12 februari 2016

Drömväxter inför 2016 nr 4
En av mina absoluta drömväxter är nr 4 Rostvin (Vitis coigmatiae). Den klättrar snyggt och bladen går från olika gröna till olika roströda och lila toner på hösten. Ju varmare växtplats ju bättre höstfärger.

Även här har jag gått bet på frösådd. Fröerna ska stratifieras i tre månader och därefter ska sådden (50/50 finkornigt grus/planteringsjord) placeras i skugga.

Jag kan berätta att när tre månader har gått har jag börjat undra vilken kruka det var som jag hade sått i för jag har blandat ihop etiketterna och även om jag har rätt på etiketterna så gror det inte och inte blir det någon fin rostvinsplanta. Tro mig jag har försökt ett antal gånger. Att sno sticklingar i någon fantastisk park och smussla med en sekatör kan ju låta spännande, men... nej. Så sent i höstas köpte jag mig en planta som dock inte hann planteras utan står kvar i sin kruka. Håll tummarna att den vill överleva vintern.

Detta är en vinranka för zon 1-3. De druvor som plantan eventuellt får fram är oätliga så hela växten odlas för prydnad. Rostvin börjar sava väldigt tidigt och ska därför beskäras före årets kortaste dag den 21 december och då kan man skära tillbaka de kraftigaste grenarna ända intill stammen. Den kan också beskäras under j-a-s men då endast putsning av kraftigt utväxande skott.

Plantan kan bli upp till 6-8 meter och den håller sig fast genom att surra sina klängen runt klätterstödet.

11 kommentarer:

 1. Oj då! Det kände jag inte till. Är det ett sådant med vackra höstfärger. Det låter så. Ibland är det bättre att köpa en färdig planta. / Britt

  SvaraRadera
 2. Wow!! Inte bara ska vi göra tvål....under tiden tvålen är på mogning ska vi dricka av ditt hemgjorda vin på druvor utav denna vackra växt.
  Du skulle ha passat på att resa runt i parkerna med min söta mormor, hon hade hela fickorna och väskan full av sticklingar hon. Ingen vågade säga något till denna söta lilla gumman när hon knatade runt och norpade sticklingar överallt (faktiskt lite pinsamt ibland).

  Tack och lov är jag inte på Mallorca, men de pratar hela tiden om det på nyheterna här "på andra sidan sundet".
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Hei Maria!
  Den går ikke her. Det er nesten godt at druene ikke er spiselige. Bladene er vakre. Liker godt rødnyansene og de er veldig fine mot mursteinrødt.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Snygg, undrar om den skulle klara sig här? Lägger den till min lista på fina höstfärger. Synd att den är så svår att fröföröka. Hppas din planta är pigg till våren.
  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 5. Roligt att läsa om dina planer. Jag är som du när det gäller tålamodet, det får inte vara för många detaljer i hanteringen... Tänkte höra med dig om du har erfarenhet av att så jätteverbena. Lätt eller svårt? Kruka eller friland? Kram från syster Hanna

  SvaraRadera
 6. Hej Hanna, jätteverbena är en storfavorit och sniglarna gillar inte den :-) en annan fördel är att när man väl fått den att blomma så frösår den sig själv och man blir inte av med den. Att så den kan vara lite klurigt men värt ett försök. Bredså några frön i en kruka och ställ varmt. Om inget har grott på två veckor, ställ in i kylskåpet två veckor sen tar du fram krukan igen i rumstemperatur. Då ska det gro men vissa år blir det ingenting. Det kan löna sig att köpa en planta och ta frön och så på friland till hösten, då får fröna en naturlig stratifiering. Lycka till :-)

  SvaraRadera
 7. Hej Hanna, jätteverbena är en storfavorit och sniglarna gillar inte den :-) en annan fördel är att när man väl fått den att blomma så frösår den sig själv och man blir inte av med den. Att så den kan vara lite klurigt men värt ett försök. Bredså några frön i en kruka och ställ varmt. Om inget har grott på två veckor, ställ in i kylskåpet två veckor sen tar du fram krukan igen i rumstemperatur. Då ska det gro men vissa år blir det ingenting. Det kan löna sig att köpa en planta och ta frön och så på friland till hösten, då får fröna en naturlig stratifiering. Lycka till :-)

  SvaraRadera
 8. Verkligen vacker, det måste jag hålla med om! Hoppas din planta har klarat sig i krukan, men det har ju varit en ganska mild vinter.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 9. Tack snälla Maria för dina råd om jätteverbena ! Jag ska prova. Ska bli spännande.

  SvaraRadera
 10. Vilken kul serie inlägg :) Rostvinet är snyggt! Jag lyckades få ett frö att gro...men jag undrar om det har överlevt torkan bakom tunneln i somras, eller vintern för den delen :-P Tycker du valt fina växter allihop, fast Ricin vågar jag inte odla längre sen jag läste hur fruktansvärt giftig den var, och fröna såg ju lockande ut. Kommer ju mycket barn här i min trädgård så det vågar jag inte riskera...Men snygg är den !
  Ha det fint ! Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Kjempeflott denne!
  Håper den overlever vinteren den du har i krukken:)
  Planter som får varme og sterke farger på høsten er så flott, kan ikke få nok av de.
  Flott innlegg !

  SvaraRadera