29 februari 2016

När fröna gror

Det är en alldeles speciell känsla när fröna gror som de ska. 
Detta är läckra Ricin som har börjat gro!


27 februari 2016

Drömväxt inför 2016 nr 5


Drömväxt nr 5 är definitivt Kronärtskocka och drömscenariot är att bli duktig på att få dem att övervintra. Jag växte upp bredvid ett helt fält av kronärtskocka! Det ni!

Ni kan läsa mer om det HÄR för jag har gjort en inlägg om min favoritblomma innan. Jag kan bara gissa vilken sort Anders Andersson odlade då men jag är ganska säker på att det var 'Skånsk Herrgård'. På sensommaren lyste fältet lila av blommande kronärtskockor!

Egentligen är det bästa sättet att föröka kronärtskocka vegetativt, alltså med sidoskott eller delning men de som odlar kronärtskocka växer inte på träd...

Plantans växtplats måste vara solig och varm, jorden väldränerad, kraftig och näringsrik. Jorden ska grundgödslas vid plantering och sen måste den gödselvattnas under säsongen och se till så att plantorna inte torkar.

På vintern måste man se till att ingen fukt blir stående runt plantan för då ruttnar den snabbt när det fryser. Det finns ett knep som jag ska testa där man skär ner blomstjälken och sen kupar man med luftig jord runt plantan. Sen ställer man upp två tegelstenar mot kullen så att att vatten uppifrån kan rinna av. Sen lägger man på ytterligare täckmaterial, löv eller halm. Efterhand som tjälen släpper på våren lyfter man bort materialet stegvis.

Ett annat sätt är att gräva upp och kruka plantorna och övervintra dem frostfritt över vintern. Det lät enklast.


Till sist delade John Taylor på Trädgårdsonsdag ett hjärtskärande knep nämligen att klippa av den första blomman som visar sig. Då förgrenar sig plantan och skörden blir större! Någon som vågar bekräfta detta :-)?



12 februari 2016

Drömväxter inför 2016 nr 4




En av mina absoluta drömväxter är nr 4 Rostvin (Vitis coigmatiae). Den klättrar snyggt och bladen går från olika gröna till olika roströda och lila toner på hösten. Ju varmare växtplats ju bättre höstfärger.

Även här har jag gått bet på frösådd. Fröerna ska stratifieras i tre månader och därefter ska sådden (50/50 finkornigt grus/planteringsjord) placeras i skugga.

Jag kan berätta att när tre månader har gått har jag börjat undra vilken kruka det var som jag hade sått i för jag har blandat ihop etiketterna och även om jag har rätt på etiketterna så gror det inte och inte blir det någon fin rostvinsplanta. Tro mig jag har försökt ett antal gånger. Att sno sticklingar i någon fantastisk park och smussla med en sekatör kan ju låta spännande, men... nej. Så sent i höstas köpte jag mig en planta som dock inte hann planteras utan står kvar i sin kruka. Håll tummarna att den vill överleva vintern.

Detta är en vinranka för zon 1-3. De druvor som plantan eventuellt får fram är oätliga så hela växten odlas för prydnad. Rostvin börjar sava väldigt tidigt och ska därför beskäras före årets kortaste dag den 21 december och då kan man skära tillbaka de kraftigaste grenarna ända intill stammen. Den kan också beskäras under j-a-s men då endast putsning av kraftigt utväxande skott.

Plantan kan bli upp till 6-8 meter och den håller sig fast genom att surra sina klängen runt klätterstödet.

10 februari 2016

Drömväxter inför 2016 nr 3


Nr 3 på min lista är Ricinbuske (Ricinis communis) och den har jag skaffat frö till i  år. En kompis hade denna i sin trädgård i somras och det är verkligen en effektfull växt att ha till exempel mitt i trädgårdslandet.

Ricinens hemtrakt är Indien sv Asien och tropiska Afrika så man kan dra slutsatsen att den vill ha mycket värme och sol. Hos oss är den ettårig och hela växten är väldigt giftig men ingen panik, man måste äta femton frö för att avlida och det har vi inte tänkt. Oljan som utvinns ur fröet (cirka 50 procent är olja) är inte giftig. Ricin blommar i juli-augusti och bladen mörknar och blir rödare med tiden.

Fröna verkar inte så krångliga att gro så det ska jag väl klara. Det ska vara ett frö i varje kruka och ställas varmt 22-25 grader, tills fröet har grott och sedan ska plantorna stå lite svalare tills i början av juni då de planteras ut.

Drömväxter inför 2016 nr 2



Bild Rosensdag


Tack för alla glada hurrarop igår :-) 

Ihop med nr 1 vippvallmo (Macleaya cordata eller Macleaya microcarpa) kommer jag plantera en matchande klätterros nämligen fav nr 2, Ghislaine de Feligonde som blommar hela säsongenJag är inget stort fan av rosor men det här blir nog bra.

Ghislaine de Feligonde blev ju årets ros 2015 så det känns som jag lever och lär. Blommornas färger från gult, till rosa, till vitt kommer att passa så bra med de kopparfärgade plymerna på vippvallmon och det mörkgröna, lite glansiga bladverket funkar med det helt annorlunda bladverket på vippvallmon. 

Detta är en ros i Moderna buskrosgruppen, en Moscatharos och i zon 1-3 blir den en klätterros och i zon 4 ungefär hög som en buskros. 


Rosbild 1 har jag lånat av Flora Linnea i Helsingborg. Rosbild 2 har jag lånat av Rosensdag


8 februari 2016

Drömväxter inför 2016 nr 1

Ibland klappar hjärtat lite extra när jag ser vissa växter och jag känner ett starkt behov av att leta upp och skaffa dem. Sen tänker jag ut var jag vill ha dem i trädgården och jag kan se framför sig hur bra det kommer bli!

Detta är nr 1, vippvallmo (Macleaya cordata) som är en häftig och maffig perenn som blir 2 m hög. De silverblågröna bladen ihop med de vackra plymerna blir snyggt och mot mitt tegelhus. Denna bilden är från Alnarp (posthusväggen i Gunnars trädgård) i somras.

När man väljer plats för växten man gillar är det viktigt att tänka på hur växten vill ha det och hur den förökar sig. Väljer man rätt plats så blir det mindre jobb med den och det gillar vi!

Vippvallmo trivs i väldränerad jord helst i sol men lätt skugga går bra. Den förökar sig både med frön och med rotskott så platsen man väljer ska tåla att den sprider sig och en sådan plats har jag, där växer ändå bara åkerfräken så det blir en bra plats.

Jag har inte flax med att få perennfröer att gro tyvärr. Det som behövs är 4 veckor i värme, 4 veckor i kyla och sen ett par veckor i värme igen. Jag har liksom inte tålamod till sånt... Så jag kommer att köpa en planta så fort det finns att få tag på, antingen på nätet eller hos någon plantskola. Blomsterlandet har tydligen haft den 2015. Det finns en artfrände, Macleaya microcarpa och jag ska utreda hur den skiljer sig från den vanliga vippvallmon. Den arten finns nämligen att få tag på som planta hos bl a Horsabäck perenner i Halland. Jag kan tänka mig att odlarna inte vill handskas med plantsorter som sprider sig allt för mycket.

Detta är en gammal kinesisk läkemedelsväxt men saften är giftig och man kan få brännskador av den så man ska skydda huden när man är och rotar bland stjälkarna.