12 januari 2013

Vacker palmKanariepalm, Phoenix canariensis


Palmen kommer ursprungligen från Kanarieöarna där den är endemisk, vilket innebär att det bara är där den växer naturligt. Sen har man planterat den på andra ställen i lämpligt klimat, till exempel här på Mallorca. Här kan man se den lite överallt faktiskt.

Det som är kul med den, förutom att den har så extremt häftig färg på bären, är att härdigheten gör att den klarar sig till och med i Sverige vid några få minusgrader. För övrigt kan man ha den som krukväxt.

Bären används främst som djurfoder och det är honträdet som får de gula hängande klasarna.

Som jag sagt innan och jag säger det igen, det är det så häftigt att ta reda på vad det är för växter här. Helt annorlunda växtlighet än hemma! Och det roliga är att infon är så lättillgänglig via nätet. Vi som föddes före internet kommer alltid förundras över hur bra det är!

Ibland har man gjort små försök med palmer hemma. Här nedan kan ni läsa om palmförsöket på Tropical Beach i Helsingborg.

Palmerna på Tropical Beach, Helsingborg I
Palmerna på Tropical Beach, Helsingborg II

Källa: Wikipedia, skandiklubb.org
Bilden är tagen i Porto Colom, Mallorca 2013-01-10 kl 12.05.

6 kommentarer:

 1. Jag har inte hunnit läst bloggar på ett par dagar och helt missat att du är på härliga mallis :) Lyckliga du!
  Så varma vackra bilder du ger oss!
  Jag var där förra våren och insåg att det är ett cykelparadis för de som cyklar! Själva fick vi mest passa oss för de framrusande cykelgängen! Men det såg så häftigt ut!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag läst ikapp dina mallis-inlägg. Så himla skoj att få se lite annorlunda flora och fauna. Och framförallt att få se bilder utan vårt gråmuggiga ljus som vi har hemma i sverige.. ;)
  Kramar!

  SvaraRadera
 3. Vackert! Vi såg sådana här palmer i Cinque Terre i Italien, huset som vi bodde i hade en sådan i trädgården så jag tog rätt många bilder på bären som jag tyckte var så häftiga. Men den var nog lite mindre än ditt praktexemplar. Och kul att få namn på dessa exotiska träd!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Ja vad gjorde vi innan internet?
  Det är så fantastiskt att hitta all denna kunskap som finns både här och där. Sedan är det ju förstås det där med källkritik. Fast just när det gäller fauna och flora så känns det inte som om det är så många historierevitionister i farten. Bara klassiska stav- och faktafel...
  Men det är intressant att du nämner detta med endemiska arter. På Kreta finns det en "vild" palm som jag har sturderat lite, den kretensiska dadelpalmen (Phoenix theophrastii). Tack för fina bilder på Kanariepalmen - mäktiga bärmängder och vilket LJUS!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Ni lämnar så goa kommentarer, intressanta och så kul att läsa. Tack för det! Ha nu en skön helg.

  SvaraRadera
 6. Intressant att läsa om palmförsöken i Hälsingborg. Liknande försök har också skett här uppe i Västerås vid Mälaren - med likartat resultat...

  SvaraRadera