14 september 2012

Hösttecken Ett tydligt hösttecken är att det skördas och äts en massa goda grönsaker. 

 Ett annat hösttecken som ser ut mer som ett vårtecken är rädisorna. 
Nya fräschingar på rad.

När höstanemonerna börjar blomma tycker jag fortfarande att det är sommar men de är favoriter och allra helst ska det vara stora moln av dem i rabatten. Det dröjer ett tag till dess för våra plantor som blev satta i våras.

Dagöga, har jag fått veta att den heter. Eller är det en perenn rudbeckia? Plantan har jag fått av vår granne Thyra som snart är 90 år och som fortfarande vårdar sin trädgård ömt. Från början hade hon med sig en planta från sitt barndomshem och detta är en fröplanta från den som jag fått. Jag tänkte först att det kanske var jordärtskocka, de är väldigt lika tycker jag och Thyra hade tappat bort namnet. Möjligen har jordärtskockorna färre kronblad och såklart skockor :-)

Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm'
Jag tycker den är ganska vacker och en bra snittblomma som håller länge i vasen.

Och idag kom efterlängtat regn så jag passade på att göra inomhusjobb.

Fler Hösttecken hittar ni på:

Trevlig fredagskväll!

15 kommentarer:

 1. Så frodig og vakkert du har det i hagen din nå. Ha en riktig god helg! Anne

  SvaraRadera
 2. Den där Dagöga (eller vad det nu är) har jag också fått av en granne! Inte heller hon visste riktigt vad det var mer att den är gammal. blir över två meter hög och blommar sent och rikligt. Mina plantor står mitt i kökslandet intill en sparrishäck. Har inte provat att käka rötterna:)

  SvaraRadera
 3. Ja skörd hör hösten till. Har några gröna tomater som väntar på att få lite mer färg...
  Fina gula blommor!

  SvaraRadera
 4. Ååå va mycket fint du visar.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Vad mycket gott egenodlat hos dig! Härligt! Snyggt dagöga.
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Många härliga hösttecken, fina färger och goda grönsaker hör också hösten till.
  En skön hösthelg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder, och så kul med en blomma som man fått och inte vet vad den är riktigt ... växter med minnen är det bästa som finns!
  Kul att du ville följa min blogg och jag har tittat lite runt på din och ska följa din, så fin! Detta med att hitta nya bloggar är så kul! Och där hjälper ju de olika fotoutmaningarna till så dem gillar jag. Och vilken inspirationskälla de olika bloggarna är! Jag har fördubblat mitt trädgårdsintresse sedan jag började här i bloggvärlden.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Oj, jag glömde ju att svara på din fråga: Vår trädgård finns i Taberg, strax söder om Jönköping. I Småland alltså. Dock är odlingszonen lite kärv här eftersom Taberg ligger så högt, i allmänhet får vi räkna med zon 4-5. I Jönköping bara något mil härifrån kan zonen vara 1-2, på grund av Vättern. Men vi trivs väldigt bra här, mycket tack vare den härliga naturen som vi är mycket i också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter jättehärligt! Ja visst är det spännande med alla bloggar, verkligen givande! Vara i naturen behöver jag också för att liksom hämta nya krafter, det känner jag igen.

   Radera
 9. Jag är också väldigt intresserad av den där gula blomman. Jag fotade min "dagöga" (som jag trodde) i inlägget hösttecken på min blogg. Men din ser ut att ha fler och rundare kronblad. Är den hög? Tror min är kanske 150 cm. Men det är ingen jortärtsskocka vad jag vet. /Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är ca 1,50 m hög och jag tror inte heller det är jordärtskocka. Bladen är sträva när man känner på dem.

   Radera
 10. Härliga höstbilder, gott med egenodlat.
  Ha en skön helg.
  Vivian

  SvaraRadera
 11. Gott det ser ut med rädisorna :) Mitt köksland hanns inte med alls i år ...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 12. Men visst är det lite spännande med dessa gamla och fådda växter som har en historia och som man får fundera lite på vad de egentligen är för sorter. Hoppas du får en riktigt fin höstdag/Gela

  SvaraRadera
 13. Så mycket gott du har. Fantastiskt att kunna skörda egna grönsaker.

  Ha det gott

  SvaraRadera