31 december 2013

Fjärilsbesök



Den följde med veden in och nu letar den efter ett mörkt hörn på golvet där den kan gömma sig (övervintra)
medan jag lyser upp med kamerablixten, vill ju se exakt hur den ser ut, en vinterpraktfjäril!

                                                                                       * * *

Såhär på årets sista dag kanske inte det känns så jättekul att det är just en Sorgmantel som besöker oss, men jag behöver kanske inte lägga så mycket mer i det.

I folktron har fjärilsbesök varit knutna till ett vädermärke eller järtecken.

Om Sorgmanteln kommit till oss imorgon, på årets första dag, vore det nog svårare att släppa tanken på vad det skulle kunna komma att betyda.

                                                                                       * * *

Men jag tycker att fjärilsbesöket verkar antyda att det som har varit svårt och sorgligt detta året kan jag få lägga bakom mig nu.

Sorgmanteln som är den mörkaste fjärilen säger hej och påminner om att nästa år bara kan bli ljusare.

                                                                                       * * *

Därför kan jag säga från hjärtat och verkligen önska er alla ett riktigt 

Gott Nytt År!


29 december 2013

Från promenaden idag


På kort lördagspromenad tillsammans med Emma.

Här kom solen kom fram.

Det vankas semester.

27 december 2013

Julblommor




Några av mammas julblommor som jag verkligen njuter av att se på. Hyacinten är som sockerkarameller och novemberkaktusens blomblad ser nästan ut som om de dansar fram.

10 december 2013

Nya resmål









Alhambra, Granada, Spanien.
Den 21 december 2011

Det var så vackert på Alhambra den dagen vi stannade här. På vår resa skulle vi så långt söderut det går att komma i Spanien och när vi var i krokarna runt Sierra Nevada ville vi gärna se den här platsen. Det var lite vintrigt även för att vara i sydspanien. De flesta lövträd hade fällt sina blad och det var bara en del rosor som blommade men den gröna stommen av cypresser, buxbom och idegran var inte fy skam.

Denna gången när vi planerar vår resa söderut, skulle vi vilja ha förslag på trädgårdar i Europa som kan vara värda att göra ett stopp för. Så...

om du har något förslag skulle vi bli jätteglada om du lämnar en kommentar!

9 december 2013

Chiliverkstad


Dags att ta hand om skörden. Vi har redan använt många frukter till matlagning, det går nästan en chili varje dag och på slutet har de har förvarats i en plastpåse i kylskåpet. Men nu tyckte jag att några av dem börjar bli lite väl mjuka.

Sorterna är framförallt från Mallorca som vi tagit frön av och odlat här hemma men här finns också några andra favoriter, bland annat en som jag kallar Stor röd Balkan.

Det är gott att kunna använda skörden färsk så länge som möjligt, men för att undvika att de blir dåliga är det bäst att ta hand om dem genom torkning.

Då tar jag en vass kniv och delar dem i bitar och lägger dem på ett bakplåtspapper. Sen får de ligga och torka ovanpå kaminen ett par dagar.

De sorterna som har tunt fruktkött klarar egentligen av att lufttorka i normal rumstemperatur medan de med tjockare fruktkött lätt möglar inuti om de inte får hjälp på traven. Men alla åker upp på kaminen.


När en omgång torkat färdigt mal jag bitarna till flingor eller pulver med mixern. Det är viktigt att chilin är riktigt torr när man maler den så att bitarna går sönder och det är bra att tänka på att allt ska vara torrt innan man lägger det i en burk så att det inte börjar mögla där i.

Vi tycker att det här är ett bra sätt att ta hand om skörden. Man använder färsk chili så länge det går och sen har man gott och praktiskt chilipulver fram tills nästa skörd!

8 december 2013

Myser och väntar


Bara mys och vila här.
Ljus och brasa tänd.
Lite musik, en film, en bra tidning.
Soffhäng.
Laga mat, hämta mer ved.
Sova en stund.

Väntar på att förkylningen ska släppa. Vore så skönt.

7 december 2013

Snö idag



Idag kom den första snön och la sig som ett fint, tunt täcke över allting och solen lyste och det var kallt att studera växterna med snö på. 

I juli såg daggkåpan (Alchemilla mollis) ut såhär istället, med praktröllekan (Achillea 'Coronation Gold') i bakgrunden och Stäppsalvian (Salvia 'Caradonna') i förgrunden. 

Daggkåpa kommer hädanefter vara en del i mina egna teer, för det ska vara en välsmakande teört om jag inte läst helt fel.




Kärleksörten är alltid snygg och blomman blir som ett tak med snö på.























Där gömmer sig några krukor som är kvar att tömma... hoppas jag hinner innan de spricker. Annars är allt lugnt.


Såhär såg det ut i juli, varmt och gott.

Nu snöar det igen och jag fotar med blixt och utan blixt.


