18 oktober 2013

Frostkänsligt

Frostkänsliga kompisar har fått flytta in för övervintring. Det känns skönt att de står här inne nu när månen ska bli full i natt och som brukar komma med klart och kallt väder.

Senapen (Gulsenap - Sinapis alba och Brunsenap Brassica jumicea) skulle ha antagit gul ton ute i kökslandet, men blev nog sådd några vecka för sent för det. Men, nu är buskarna iallafall intagna och hänger på tork. De har faktiskt vuxit till sig som buskar och har mängder av små, fina skidor med några frön i varje.
Fröna smakar redan lite mild senap när man tar ett frö och tuggar på det, men vi hoppas att de blir ännu bättre och starkare i smaken under tiden de tokar så att det blir en riktig Skånsk senap! Jag har för mig att det är brunsenap som har mest av den karaktäristiska smaken.

Det är första gången vi provar på att odla senap, så det blir intressant att se hur mycket frön det blir och hur mycket senap.Jättekonstiga bilder på senapen i oktobermörkret.

5 kommentarer:

 1. I morse hade vi lite frost på taket så det var nog tur att du tog in de känsliga.
  /Katarina

  SvaraRadera
 2. Nu är det inflyttningsdags även här. Idag åker olivträd, buddlejor mm ner i källaren. Spännande med senapsodlingen!
  Skön söndag på dig!

  SvaraRadera
 3. Hei Maria! Så flaks at du fikk inn dine tropiske vekster før frosten herjet i hagen din i natt. Det må være deilig å kunne gå inn på dette rommet når kulda setter inn.
  Elsker sennep, kanskje jeg skal prøve å så det til våren. Du spurte om hvor jeg hadde fått tak i krukkene. Jeg har kjøpt dem på Bauhaus og de er ikke så dyre. Normalt koster krukker altfor mye.
  God kveld til deg! Anne

  SvaraRadera
 4. Men å, så kul att odla senap. Jag har inte ens tänkt tanken. Du måste berätta hur smaken blir när den torkat. Note to self, köpa frön.

  SvaraRadera
 5. Oj det där finns också på min to odla lista ända sedan jag såg det i danska tv programmet 100 % bonde. Men undrar nog om det funkar här i kalla finländska österbotten. Var köpte du fröna? Berätta gärna hur det gick sen, om det blev någon senap :). Roligt att du skrev på min blogg så jag kunde hitta hit.

  SvaraRadera