28 juli 2013

Horsabäck perenner

Har haft en fantastisk dag med väninnan Henriette och hennes familj uppe på Horsabäck Perenner. Det var hela tolv år sedan jag var där sist och det var så härligt att få uppleva denna platsen igen!

Henriettes middagslur i lunden.

Trädgården och plantskolan ligger mellan Våxtorp och Hishult i södra Halland och när man kommer dit möts man av många spännande och lite ovanliga sorters perenner och Birgit förstås, Henriettes mamma, som äger och har drivit plantskolan sen åttiotalet.

Min kamera beter sig lite konstigt ibland och vill inte riktigt fokusera. Antagligen tyckte den också att det var lite för varmt idag. 30 grader i skuggan! Men mycket skön fikastund under den gamla boken i backen.



Visningsträdgårdarna är ständigt under uppbyggnad och den stora skogstomten utvecklas och fylls efterhand av nya vyer där man kan titta på plantor av olika slag.






Någonstans på tomten växer ett stort lärkträd och därunder finns det gott om plantor som Birgit har tar hand om. Sen får de ett nytt liv i kruka. Några är uppstammade såhär och några är böjda med hjälp av en sten eller bonsaiade och krokiga. Verkligen fina små träd!

 

När det finns tid modelleras keramikfigurer som placeras ut i trädgården och de finns också till försäljning. Det finns små gubbar på stubbar, ormar i träd, frökapslar, fina småfåglar, svampar, vindspel med mera. Jag fick med mig en jättefin rödhake hem som jag kan visa en annan dag.


Sen följde ju såklart en del växter med hem också! Till exempel denna vackra, vita Koreaklockan, Campanula takesimana. Här kommer hela listan:

Oktobertormhatt, Aconitum carmichaelii 'Baker's Variety'
Stjärnflocka, Astrantia, 'Red Giant'
Daggfunkia, Hosta sieboldiana 'Elegans'
Violruta, Thalictrum delavayi

Och till kryddrabatten: 
Klotlök, Allium spaerocephalon
Purpurmejram, Origanum 'Herrenhausen'' Laevigatum - gruppen 
Blå stenkyndel, Calamintha nepeta
Romersk malört, Chamaemelum nobile

27 juli 2013

Njuter!





Vet inte om det är värmen och solen som gör det, men troligen är det just den som gör själva sommaren till sommar. Eller upplevelsen av sommar. Växterna trivs så länge de får vatten och blommar rikligt och gärna. Bin och humlor och andra insekter är ute och flyger från morron till kväll. Härom kvällen hade en humla kollapsat på trappan, av ren utmattning såg det ut som. Benen dignade av pollen och det var säkert tungt för den redan stora humlan att flyga hem till boet med allt guld.

Ja, nog är det solen och breddgraderna alltid.

Särskilt på denna sidan jorden där det är avlövat ungefär halva året och smällkallt och alldeles dött och fruset på vintern, känns det extra viktigt att sommaren känns som sommar. Denna sommaren har verkligen varit varm och fin här och det finns inget att klaga på. Massor med hallon... har grannen...

Just nu har vi vänner från Kiruna i Skåne, och jag har fått mig en rejäl tankeställare, just runt det här med klimat och var man befinner sig vid olika tider på året. Själv så håller vi oss helst så långt borta från den skånska vintern som möjligt. Också genom att läsa olika trädgårdsbloggar har jag faktiskt kunnat bredda mitt perspektiv ganska mycket och jag har förstått att det på flera sätt finns stora skillnader i hur man upplever årstiderna, mycket beroende på hur lång vintern är och vad man kan, respektive inte kan odla.

Det som snurrar till det i mitt huvud, är att på Mallorca där vi befunnit oss de senaste vintrarna, är det nästan alltid sommar även om det är lite kallare i just januari, februari. Men så fort solen tittar fram, blir det en fjorton, femton grader även om det är vintermånader. Ja, det känns ungefär som vanlig, svensk sommar. Till exempel rosmarinen blommar i januari där och folk odlar grönsaker under vinterhalvåret för att det är för varmt på sommaren...

