Om fyra månader, då är det i början av underbara juni. Då börjar kvällarna bli långa och kvällsljuset är sådär varmt och glittrande att man aldrig vill gå in.
Syrenerna doftar och tulpanerna blommar än!
Jag gjorde det lätt för mig och valde tre bilder från i början av juni i mitt arkiv. All hysterisk fröaktivitet har mattats av och godheter börjar ta form i grönsakslandet. Här i form av några majrovor. Kanske tar man en och annan stickling vid denna tiden och planerar för många stordåd i trädgården (läs slitsamma grävdagar)!
Det finns fler som har kikat på vad som händer Om fyra månader...
Titta in hos Bland Rosor och Bladlöss med Blommig Fredag!
31 januari 2013
Vitrosa moln
Just nu har jag inga ord, det är för mycket liksom. Igår när jag tog bilderna hamnade jag plötsligt i någon slags blomchock, jag stod bara och gapade, sen kom en glädjetår.
Jag önskar ni kunde följa med mig ut i eftermiddagen!
30 januari 2013
Mandelblom
Bilderna är tagna runt Felanitx, bland annat vägen mellan Felanitx och Calonge.
Den 29 januari 2013. Kl 16:07.
29 januari 2013
Moodboard Januari/Februari
Jag befinner mig på Mallorca där mandelträden nu börjar blomma fantastiskt. På bilderna är det mandelkvistar, olivkvistar och kvistar från mastixbusken. (Den har jag skrivit om här om du vill läsa lite fakta om den. )
Jag hamnade på stranden för att det var det ljusaste underlaget jag kunde hitta. Annars hänger jag inte så mycket här :-) utan är mest på cykeln, men tyckte asfalt som bakgrund var ett sämre alternativ!
Dessa tre växter ska jag försöka ta sticklingar av och ta med hem. Har läst att oliv kan vara svårt, men mastixbusken och mandel borde gå. Säger magkänslan i alla fall.
Det är Åsa med Trädgården på höjden som inspirerat mig att vara med i den här fotoutmaningen. Varje månad gör vi en moodboard som kan bestå av saker som symboliserar just den månaden. Man kan leta i trädgård eller natur och visa färger och former som inspirerar en just då.
Här kan du titta på fina moodboards.
Det har hänt lite med mandelträden på några dagar bara. Från en lite kyligare och regnigare period, får vi nu varmare temperaturer och sol. Det gör att många blommor slår ut på en gång. Vi får se om ett par dagar om det kan bli häftigare än såhär!
Frökänslor
I nästan varje by finns en liten lanthandel. Ljuset utomhus räcker som belysning. Här finns verkligen lite av varje. Träden närmast är mandelträd.
T.v. Rättika. t.h. Sockerärt.
Man får ha med sig sin latin i bakhuvudet för att kunna lista ut vad som är vad.
Sen i fjol har denna fröserien kommit, med enbart lokala grönsakssorter från Mallorca. Det är helt basic grönsaker som sallat, kål, morötter, ärtor, bönor med mera. Organisationen bakom fröerna hjälper bland annat till att utbilda skolbarn i miljöarbete. Ett antal bönder jobbar med att bevara lokala sorter och det finns en ekologisk marknad där grönsakerna säljs. Det har resulterat i olika workshops där man provsmakar vin och tomater bland annat. Man blir helt lycklig när sånt här växer fram! Läs mer om Associació de Varietats Locals, här!
Sen finns det även vanliga, lockande fröpåsar där hela påsen är som en enda stor färgbild, ni vet. Viktigt att titta noga på bäst-före-datumet. I fjol fick jag hem för gamla frön som inte grodde. Det är lite lättare med färgbilder, än bara latin. Fastnade för en påse Squash och en Okra (Abelmoschus esculentus). Okra har jag inte odlat förut, så det blir kul att prova. Kan odla den för att äta baljorna späda, men även om man vill ha plantan som en krukväxt. Såg att Impecta har två varianter av den.
28 januari 2013
Kvällsljus
Nu när jag ändå har snöat in på krukväxter och krukor så kan jag passa på att visa några fler.
Trots lågtrycket som har varit fick vi lite varmt kvällsljus.
Cala Marcal, Mallorca. Den 27 januari 2013. Kl 17:47.
Trots lågtrycket som har varit fick vi lite varmt kvällsljus.
Cala Marcal, Mallorca. Den 27 januari 2013. Kl 17:47.
27 januari 2013
26 januari 2013
Krukväxterna del III
Krukväxterna del III
Man kan inte alltid räkna med att det är en vacker lerkruka som växten får husera i, men om är det en plastkruka så beror det kanske på att ägaren av krukväxten inte har tid att gå och vattna i tid och otid. En lerkruka dunstar mycket mer vatten än en plastkruka. Om den inte är glaserad, för då håller den fukten bättre. En lerkruka är ju också tyngre än en plastkruka och har man en stor växt i krukan och behöver flytta den, ja då kan det vara en fördel med plastkruka.En poäng med fetblads-, suckulent- och kaktusväxter är att de har en vattenhållande förmåga och på grund av att de lagrar vatten i bladen så tål de en enorm hetta och torka om man jämför med många andra växter. Kaktusar med taggar till och med vattnar sig själva genom att taggarna skuggar växten samt samlar upp dagg på morgonen som ger vatten åt rötterna lite senare under dagen.
Men jag har sett exempel på när det är fint med plastkrukor också. Det är inte så viktigt. Huvudsaken är att man omger sig med sånt man gillar själv.
Måste bara visa denna bilden igen på lerkrukor från plantskolan i Felanitx. Har ett sug efter att titta mer på krukor. I sakta mak. Utan att handla något. Liksom bara gotta mig i allt vackert som finns här.
Dessa finns i en trädgård utmed en väg där jag brukar promenera förbi. Enkelt och vackert.
...
Så befinner jag mig en dag i staden Petra. En liten stad med många smala gator mellan gamla hus. Jag ska bara ta cykeln upp för en backe och fortsätta iväg till nästa by.
Det är då jag ser detta.
Såklart måste jag stanna och gå gatan sakta fram och tillbaka igen. Underbart eller vad?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)