15 september 2012

Röda toner

Den här säsongen har jag kommit på att jag verkligen gillar blommor med färger som orange, röd och även rostbruna färger och gult såklart! Vi är rättså nyinflyttade och kanske har jag undermedvetet funderat vad som kan passa till en röd tegelvilla.

 Vi ska snart göra om vår framsida och då börjar man fundera på vad som kan bli fint där. Framförallt vill jag ha gröna fält i botten så att det blir ett lugnt men frodigt intryck. Det blir en avenbokshäck mot gatan som går att hålla tät och framförallt smal och inte för hög. Den blir mest som en snygg avgränsning och något som ersätter det väldigt ovackra gunnesbostaketet. Sen ska vi ha en gångstig i en böj och resten blir planteringar. Gräsmatta är överflödigt. Det ska vara marktäckare på allt, vintergröna och liten flocknäva har jag tänkt, för det tröttnar jag inte på. Väderstrecket är väster så det är halvskuggigt den största delen av dagen.

 För tillfället har vi en gräsmatta som är full med mossa och marken lutar in mot huset vilket ju inte är bra så det blir det ändring på. Mot vägen avslutas tomten med gunnesbostaketet som ska bort så fort häcken börjar få höjd.

 Vi hoppas också få bukt med snigelproblemet genom att anlägga nya ytor. Men det är nog mest en önsketanke som kanske inte har så mycket verklighetsanknytning. Vi upptäckte i våras att snigeläggen låg vid väggen under mossan och sniglarna ploppade upp där allt eftersom de kläcktes. Men att springa runt och döda sniglar hör inte till mina favoritsysselsättningar. Här växer också jättemånga fina jordvivor och de ska vi ta hand om innan grävmaskinen kommer och tar bort allt vad växtlighet heter. Rosorna till höger i bild kommer att grävas upp och förpassas till "de eviga betesängarna" eftersom dessa rabattrosor inte direkt faller mig i smaken.


Stora gammeldags vallmoblommor är supersnyggt, det såg jag tidigt i somras i flera trädgårdar som jag åkte förbi. De blommar någon vecka eller två, sen är det över, men de utgör ett fint blickfång i en plantering. Bilden är från Great Dixter, England i våras.

Denna bilden är från en trädgård i Himmelstorp, från Nv Skånes Trädgårdsrunda.

Törel är ett stort släkte som innehåller en massa arter och sorter men just denna beauty har jag inget sortnamn på. Men visst är den vacker! Även en limegrön variant skulle kunna utgöra ett bra komplement!


 Dessa törlar växer i den underbara trädgården Vann Garden i södra England som jag besökte i våras. Magnolia skulle passa alldeles utmärkt framför huset. 
Får se om det blir en 'Solangiana' eller en Stjärnmagnolia, 'Stellata'.

Vill ha. Bilden är från Great Dixter GB, i våras.

 Från Vann Garden, i våras.

 Från Sissinghurst Castle and Gardens, i våras.


 Kaprifol bör finnas i varje trädgård för att de doftar så gott och är så vackra. 
Jag tror det får bli en spaljé på knuten, med antingen den vanliga eller varför inte en röd variant.

 I detta sammanhanget tycker jag även att Helenium skulle vara jättefint. 
De finns ju i så många fina röda toner. (Bilden är lånad här)

2 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder...gillar särskilt Töreln och eldkaprifolen (sista bilden)...min har även den blommat och doftat underbar i sommar...=)

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  2. Många ratar gula och orangeröda färger i sin trädgård, men jag håller med dig - de är underbara. :) Tack för kommentar hos mig. Ha en fortsatt skön söndag.

    SvaraRadera