Jag njuter verkligen av sommaren som är nu. Inte för att vi är särskilt mycket lediga utan för att mornarna är så underbart svala och sköna och för att när man väl är ledig är det skönast i skuggan på en filt och för att svalorna flyger och låter sådär somrigt. För att majsen har börjat blomma och dahliorna med och för att det är fullt av blomflugor och bin och humlor och fjärilar i trädgården.Och kvällarna, man kan sitta ute hur länge som helst utan att frysa, det är riktigt somrigt.

23 juli 2013

Sommarpumpafest!

Våra plantor bara sprutar ut frukter just nu och de är så fina och goda! Det är lagom att plocka dem när de är sisådär 20-25 centimeter långa och fortfarande ganska smala. Då smakar de allra bäst.

Jag sådde sent eftersom jag har lärt mig att det inte är lönt att bråka med dem när det fortfarande är maj och ganska kallt på nätterna. Jag har för mig att plantorna kom ut andra veckorna i juni och då hade det börjat bli varmt i jorden också.

Däremot kan jag inte skryta med vinterpumporna som kom i jorden häromdagen... De ser inte mycket ut för värden kan jag säga, stackarna. Det hinner nog inte bli några pumpor på dem för de har stått i sina krukor alldeles för länge och nu nyplanterade, gula och klena.

Ett av favoritrecepten är att skiva sommarpumpa i en ugnsform och krydda med lite vitlök, chili, salt, vitpeppar och salvia. På slutet kan man ha på chevre och grilla allt en liten stund.

Ett annat sätt att använda sommarpumpa är att råriva den och blanda ner ägg, lite socker och en skvätt mjölk. Garnera med kanel och hackad mandel och grädda i ugnen. Det blir en kaka som påminner om ostkaka.



Jag har aldrig provat att fritera blommorna, men är bra sugen på det.



Sommarpumpa, Zucchini eller Courgette? Eller kanske Sqash? Zucchini kommer iallafall ur italienskan och courgette är franska, men det namnet används inte så ofta. Squash är kanske det vanligaste svenska namnet, men jag gillar att säga sommarpumpa eftersom det ju är en frukt i pumpasläktet, Curcubita pepo.

Skillnaden på sommarpumpa och vinterpumpa är helt enkelt att vinterpumpan får ett hårdare skal och går att lagra frostfritt in på vårkanten utan problem. Vinterpumpans kött är något fastare och matigare än sommarpumpans, men annars använder man frukterna på samma sätt.

Däremot ska man skilja på prydnadspumpa och pumpa om man tänker på mat, för prydnadspumpor smakar inte gott. Jag räknar de flesta stora Halloweenpumpor till prydnadspumpor, de brukar inte vara något att ha i matlagningen.

Glad sommarpumpafest!


18 juli 2013

Blom- blommigare- blommigast




Nu är det äntligen blommor överallt. Vägkanterna blommar, trädgården blommar. De första ringblommorna har slagit ut och jag väntar på de lite speciella sorterna. Chilin blommar och har börjat sätta frukt. Bönor, potatis, you name it. Till och med rättikan och salladen har börjat blomma och det är kanske mindre bra. Får så om nu. En bra tid att så om ett och annat.

Det är riktigt torrt i rabatterna och växterna kämpar för sin överlevnad. Nu är man tacksam att man jordförbättrat och gödslat hästgödsel i höstas så att jorden håller sig någorlunda fuktig.

Krukorna torkar ut snabbt och får vattnas varje dag, det är som att de vant sig vid och förlitar sig på att det helt automatiskt kommer nytt vatten om kvällen... Men det är bara ett helt enkelt manuellt bevattningssystem som vi kör med här...

När man har vattnat färdigt väntar ännu en ljuvlig sommarkväll.

16 juli 2013

Zinnia, Dahlia och Vinbärsgelé


Det är den första gången som jag driver upp Zinnia. Jag valde en röd- orange blandning, lite vågat för att vara mig, men jag får nog erkänna att jag ändå gillar de skarpa färgerna. Det kanske är Spanien som har påverkat min smak? Och det allra finaste med en utslagen Zinnia är nog de små gula krusidullerna och miniblommorna i mitten.


