18 april 2015

Första rabarberkakan

De första små späda rabarberstjälkarna blev en kaka i eftermiddags! Även om de inte ser stora ut, kanske tio-femton centimeter långa så blev det som ni förstår fantastiskt gott. Så här tidigt behöver man inte ens skala dem.

Recept på rabarberkaka

Skörda en handfull späda rabarber.
Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj en vanlig gratängform och strö i kokos eller krossade linfrön.
Smält 200g smör.
Vispa ihop 2 ägg och 3 dl socker till en luftig smet.

Mät upp 4 dl vetemjöl med fullkorn (hade jag hemma) och blanda i 1 tsk bakpulver.
Riv cest från en citron.
Häll 1,5 dl mjölk i äggsmeten.

Lägg i mjöl och bakpulver och rör om till en jämn smet.
Häll i smöret och rör om  tills smöret gått in i smeten.
Häll hälften av smeten i formen och lägg därefter i rabarbern. Jag delade dem på långsen först.
Häll sen på resten av smeten så att den täcker rabarberbitarna.

Sen skjuts in i nedre delen av ugnen.
Kolla med en sticka efter 25 minuter, kakan är klar efter 30 och 35 minuter.
Det är såklart gott med grädde eller vaniljglass till denna kakan.



15 kommentarer:

  1. Tack! Låter gott! :) Jag ska prova ditt recept om typ en vecka! Var ute och kollade läget idag och det var bara knoppar, men välte lite krukor över för att hjälpa på traven... :) Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du nämner det. Min P satte en stor svart kruka över den ena plantan (vi är välsignade med två) för några veckor sedan så den jag skördade av idag är liksom lite driven :-) Den andra plantan har inte kommit alls lika långt, bara knoppar än sålänge.

      Radera
  2. Men oj. Här finns det bara spänstiga knoppar än så länge. Tur det, jag ska inte äta kaka. Jag ska banta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Okej men lite rabarberkräm kan du väl unna dig!

      Radera
  3. Hei! Gleder meg til at rabarbraen ser ut som hos deg. Her må jeg nesten løfte litt på jorda for å ane den. God kveld til deg! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men snart tittar den säkert upp hos dig också!
      God helg till dig Anne. Kram

      Radera
  4. Kan sakna smaken av årets första Rabarberpaj. Jag äter lowcarb sedan mer än ett år tillbaka och just rabarber är ju svår att tillaga utan socker. Men det går bra att göra paj med mandel/kokosmjöl och bär

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, sockret är nog en nödvändighet till rabarber. Jag har inte provat att söta med t ex stevia. Det är intressant att man kan göra goda bakverk som är mycket hälsosammare utan socker och vetemjöl.

      Radera
  5. Mums, men ingen risk att rabarbern vågar sig upp i detta kalla blåshål. Vi väntar....
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  6. Vilka fina stjälkar. Här är de långt ifrån stjälkar än, men väntar man på något gott så... / Britt

    SvaraRadera
  7. Så gott! Några rabarber har vi inte här hemma, och inte lär det bli några heller. Men när det handlar om rabarberpaj önskar jag att det fanns...
    Må så gott!

    SvaraRadera
  8. Redan rabarber! Mina är bara knoppar än så länge. Annorlunda recept på rabarberkaka, låter god men jag har glutenintolerans och får väl experimentera med mandelmjöl och rismjöl när det blir dags.
    Allt gott!
    Laila

    SvaraRadera
  9. Åh vad underbart gott! Det vattnas i munnen på mig! Jag skulle vilja ha en sådan där vacker driv kruka från England!

    SvaraRadera
  10. Oj, det vattnas i munnen! Ska minsann stjälpa över en korg och driva på lite.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera