31 mars 2014

Kan undra sa flundran...

En kan undra om olivträdet vill grönska igen.

Just nu är där noll och inga blad eftersom de trillat av. Den har förmodligen torkat i topparna... men när jag klipper i grenarna är det grönt under barken.

Jag har gett den lite ny jord och näring och vatten har den fått regelbundet i några veckor. Tror ni att den kommer att klara sig? Jag har hört att det är mycket svårt att ta död på ett olivträd...
























Sen har jag dragonundringar...
En Fransk dragon, det är jag säker på, men jag undrar jag om den andra verkligen kan vara Rysk dragon..?
Den växer starkare, blir högre och grövre. Båda övervintrar ute, den franska lite mer försynt än den andra. Men nu kommer det intressanta, att de smakar lika gott och det är den större som jag tar in och torkar och använder i maten. Jag har för mig att jag smakat Rysk dragon och verkligen en gång för alla förstått skillnaden, men den här är svår.

Han som jag fick plantan av sa faktiskt att det var Tysk dragon! 
Men om något inte finns på nätet, vart finns det då..?




29 mars 2014

Sätter potatis idag!

Tack för era rara och medkännande kommentarer i mitt förra inlägg! Den här sköna våren att det känns lite lättare också. Vi hade trots allt en väldigt bra vintervila och jag känner mig pigg och glad att ta tag i nya saker, både med jobb i andras och den egna trädgården.

Varma vårkramar till er!



Det är potatissättartider och bäddarna i landet böjar bli klara/färdigkrattade och jorden känns sådär smulig och fin och porös.

Fyra sorters potatis blir det i år. Vi har inte hur stort land som helst men där blir potatis till oss två ett tag in på vintern.

'Swift', tidig sort, nematodresistent. Fast.
'Erika', tidig, fast.
'Toluca', Bladmögelresistent, medeltidig, fast. Ekologiskt utsäde.
'Cerise', Fast delikatesspotatis. Helt rosa skal.

Jag förgroddar och rotar inte våra potatisar (och håller på :-). Ner i jorden så får de utvecklas där nere bäst de vill. Det kanske låter lite nonchalant men jag tycker inte jag har tid att gulla med dem. Jag tror att de kommer lika bra ändå.



För övrigt betyder VÅR ofta i min värld att gräva bort gräsmatta och anlägga nya rabatter och planteringar.

På den övre bilden gräver jag bort gräsmatta så att den planteringen hamnar ända fram till gången. Det gör att jag kan flytta fram perenner som hamnat i lite skugga. Här ska jordförbättras och planteras om :-)

På andra bilden har jag sparat en cirkel gräs där det blir skönt solläge på eftermiddagarna. I bakgrunden står en bänk nu, men där kommer jag att sätta upp en pilskärm som jag ska fläta snart. Det finns nämligen ett pilträd som ska beskäras! Längtar efter att fläta med pil...


I bakgrunden av rabatten växer många vårstjärnor Chionodoxa frobesii och det får de gärna göra.




Några glädjekällor och någon som ropat och ropar på lite omsorg, kanske målarfärg! Flaggstångsfästet...! Jag vill egentligen ta bort det men orkar jag gräva upp och transportera bort fundamentet? Just nu står det i alla fall bara där och ser riktigt fult ut och ni kan ju tänka er hur snyggt det är att ha i bakgrunden, när man försöker att fota en vacker blomma...

Trevlig lördagskväll på er!

26 mars 2014

Bilder...

Vårstjärna Chionodoxa forbesii

Bilder...
Jag brukar vara så duktig (och smart kanske) och spara alla bilder och viktiga dokument på rejäla usb-minnen. Skulle datorn krascha har man ju i alla fall dem kvar. Alla minnen från trädgården, hur rabatter växt fram, blommor och växter jag haft, trädgårdsresor, jobbdokument, bilder som blev riktigt bra...

Men...
Så kom det sig så att när vi var på hemresa för exakt två veckor sedan stötte vi på vägpirater som stal en av mina väskor inne i framsätet på bilen. Först hade de stuckit hål i bildäcket och sen varslade de oss att vi hade punktering...

Så...
Vi stannade så klart och tittade till däcket...

Sånt är livet...
I väskan fanns såklart mina tre usb-minnen och nu har det gått två veckor och det grämer mig lite att alla bilder är borta och ligger på någon sophög. Att de är borta är värre än själva sakerna som försvann som jag inte ids tänka på att köpa nytt. Men visst är vi tacksamma att de inte gav sig på oss i alla fall...

I datorn...
Det finns några bilder kvar i datorn, av någon anledning. Men det känns märkligt att "börja om" från början ändå...


Nya vägar

Här går nya vägar.
Låt oss vandra fromma.
Kom, låt oss söka
någon ny och vacker blomma.

