27 oktober 2013

Höstgrävning och drömmar på gång


Bilden är lånad HÄR

Idag har det varit skönt väder, ljummet i luften och inget regn så jag har påbörjat höst(häst)jobbet med grönsakslandet. Jag tycker att det är en av höjdpunkterna med att ha trädgård när frosten kommit och nedbrytningen börjar om från början. Det är nu man kan insupa de sista jordiga dofterna innan det blir vinter och allt fryser till is igen. Det är något skönt med hösten när man får avsluta en säsong och gå i vila.

Jag går grundligt igenom hela landet och rensar det på allt ogräs. Det finns massor av små vinterståndare som lätt som en plätt överlever vintern och börjar blomma och sätta frö tidigt nästa år, så de ska bort nu. Det blir några högar att rensa bort. Synd att det inte finns höns här som brukar gilla att käka upp ogräsrenset.

Idag hände det som jag fasar för inför varje höstgrävning, jag spetsade en padda med grepen. Det är andra gången det händer mig och jag blir lika ledsen varje gång. Den hade grävt ner sig och jag skulle gräva bort några stora maskrosor. Jag spetsade den precis under hakan och jag såg att den blödde. Usch och fy, stackars paddan. De är mina vänner sen jag var liten och jag läste gärna olika böcker om paddor och grodor. Ja, vad gör man, man ska ju avliva djur som blivit skadade så att de inte lider. Men jag kunde inte förmå mig själv att döda den stackaren. Jo, jag gjorde ett försök med skyffeljärnet, men missade! Usch...

Den gick iväg en bit och jag la en hög med ogräsrens över den. Sen när P kom hem bad jag honom att avsluta paddans lidande, men då hade den grävt ner sig igen och vi kunde inte hitta den. Kanske läker såret eller så dör den.

Det vore inte rätt av mig att ta fram kameran och fota den sårade paddan, så jag har lånat bilden.

I övrigt finns det drömmar om ett större ställe och kanske en liten gård kan bli vår till nästa år. Men då får jag nog sluta vara så blödig för då vill jag ju lära mig slakta höns och kanske mjölka kor...

7 kommentarer:

 1. Moooaaaw ursch vad jag lider med ditt paddäventyr. Jag har själv "lyckats" med detta gräsliga obehag och känner gruvligt mycket igen mig. Suck... men jag gläds också över att den krupit undan - den har nog klarat sig trots skadan. Har för mig att de har ett grymt läkkött och tänk på deras släktingar salamandrar som tappar och växer ut svansar på... De kanske har naturliga dunderläkegenskaper.
  När jag samproducerade film så berättade en dokumentärfilmare om en padda som hittats under en murad trappa (hittades när trappan revs) - den var extremt gammal typ 20 år och munnen hade nästan växt ihop. Den överlevde genom att ta in fukt via huden... Hajjade inte riktigt hur den fick näring men kontentan är att de är otroligt tåliga, de där paddorna.
  Hohooho jamen så trevligt det låter med liten gård - lycka till!
  Kram m

  SvaraRadera
 2. Hei Maria! Det er mitt mareritt og spidde en padde når jeg graver i komposten om høsten. Det har dessverre skjedd en gang. Padder er hagens urtidsdyr. Om sommeren, når det er varmt, setter vi ut paddebad under planter og busker. Det er så morsomt å se at de ligger der og kjøler seg ned. Jeg tror (og håper) som Malin at den klarer seg.
  Skal dere kjøpe gård? Så utrolig spennende. Lykke, lykke til! Anne

  SvaraRadera
 3. Stackaren! Jag har också de där "gosedjuren" hoppandes omkring i trädgården men har lyckats att inte spetsa någon än. Däremot blir det en och annan smäll med röjsågen, då hamnar de upp och ner och ligger där skendöda ett tag innan de studsar iväg igen. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 4. Usch ja, det är väl den enda nackdelen med att gräva i jorden sent på hösten. Har själv råkat ha ihjäl en groda i höst när en buske skulle flyttas. Så onödigt det känns :(

  SvaraRadera
 5. Stackars padda! Hoppas den klarar sig. Här är det snoken som utgör största hotet mot våra paddor.
  Önskar att jag kunde göra samma sak som du och befria köksträdgården från allt ogräs - men ryggen säger nej, tyvärr.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Oj, jag har ju alldeles glömt att svara på din fråga vilken kamera jag har.
  Det är en Canon EOS 450 D, den är väl rätt lättarbetad. Däremot är objektivet som ingick i ett paket med kameran rätt dåligt. De bilder som fanns på sidan där du ställde frågan är dock tagna med ett macro-objektiv som jag köpt till senare. Kostade cirka 1000 kr. Skapligt bra, men jag gillar faktiskt inte att det inte går att zooma med objektivet.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Usch, stackars dig. Det är hemskt när det händer. Men å andra sidan, en ompysslad trädgård med mycket smaskigt att äta av / gömma sig under = många glada paddor.

  SvaraRadera