2 april 2016

Mandelträdföljetongen


Våra mandelträd stor ute i kruka under vintern och visade redan i höstas massor av fina blomknoppar.

Detta är fortfarande lite av ett experiment att övervintra dem här eftersom vi tog med dem hit från Mallorca våren -14. Ett av träden har vi planterat i landet och det har inte fått mycket mer omsorg än så, helt enkelt för att se vad som händer. 

Skillnaden på det som är planterat direkt i jorden och de som står i kruka är att det som är planterat direkt i jorden inte har bildat en enda blomknopp utan bara satsat på tillväxt, antagligen för att vi hade hönsgödsel i landet under förra våren. En annan stor skillnad är att det som är planterat i landet har frusit in en del i topparna.

De som stått i kruka har både fått ojämn vattning och inte mycket till näring så de har satsat på blommor. 


Någon gång i februari kom krukorna in på verandan, knopparna började svälla och det kändes så härligt att mandelblom var på väg!


Snart stod båda träden i full blom, tjockt med blommor på bar kvist. Något av det vackraste som finns! Jag lekte bi och pollinerade blommorna noga. Det är två olika sorters mandelträd och då befruktar de varandra. Det doftade i hela huset och nästan så mycket så att man fick öppna och vädra. 

Nu har träden snöat av sig nästan alla kronblad och små små mandlar syns redan!


1 kommentar:

  1. Jag planterade ett litet mandelträd för några år sedan )som jag sedan lyckades ta kål på). Känslan att plocka sina "egna" mandlar var något verkligen speciell. Ha det gott!/Annelie

    SvaraRadera