Kasta det vi äger!
Allting nått och färdigt
livlöst oss tynger,
dröm och sång och dåd ej värdigt.

Liv är det som väntar,
det man ej kan veta...
Kom, låt oss glömma!
Låt oss nytt och fagert leta!
Karin Boye
Ur diktsamlingen "Gömda land"

24 mars 2014

Övervintrad favorit


I min värld behöver man ha några plantor av jätteverbena (Verbena bonariensis) för att trädgården ska kännas komplett (eftersom den inte är det  :-) Jag har inte sått några i år för jag tänkte att de som står där ute ska självså sig och bilda nya fina plantor...

I eftermiddags tog jag lite tid i trädgården till att rensa och klippa ner och gräva bort dött. Verbenaplantorna åkte upp med spaden av bara farten men väl på komposten drogs min blick tillbaka till plantorna. Ungefär som Kalle Anka som får titta två gånger. Då upptäcker jag att de plantor jag precis har grävt upp och slängt på komposten har övervintrat! Gröna stjälkar och nya fina skott på dem. Så roligt!

Så de fick planteras tillbaka på direkten. Hoppas de vill rota sig igen... ups... ups... Får kanske ge dem lite näring också. Jag har i alla fall vattnat och imorgon ska det regna.

Ni har ju inte haft nån vinter här verkar det som ;-) ;-)
Jo, Rosmarinen hade gått bort som vanligt. Det får vara bevis nog!

23 mars 2014

Hos Henriette


Våren har kommit även till Kågeröd. Här är några av grannens underbara violer.

Vi hade en fin dag med fika i solen i Henriettes fina trädgård som är en naturtomt och sen en skön vitsippspromenad på det.

Enligt Henriette är det rekord för vitsippor den 20 mars!




Henriette är väldigt bra på både krukväxter och keramik och jag blir alltid så inspirerad av att träffas!
Fin keramik och krukväxter passar mycket bra ihop, eller hur?

Familjens solkatt


Vacker utsikt över nya och gamla projekt, prat och fågelsång, vilket läge från fikastolarna i vårsolen!


Tack för denna gången, hoppas vi ses snart igen!

20 mars 2014

Boktips!



Boktips!
'The Vegetable Garden' av Villmorin


Boken mäter cirka 43 x 30 cm och innehåller många fantastiska färgplanscher.
Mycket prisvärd tycker jag som älskar gamla bilder ur gamla Floran och andra vintageböcker.


Jag skulle nästan kunna tänka mig att skaffa en till bok för att göra planscher av den ena. Verkligen fina, detaljrika bilder av svulliga grönsaker.



Texterna är på Engelska, Tyska och Franska.

16 mars 2014

Vitlök på väg upp


Det ser bra ut i vitlöksbädden. Här ska det gullas och tas hand om. Sorterna är Riga 1, Leningradskij och Irkutsk, samt någon fransk sort som jag brukar ta utsäde på.

Det är särskilt viktigt att det finns näring på våren när löken ska börja växa och att det inte är för torrt i bädden. Snart finns nässlor att göra prima näringsvatten av!


15 mars 2014

Mer klosterliljor ju!

Men de haar ju slagit ut!
Vackert, vackert.

Jag bor nära ett av slotten i mellersta Skåne där det finns klosterliljor. Dessa lökar och många andra geofyter trivs bäst i vandrande skugga, under träd och buskar. De utnyttjar det ljus som finns tidigt på våren innan träd och buskar börjar grönska och ger mycket mer skugga. Om man skulle förändra ståndorten genom att ta ner träd och buskar skulle förmodligen snöklockorna försvinna.

Jag har varit med om det när några stora, döda almar skulle tas bort från en plats där det fanns klosterliljor. Efter ett par år var klosterliljorna så gott som helt borta.

Så om du kommer över några lökar så se till att plantera dem under ett träd eller högre buskar. Då kanske de vill fröså sig och bli fler!




Leucojum vernum
Svenskt namn Snöklocka, Klosterlilja
Danskt namn Dorothealilje
Norskt namn Klosterklokke
Engelskt namn Spring Snowflake
Tyskt namn Frülings-Knotenblume


13 mars 2014

Glad vår!

Snöklocka / Klosterlilja Leucojum vernum 

Va! Redan? Nej, detta är en bild från i fjor men kunde varit från idag för då var det sånt här väder.

Så roligt att ni kunde vara med på resan på Mallorca. Fint att kunna dela ett annorlunda landskap och annorlunda växter och att skicka lite sol till kalla, mörka norden.

Ljuvligt vårväder var det här hemma och nu börjar vi jobba för fullt! Skönt att inte alla vårstädningar ska ske först den siste april som förra året...

