvällarna på Billinge krukmakeri vilket är inspirerande och i helt rätt riktning.
Flygstreck. Vi bor nära Vombsjön så vi har mycket sjöfåglar som flyger över oss. Tranor, gäss, änder, till och med storkar häromdagen och glador som svävar, men de sistnämnda är ju inga sjöfåglar.
Tomatkrukor tömda, det har varit ett potatisbladmögelår, så inte mycket tomater på höstkanten vilket var synd eftersom vi hade jättebra tomatsorter i år. Jorden från krukorna åker i landet och snart ska det grävas och sättas vitlök... Hoppas nästa säsong blir lika bra vitlök som i år! Stoooora, fiiina.
Skördar kryddor, kål, lök och tycker fortfarande att det är lika fantastiskt att maten kan ploppa fram ur jorden. Odling är beroendeframkallande. Vacker kål och rotselleri till höstgrytan.
Dahliorna på sista versen. Höstastrarna ser pigga ut i jämförelse.
Ljuset är sådär höstigt svagt och lite disigt.
Anisörten har rodnat och oktoberstormhatten är den snyggaste nu tycker jag. Tycker biet med som hittar mat i hattarna. Bzz...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)