13 maj 2013

Nu växer det ordentligt


Det växer hej vilt på verandan. Här är det rosenböna/blomsterböna som gror i raketfart. De ser extra roliga ut när fröskalet sitter kvar som en cykelhjälm.

Stora brytbönan som vi kallar för 'Judia' på Mallis. De ser ut som rosenböna/blomsterböna och smakar jättebra. Vi tillreder och äter skidan som en brytböna.

Rabarberknoppen som jag går runt, runt som katten runt het gröt. Eller som getingen runt sockerbiten.
Jag tänker ut måånga rabarberrecept... Nu har ytterhöljet släppt...

Här har vi min kära brunbärsbuske som är en variant av röda vinbär. Bären blir mörkt röda och smakar fylligare än vanliga röda. Busken är en stickling som jag har fått från en trädgårdsvän och som jag lyckats driva upp och få med mig hit där jag bor nu. Det är mycket blomhängen på den så jag hoppas på rekordskörd!

Kryddlandet börjar bli grönt och ettåringarna jag sått av dill, koriander och ringblomma börjar visa sig... Här ser ni även daglilja som står här sålänge och växer till sig. Ibland saknas ett bra utrymme där den egentligen ska vara så man får hitta tillfälliga platser och sen flytta runt.

Här har vi kära Saxifraga som är inne på sitt tredje år i denna krukan. Jag kan inte säga att jag har varit särskilt omtänksam mot den och det är fantastiskt att den övervintrar i sin kruka! Snart blommar den med vita, så näpna blommor.

Solrosorna omskolade och på god tillväxt. Det blir kul att se de olika sorterna ihop senare i sommar mot västerväggen.

6 kommentarer:

 1. Så härliga bilder du visar.
  Hos oss i norr har rabarberknoppen bara precis kommit fram ur jorden.
  Brunbär har jag aldrig förut hört talas om, kul att du visade den.
  Ha en bra vecka.

  SvaraRadera
 2. Intressant som vanligt!
  Jag har planer på att pilla ner bön och ärtfrön i veckan. Blötlägger du dina?
  Din brunbärsbuske har ju så galet vackra blommor och i sådan mängder! Jag fick precis en liten planta med bruna vinbär från en trädgårdsvän. Skall vara framodlad av Åke Truelsson. Kanske är det samma sort? Själv delade jag en jättebuske med svarta vinbär (som en granne ville slänga tillsammans med en röd) igår - det blev sju buskar! Nu står den röda vinbärsbusken och drar vatten och småskrattar åt mig efter mina försök att få den att dela sig med bara armkraft - hohoho myste den... hehe den vet inte vad som väntar...
  Kram M

  SvaraRadera
 3. Vad spännande med brunbär! Jag hade inte ens hört talas om den. Det vore ju något att testa.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 4. Av og til skulle jeg ønske at hagen ligger noen mil lengre sør. Rabarbraen har så vidt tittet ut, ringblomstene glimrer med sitt fravær, men jeg vet de kommer. Har forresten en frodig solbærbusk som jeg har tatt fra stiklinger. Sykkelhjelmer er en morsom beskrivelse av spirer som ikke helt vil løsrive seg. Jeg er ikke misunnelig! Anne

  SvaraRadera
 5. Underbart den här tiden när det nysådda tittar upp. Jag har redan skördat rabarber. Den första är så fantastiskt god! Fast nu har vi varit elaka mot plantan och flyttat den. Den blev lite hängig, men verkade klara sig och det kan nog vara bra att lämna den ifred från skörd tills man ser att den kommit igång ordentligt.
  Brunbär har jag aldrig hört talas om. Spännande! Jag hoppas få ner mina svarta vinbär någonstans. De har stått i en stor kruka alldeles för länge och borde få en mer permanent plats. Måste ge mig på den steniga backen på min Roslagstomt. Spett, rejäl spade, en massa jord, kompost och lite råslit borde råda bot.

  SvaraRadera
 6. Den där rabarberknoppen, vad gör man med den? Är det en blomma?

  SvaraRadera