8 februari 2016

Drömväxter inför 2016 nr 1

Ibland klappar hjärtat lite extra när jag ser vissa växter och jag känner ett starkt behov av att leta upp och skaffa dem. Sen tänker jag ut var jag vill ha dem i trädgården och jag kan se framför sig hur bra det kommer bli!

Detta är nr 1, vippvallmo (Macleaya cordata) som är en häftig och maffig perenn som blir 2 m hög. De silverblågröna bladen ihop med de vackra plymerna blir snyggt och mot mitt tegelhus. Denna bilden är från Alnarp (posthusväggen i Gunnars trädgård) i somras.

När man väljer plats för växten man gillar är det viktigt att tänka på hur växten vill ha det och hur den förökar sig. Väljer man rätt plats så blir det mindre jobb med den och det gillar vi!

Vippvallmo trivs i väldränerad jord helst i sol men lätt skugga går bra. Den förökar sig både med frön och med rotskott så platsen man väljer ska tåla att den sprider sig och en sådan plats har jag, där växer ändå bara åkerfräken så det blir en bra plats.

Jag har inte flax med att få perennfröer att gro tyvärr. Det som behövs är 4 veckor i värme, 4 veckor i kyla och sen ett par veckor i värme igen. Jag har liksom inte tålamod till sånt... Så jag kommer att köpa en planta så fort det finns att få tag på, antingen på nätet eller hos någon plantskola. Blomsterlandet har tydligen haft den 2015. Det finns en artfrände, Macleaya microcarpa och jag ska utreda hur den skiljer sig från den vanliga vippvallmon. Den arten finns nämligen att få tag på som planta hos bl a Horsabäck perenner i Halland. Jag kan tänka mig att odlarna inte vill handskas med plantsorter som sprider sig allt för mycket.

Detta är en gammal kinesisk läkemedelsväxt men saften är giftig och man kan få brännskador av den så man ska skydda huden när man är och rotar bland stjälkarna.6 kommentarer:

 1. Det här låter som en perfekt växt för vår trädgård: maffig, silverblågrön, sprider sig. Om du hittar plantor någonstans hoppas jag du berättar det här på bloggen. Har samma bristande tålamod med fröer som behöver dettas med!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Den är jättevacker, och jag varit på väg flera gånger att skaffa den. Men varje gång har det fallit på att jag inte riktigt vet var jag ska sätta den så att den får fritt spelrum...
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Jösses vilket jobb med plantan, i kyla....i värme....i kyla. Tur att det finns "färdiga" att köpa.
  Jajamensan, nu har jag tvålar på lut igen, de blev så sneda när jag skar upp dem att de verkligen lutar:) Kram/Annelie

  SvaraRadera
 4. Hoppas du får tag i en planta. För vilket jobb med sådden. / Britt

  SvaraRadera
 5. Hei! Håper du finner din drømmevekst. Flott og vakkert bladverk. Liker godt sølvfargen. Klem Anne

  SvaraRadera
 6. Vippvallmo, antecknar. Tack för tipset!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera