8 september 2012

Sömntuta
 Idag var jag en riktig sömntuta och låg kvar i sängen länge i morse. Det fick mig osökt att tänka på sömntutorna (Eschscholtzia californica) ute i landet där jag sådde den i våras. Jag brukar så en del ettåringar inne bland grönsakerna för att jag tycker det ser trevligt ut och så sägs det att det kan förvilla eventuella skadedjur som vill åt de ätliga dyrbarheterna.

Det roliga är att jag aldrig har sett den rosa varianten förut. När jag sått den tidigare år har det bara blivit orangea blommor, så nu ska jag försöka ta fröna på de rosa.

Sömntuta öppnar sina blommor framåt förmiddagen och om solen är framme får man se de skira kronbladen fladdra lite lätt i vinden. Framåt tretiden sluter den sig igen till en liten strutliknande form.

8 kommentarer:

 1. Fint med färgklickar i köksträdgården! Här blir det mest ringblommor och rudbeckia, sömntuta var det länge sedan jag sådde. Rosa sådan har jag aldrig sett!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Hej Maria!
  Men vilka fina sömntutor. Jag har aldrig sått men har faktiskt ett par olika påsar här hemma. Vet inte varför jag inte fått ner några i jorden...
  Nästa år skall jag slå världen med sömntutehäpnad...
  Kul att du gillar att titta in hos mig. Jag gillar ju dig och dina gärningar så det känns ju bra.
  Idag skall jag ska till Öland för fem dagars kurs i ostystning. Gissa om det känns spännande?
  Vi ses, kram Malin

  SvaraRadera
 3. De er vakre. Jeg pleier også å så blomster i kjøkkenhagen, liker så godt denne blandingen av ulike grønnfarger og blomsterfarger.

  SvaraRadera
 4. Har jag aldrig provat, hinner aldrig med ettåringarna, men nu blir jag lite sugen. Andra bilden var ljuvlig med de olika färgtonerna :-) Ha en fin vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. Hoppas verkligen att du får rosa sömntutor! Det är ju oftast så, att blommor korsar sig med varandra, eller återgår till något sorts ursprunglig färg. Det är några bloggar som skrivit om sömntutor, och jag skall nog försöka mig på en liten sådd till våren.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilder du har tagit på Sömntutan :=)
  Fint i köksträdgården med dom läckra färgerna. Hoppas du får frön och många rosa avkommor.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 7. Roligt och passande namn på blomman den kanske jag också skulle satsa på eftersom jag också är en riktig sömntuta...ha ha

  Kram Ullis

  SvaraRadera
 8. Här har du en sömntuta till.
  Din är vackrare än vad jag är kan jag säga... usch vilken dag. Tur man får skörda lite egen sallad till kvällen.
  Kul att du titta in hos mig.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera