29 januari 2013

FrökänslorI nästan varje by finns en liten lanthandel. Ljuset utomhus räcker som belysning. Här finns verkligen lite av varje. Träden närmast är mandelträd.


T.v. Rättika. t.h. Sockerärt. 
Man får ha med sig sin latin i bakhuvudet för att kunna lista ut vad som är vad. 

Sen i fjol har denna fröserien kommit, med enbart lokala grönsakssorter från Mallorca. Det är helt basic grönsaker som sallat, kål, morötter, ärtor, bönor med mera. Organisationen bakom fröerna hjälper bland annat till att utbilda skolbarn i miljöarbete. Ett antal bönder jobbar med att bevara lokala sorter och det finns en ekologisk marknad där grönsakerna säljs. Det har resulterat i olika workshops där man provsmakar vin och tomater bland annat. Man blir helt lycklig när sånt här växer fram! Läs mer om Associació de Varietats Locals, här!Sen finns det även vanliga, lockande fröpåsar där hela påsen är som en enda stor färgbild, ni vet. Viktigt att titta noga på bäst-före-datumet. I fjol fick jag hem för gamla frön som inte grodde. Det är lite lättare med färgbilder, än bara latin. Fastnade för en påse Squash och en Okra (Abelmoschus esculentus). Okra har jag inte odlat förut, så det blir kul att prova. Kan odla den för att äta baljorna späda, men även om man vill ha plantan som en krukväxt. Såg att Impecta har två varianter av den.

2 kommentarer:

  1. Vad myigt att gå och handla fröer! Det är så kul att se en helt annan bild av Mallorca än den "turistiga". Tänk vad mycket man missar om man bara ligger vid hotellpoolen :-)
    Kram
    /Liv

    SvaraRadera
  2. Håller på att bläddra igenom din blogg, så inspirerande. Mallorca måste vara ett paradis nära det gäller just fröer. När jag letar fröfirmor här verkar de flesta finnas just på Mallorca. Tycker det är lite charmigt det där med att de inte lägger vikt på plantornas namn. En bondböna tex är liksom bara en bondböna, de skriver ut det latisnska namnet på grönsaken och vart den kommer ifrån och punkt/slut. Ibland har jag försökt luska ut vilken namnen/soren på en speciell tomat som varit god och får bara till svar att det är en tomat från tex Can Tomás i Balaguer. Sedan detta med att de återvinner gamla arter/sorter är ju fantastiskt. Nu ska jag sluta svamla. Ha en riktigt skön helg. Kram/Annelie

    SvaraRadera