Fiberpalmlilja, Yucca filamentosa (Eng. Adam´s needle)
Ursprung östra Nordamerika. (Agavacea)Närbesläktade arter, Y. flaccida och Y. smalliana
Sidoskotten bildas när blomman har vissnat ner. Eftersom det sker en naturlig sidoskottsproduktion kan en ny blomma bildas ur den nya ruggen året därpå. Rötterna ligger djupt men man kan föröka plantan genom att hugga av ett sidoskott.
Plantan behöver full sol och mycket väldränerad sandjord. Det verkar som att den är klarar sig i zon 5-6, så länge det är torrt och kallt. Täck den inte på vintern för då ruttnar den.
Källor: Wikipedia, Alltomtradgard.se
De är jättefina! Både blommor och blad. Jag trodde inte att de var så härdiga, men är de det, så borde jag testa. Hos mig finns det sand i överflöd. De kan få stå i ren sand om de vill. :-)
SvaraRaderaHa det gott!
Daniel
Hej Maria
SvaraRaderaJag har aldrig sett dom blomma! Bara deras vissnade stänglar - de ser helt annorlunda ut än vad jag trott - och så vackra! Jag måste erkänna att jag inte ens visste att de heter fiberpalmlija.. så jag tackar för upplysningarna.
Kram Malin
Tack va roligt att kunna inspirera er! Jag ska själv försöka skaffa den när jag hittar en plats, tycker den är helt underbar! Vilken zon bor du i Daniel?
SvaraRaderaInte visste jag att den klarar sig så bra ute. Jag tror att jag har en släkting inne i kruka. Den har blommat med ynkliga små blommor på lång stjälk och efter det kom det små sidoskott. Kanske skulle jag peta ner den i trädgården, eller några av sidoskotten i alla fall. Fast jag tycker nog att bladen är häftigast på den, även när den blommar så fint som i din bild. Jag har sett den blomma i Tyskland en gång men trodde det var någon lilja bara.
SvaraRaderaJag bor i Umeå och odlar några mil söder om stan, men ändå zon 5.
SvaraRadera