5 november 2012

Planer och väntan
Att planera en trädgård från scratch är inte helt lätt. Man planerar för hur slutresultatet ska se ut, hur buskarna ska blomma, träden ge frukt eller hur fint det ska bli när de ger lagom skugga åt fikaplatsen med sina stora kronor. Man planterar och anlägger sen får man helt enkelt vänta medans livet rullar på. Plank, häckar och olika golv är kanske det som först blir färdigt. Under tiden hittar man en plats i solen eller en plats att odla grönsaker eller kanske blommor. Man hittar på annat och gör upp nya planer medan man väntar.

Ulla Molin gjorde en lövgång i ena delen av sin trädgård i Höganäs. Hon använde sig av plommonträd och på marken växer helt enkelt gräs. Känslan här inne är helt speciell och skuggan ger svalka en varm sommardag. Valet av träd tycker jag är genialt eftersom plommonträd passar perfekt för ändamålet med sin mänskliga skala och de mörka, nästan svarta stammarna. Jag föreställer mig att det var lite som med Noaks ark när Ulla planterade sina plommonträd. "Jaha, vad ska det bli här då? Ska du odla plommon? Men ska du verkligen plantera så tätt? Ska du inte satsa på lite finare träd?..." ungefär så kunde det kanske låta.

Det fina med Ullas träd och trädgård för övrigt, är att hon vågade välja enkelheten, det sparsmakade framför pynt och färg. Däremot var hon bra på att forma sin trädgård med hjälp av växter hon kände väl. Plommonträden hon planterade är lite krokiga, helt olika varann och planterade längs stigen på ett lite besynnerligt sätt. Nej, en allé är verkligen något annat. Denna del av Ullas trädgård skulle faktiskt kunna vara något naturen själv kommit på.

1 kommentar:

  1. Hennes plommonlund är helt underbar! Jag ska försöka härma den lite grand i min egen trädgård. Vore verkligen kul att se den på riktigt, har "bara" sett den på bild.

    SvaraRadera