6 december 2013

"Sven"

























Efter dagar av förkylning och märkligt oväder längtar jag efter sol och tystnad. Mina förkylningar brukar vara ungefär en vecka av halsont och snörvel... Har jag lite tur nu så slipper jag hostan... Turligt nog är jag väldigt sällan sjuk. Men å vad jag känner för att kunna ta en promenad utan att få hjärtklappning och svettningar!

Denna bilden tog jag häromdagen när den låga men ack så välkomna vintersolen lyste ganska starkt in i vår täppa stund på eftermiddagen. Det finns inte så mycket kvar i trädgården nu som fångar ljuset så bra som pärleternellen (Anaphalis triplinervis) Det är en riktig höstperenn som ger mycket till en rabatt, lyser i vitt hela sensommaren och som sagt står kvar fortfarande. Nu har väl "Sven" rufsat om dem ordentligt...

I övrigt kan jag inte logga in via Mozilla så jag har bytt webbläsare till Chrome, det gick bättre. Får se om det också ger sig.

5 december 2013

Bordsgran



Gran (Picea abies)

Den här bilden la jag in i går. Och jag ber inte om ursäkt eller så men jag är inte alls nöjd med den här bilden. Granen, där den står i köksfönstret är mycket finare i verkligheten.

Jag har varit så fruktansvärt förkyld de senaste dagarna och denna lilla adventsgran var det enda jag orkade ta mig för att göra igår. In i bilen och iväg, med spaden och plastpåse i högsta hugg. Det är en så kallad dikesgran som jag hoppas att ingen kommer att sakna... 

Tycker att de är så fina som dekoration och passar bra in i rummet. Det är första gången som jag skaffar en sån här gran. En sak som är fint med den är också att det är en föregångare till den stora julgranen, men som känns mer enkel och avskalad.

Här nedan finns två urklipp som jag tyckte var kul att läsa.



"Granen kan planteras till häckar och låter väl klippa sig, hvadan Linné kallar den "arbor topiaria", då tallen deremot är "minime topiaria". Dess unga grenar och späda rötter kunna begagnas till vidjor, band, korgarbeten m. m.; qvistarna med barren till täckning i trädgårdar o. s. v. Unga, smala, stammar till tunnband, stänger m. m. Barken är nyttig vid läderberedning och att täcka tak med. Såsom bränsle har stammen mindre värde än grenarne, hvilka i värmestyrka komma närmast björkved; de ge också ymnigare och luthaltigare aska. Kottarna färga brunt om godset med sönderstötta sådana kokas i vatten och sedan behandlas med stark lut...
...Få trädslag bildar så täta och mörka skogar som Granen. Der den kan växa riktigt tätt, blir den snart enväldig herrskare, så att antingen är marken under träden bar, endast täckt med gamla barr och kottar eller kottdelar, eller ser man här och der några örter, som älska eller tåla stark skugga. Men på stubbar eller på de döda stammar, som multna bland sina ättlingar, grönska mossor och gråna lavar, under det skägglika sådana hänga från de åldriga trädens grenar. Och om hösten blir granskogen ett hem för talrika svampar, med olika former och färger. Granens egendomligt balsamiska lukt, starkare än Tallens, är allmänt bekant och omtyckt, och mycket brukas ännu både julgranar och brudgranar."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868) 


Barrträd har i all folklore ansett skydda mot onda makter och har kommit till Norden från Tyskland. 1741 nämns julgranen i Sverige första gången och då var det i slottsmiljö. I mitten av 1800-talet tog sig julgranen också in i bonde- och arbetarehemmen.  Länge hade man bordsgranar eller hängde granen i en krok i taket om man hade det trångt hemma. Även i Danmark var det i de borgerliga hemmen som julgranen dök upp på 1820-talet. Hundra år senare sågs den första utejulgranen, med elektriska ljus, i Köpenhamnsförorten Klampenborg. Julgranarna i Finland dök upp redan på 1700-talet och det var via tyska inflyttade som granen dök upp i borgarhemmen. I fattiga hem hängdes granen ofta upp i taket tillsammans med julkronor och träfåglar. Genom julgranens inträde i hemmen förändrades synen på julen som förvandlades från att ha varit en kollektiv fest till att bli en familjehögtid. Till Norge kom julgranen via Danmark från Tyskland omkring 1820-talet. Traditionen med julgranen tog tid att sprida i Norge, först på 1860-talet hade den tagit sig in de flesta hemmen. Ur http://www.norden.se/Nordenfakta/Jul-i-Norden
 

2 december 2013

Sol på näsan



Fått mig lite sol på näsan idag.

1 december 2013

Decemberskuggor





Decembersol kastar skuggor.

(Daggkaprifol Lonicera reticulata)

December har kommit och allt jag vill just nu är att avsluta säsongen och bara vila, precis som naturen gör.

                                               *    *    *