Den första dahlian har slagit ut. Den ser ut som fluffig grädde eller vaniljglass...


Brunbärsbusken bär mycket frukt tack vare alla vildbin och humlor som har pollinerat den. Min pappa som har bin på sin tomt har ännu större och finare bär på sina buskar, men jag är rätt nöjd med mina ändå. Nu ska vi se om jag kan få till några burkar gelé...


15 juli 2013

Sommarljus


Varm eftermiddagssol i trädgården. 


Några timmar senare försöker jag njuta av de sista solstrålarna i väster som silar sig genom blom- och växtbladen.


Är så glad för vårt lilla Mallishörn, där det finns terracotta och Mallis-DNA i krukorna. Får mig att längta tillbaks och att drömma stora drömmar.


Daggkåpan är maffigare än på länge och blommar rikligt i år. Men nu är tid att klippa och hänga på tork. Klipper jag av blommorna nu, kanske det kommer en blomning till. Det blir fint till hösten och till vintern har jag torkade buketter av daggkåpa.


Kungsljuset som gäckade mig i fjol, slog ett nytt skott och började blomma nu. Den otroligt stora bladrosetten som kom i höstas orkade inte övervintra så jag trodde att den hade dött helt och hållet. Vilken lycka! Den lyser verkligen upp rabatten.


Potatisblommor och självklart potatis! Så gott!

6 juli 2013

Sibirisk kantlök


Idag ler solen allt vad den kan och såhär ser det ut från den ena ändan i kryddrabatten nu på morgonen.

Sibirisk kantlök (Allium nutans)
Jag fick en tuva när jag jobbade på Fredriksdal i Helsingborg. Sen har jag delat den, gett bort några bitar och delat den igen. Det är en av de plantor jag gillar allra mest både för att den är vacker och för att den är god att äta.

Smaken är såklart lök, men det är något speciellt med konsistensen, lite oljig och rund smak och stråna passar ypperligt i en sallad. 



Jag tror att den slagit höjdrekord i år, den högsta blomman är uppe på 85cm!





Tätt, tätt med  snyggrosa små blommor i en boll. Kan det bli finare? När blommorna börjar gå i frö kan man klippa ner dem och med lite tur få en blomning till lite senare.


Såhär står det på Runåbergs fröers hemsida om Sibirisk kantlök:

"Allium nutans. Den mest eftertraktade gräslöken på marknaderna i Ryssland, där den kallas Slizum. Påminner om en blandning av vanlig gräslök och kinesisk. Bladen är karakteristiskt skruvade, medelgröna och plattrunda. Som en kvarts måne i genomskärning och 5-7 mm breda. De är saftiga och mycket goda med sin milda, svagt nötaktiga vitlökssmak.

Allium nutans är perenn liksom gräslök, men för att övervintra bra vill den stå i väldränerad, lätt jord, gärna med ett skyddstäcke den första vintern. Kylan är inget problem för en etablerad planta, det är blötan som är det största hotet. A. nutans uppträder i flera varianter med mer eller mindre breda, skruvade blad och en ljusviolett flockaktig blomma.

Sibirisk gräslök kan ibland vara besvärlig att gro. Den behöver oftast stratifieras/köldperioder för att vakna. Så utomhus på hösten eller tidigt på våren i väldränerad jord. Eller så i lätt jord i små krukor och ställ dem i kylen i 4-6 veckor. Eller ännu bättre i flera perioder om 2 veckor i kyl och 2 veckor i rumstemperatur."

Så... kommer du över en planta är nog det en fördel.

2 juli 2013

Sammy Russell



Hemerocallis 'Sammy Russell'.

En jättevanlig, rätt så enkel daglilja som blommar i min trädgård med början igår. Jag har fått den här plantan och han är väl ganska fin, Sammy Russell...?

När han har blommat över ska han flytta till framsidan för nu står han tillfälligt i kryddrabatten. Men visst, för min del får han gärna blomma ett tag till!