15 mars 2014

Mer klosterliljor ju!

Men de haar ju slagit ut!
Vackert, vackert.

Jag bor nära ett av slotten i mellersta Skåne där det finns klosterliljor. Dessa lökar och många andra geofyter trivs bäst i vandrande skugga, under träd och buskar. De utnyttjar det ljus som finns tidigt på våren innan träd och buskar börjar grönska och ger mycket mer skugga. Om man skulle förändra ståndorten genom att ta ner träd och buskar skulle förmodligen snöklockorna försvinna.

Jag har varit med om det när några stora, döda almar skulle tas bort från en plats där det fanns klosterliljor. Efter ett par år var klosterliljorna så gott som helt borta.

Så om du kommer över några lökar så se till att plantera dem under ett träd eller högre buskar. Då kanske de vill fröså sig och bli fler!
Leucojum vernum
Svenskt namn Snöklocka, Klosterlilja
Danskt namn Dorothealilje
Norskt namn Klosterklokke
Engelskt namn Spring Snowflake
Tyskt namn Frülings-Knotenblume


8 kommentarer:

 1. Så vackra bilder. Och det är så vackert där i mittersta delen av Skåne! Själv håller jag till på den nordvästra delen och trivs visserligen alldeles strålande bra här. Men vi har ju inte alls lika mycket skogsområden som ni.
  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 2. I dag har jag hittat ännu fler klosterliljor under min japanlönn. Den brer ju sina lövade grenar över lökväxter och helleborus när de blommat över så där trivs tydligen vårblommorna. Vilket slott är det som du har inpå knutarna? Vi "samlar" på utflyktsställen i Skåne för våra turer dit som vi gör ett par gånger om året, allt från Österlen och upp till Ö. Karup. Ha en skön week-end hälsar
  Margareta

  SvaraRadera
 3. Intressant! Jag fick, för ett litet tag sedan en fin samling klosterliljor eller snöklockor som jag spred ut på olika ställen i trädgården - alla under träd! Helt utan någon vetenskaplig grund utan bara en känsla om att de passar under träd! Känns lite särskilt måste jag tillstå.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Mycket vackra bilder och bra info! Klosterliljor står högt upp på önskelistan och jag har många träd att plantera under.

  Önskar dig en fin söndag. Det verkar ha slutat blåsa nu.
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Jag har dessa skönheter här hemma. Men kommer inte ihåg när jag planterade dom....
  Men huvudsaken är att de finns där. Jag ska njuta av dem när de kommer. Våren är inte långt gången här i Östergötland. Ha det bäst. Åsa

  SvaraRadera
 6. Så nydelig teppe!
  Og alle de ulike navnene...spennende:)
  Fin søndag til deg:))

  SvaraRadera
 7. Åh! Så vackra bilder! Underbart! Jag har några klosterliljor, som jag fått från en gammal trädgård. Mina är sedan några år planterade under rosenbuskarna och det verkar vara ett bra läge. De har blommat rätt länge nu, snart är de överblommade... O så får man längta till nästa vår. =o)
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 8. Välkommen hem till Sverige! Kunde inte låta bli att köpa snöklockor i kruka att ställa på trappan när temperaturen är dräglig. Jag tänkte att jag sedan kunde plantera ut lökarna. Men de verkar lite känsliga, så jag för se hur det går. Vandrande skugga, hmmm, jo det har jag i och för sig på min tomt, men misstänker att marken är lite väl mager...

  SvaraRadera