Passar på att välkomna alla nya följare!

Glad vår!

8 mars 2014

Varma citrushälsningar



Några varma citrushälsningar innan vi ska packa ihop och åka hem.

Citrus blommar här just nu för fullt, det är så vackert och står man i rätt vindriktning känner man den berömda doften. Mycket bin och insekter är ute och flyger. Dessa citroner är för övrigt gigantiska (bilden ovan).

Många plockar inte sina citrusträd, de står ofta som dekoration vid entréer och i trädgårdar. Men det är klart att ett citronträd ger ganska mycket här och vem äter så många citrusfrukter. Det är lite som äppelträd hemma, de flesta plockar inte dem.
























Bakom lås och bom, det attraktiva.

Här kunde man annars lätt kunna campa en vecka.

7 mars 2014

Vinranka

Små nya bebisblad på en vinstock. Tänk att det kan komma så späda, fina blad ur en knotig till synes torr trädgren.

När jag är osäker på om en planta klarat vintern eller ej och jag inte kan se det på den med blotta ögat, brukar jag skrapa lite på barken med tumnageln. Om det är grönt där under i det så kallade cambiet så finns det liv.

Nu är jag väldigt sugen på att komma hem och titta igenom alla plantor som jag hoppas har klarat min bortavaro. Citronverbenan såg rätt så klen ut redan när vi åkte... Olivträdet... hoppas... hoppas. Pelargonerna... Håll tummarna för att det finns lite spirande liv!

6 mars 2014

Anemoner och fresia i en skön blandning


I eftermiddags, en liten täppa i S´Horta.
En fröjd för öga och näsa.

5 mars 2014

Årets tomater

I år kommer vi odla tomater (kärlkesäpplen - pomme d'amour) på friland mot södervägg och mot söderspaljé. Kanske blir någon i kruka också men försöker undvika krukor eftersom de ska vattnas för jämnan.

Jag har bestämt mig för att prova några nya sköna ekosorter plus någon välbeprövad kort som jag har kört innan. Jag tittade in på Runåbergs (där har jag även hämtat info och bilder) och nedan finns de sorter jag beställt.


Den gemensamma nämnaren här är tåliga, tidiga, svensk-försommar-kyla-tåliga frilandstomater.


'Sub-Arctic Plenty'

Mycket tidig busktomat från Kanada. Den har ett upprätt, kompakt och stadigt växtsätt och ger många medelsmå, röda och smakliga frukter (45-60g). 'Sub-Arctic Plenty' är den tidigaste, röda tomatsorten. 

En pålitlig sort som står ut med kyliga försomrar. Busktomat.




                                           *   *   *
'Alaskan Fancy' 
Som namnet visar är den selekterad för att växa i en kylig miljö med korta somrar. 

Plantan blir 50 cm. upp till en meter och behöver stöd och lite tjuvning. Frukterna är 4-5 cm. i diameter, röda, runda, ibland lite plommonformade och väger kring 50 gr. Smaken är tomatig och god för att vara en så tidig sort. Framför allt för friland, men även kallväxthus i norr. Högväxande tomat.




                                           *   *   *

'Dina' kommer den från Ukraina, där många fina tomatsorter sett dagens ljus. Den här är Runåbergs favorit bland flera olika sorter de har provat därifrån i några år nu. 

Plantan, som är högväxande och bör tjuvas, ger tidigt jämna, fina, orange frukter som väger kring 80 g. Mycket enhetliga i formen och spricker aldrig. De är köttiga och saftiga med få frön och har en mild, god tomatsmak med lite sötma. 'Dina' trivs både ute och inne och producerar många, vackra frukter tills frosten sätter stopp. Högväxande tomat.




                                      
                                           *   *   *

'Sibirjak'
’’Den här måste ni ha i ert sortiment’’, sa Åke Truedsson och gav Runåbergs lite frön att prova. Den är en snabb, tålig tomat med stora, riktigt goda frukter. 'Sibirjak' kommer från Krasnoyarsk i Sibirien och klarar våra svala somrar alldeles utmärkt. 

Plantan, som behöver stöd och bör tjuvas, blir kring 1 meter hög på friland och något högre i växthus. Den ger rikligt med röda frukter hängande i klasar. De väger kring 100 g styck. För friland och växthus. Ny sort 2011. Högväxande tomat.




                                           *   *   *

'Naranja Dulce'
Spanska för apelsin. 'Naranja Dulce' är det fullständiga namnet och säger en del om hur söt och god den här orange körsbärstomaten är. För fyra år sedan fick Runåbergs lite frö av Rafael, en biodynamisk fröodlare i Spanien, som tyckte att Runåbergs borde prova den här uppe i norr. Det har visat sig att han hade rätt. 

'Naranja Dulce' är tidig och pålitlig både på friland och i växthus och ger dessutom massor med frukt. Den har snabbt blivit en favorit bland de som provodlat den. Körsbärstomat.




                                           *   *   *
'Kattesund'
'Kattesund' kallar jag den och detta är den av mig själv välbeprövade sorten.

Ibland köper man en tomat för att äta som blir till frön som man vill odla. Den här tomaten, bland andra, köptes in på grönsaksaffären på Kattesund i Lund. Det jag inte kommer ihåg är hur originalet såg ut, jag har odlat den i säkert fyra år så jag vet bara hur fröet blir som jag har nu, men jag har för mig att den var lite rödare och strimmig. Kan alltså ha varit en F1:a men jag är supernöjd med mitt fröresultat.

Tomaten blir mycket söt, medelstor, med skal åt det lite hårdare hållet, men inget som stör. Det som också är positivt med den är att den blir bra på friland. Högväxande busktomat. Tjuvas.



Såhär gör jag när jag odlar tomater
1. Sår i slutet av mars eller början av april i ny såjord som "fluffats" och fått ligga utanför påsen en stund för att få syre. Jag använder pluggbrätten eller små såkrukor. Jag sår ett eller två frön i varje. Hade jag haft kallväxthus hade jag sått lite tidigare.
2. När fröna har grott (ca 20 grader) ska de stå kyligare (ca 15 grader) och så ljust som möjligt för att inte rusa iväg och bli gängliga.
3. När de första karaktärsbladen visar sig sätter jag om plantorna i nya, lite större krukor (9x9cm el. 11x11cm). Jag använder E-jord eller liknande och behandlar den på samma sätt som såjorden. Plantorna ska ner djupt i jorden, hela stjälken ska ner under jord.
4. Nu gäller det att hålla svalt och ljust så att plantorna blir "knubbiga". Jag försöker hålla jämn vattning och tillskottsgödslar. Ärligt talat tar jag krukväxtnäring om jag har det hemma. Ibland kör jag med Icas ekonäring.
5. När plantorna börjar bli lite högre sätter jag pinnar så att de har lite stöd och jag använder grillpinnar i trä.
6. Runt slutet av maj eller när frostrisken är över, börjar jag härda plantorna. De står ute på dagarna, de första dagarna med fiberduk över, mot den värsta solen, och inne på nätterna.
7. Efter några vändor fram och tillbaka planteras plantorna om i större krukor eller direkt på friland. Jag försöker följa principen att sätta dem riktigt djupt så att stammarna bildar nya rötter och får ett större rotsystem. Plantorna får längre pinnar och binds upp. Brukar hitta på något som skyddar plantorna från regn, hagel och så vidare, till exempel gamla fönster eller gamla duschdörrar plast. Ja det funkar bra men är inte snyggt och i år får jag hitta på nåt nytt för dom åkte på tippen.
8. Täcker jorden med allt gräsklipp jag kan komma över. Vattnar och näringsvattnar. Det ska vara en så jämn fuktighet i jorden som möjligt och man ska helst vara kemist. Man tager vad man haver, till exempel nässelvatten. Plockar bort några av de undre bladen efter hand som plantan växer och binder till toppen. Tjuvar och väntar...


4 mars 2014

På Bosc de Bellever


En stor port in till parken (en av fem ingångar). Grinden stod på glänt och det var bara att traska in.
Tittar man till höger här utanför ser det ut såhär, vackra byggnader och små trädgårdar mellan husen.



Vi gick rakt upp på en smal stig och plötsligt hade vi fin utsikt över hamnen i Palma.

Däruppe mötte oss vildväxande Fresia som doftade ljuvligt och såg lika ljuvliga ut. Det var en häftig upplevelse med så många fresior bara sådär, så vårigt och fint. Cremegul, finns det nån vackrare färg.






Plötsligt dök de upp, orkidéerna... Detta var en sort som det fanns många av. Orchis conica.


De vita blommorna ser ut som små dockor eller änglar...

Ophrys tenthredinifera


Denna art finns det mycket av, de växer i öppna gläntor, lite soligt. Orchis olbiensis. Vackra med de små prickarna och i olika färger. Bland de lila och blå fanns någon enstaka vit. 'Hyeres nycklar' kallas denna art och det är en nära släkting till 'Sankt Pers nycklar'.



 

Även i den här skogen finns 'The Bumblebee Orchid' Ophrys bombyliflora.


Den här var väldigt speciell med ganska oansenlig blomma. Serapias lingua. Eng. 'Tongue Orchid'. 
Här krävs nog en typ av fjäril om den ska bli pollinerad. 

Hit kan man längta för nya upptäcktsfärder..!