9 maj 2015

Crazy daysJa. tyvärr extremt många sniglar just nu när vädret är såhär mysigt för dem. Fuktigt, lite regnigt och inte så varmt. fuktiga gräsmattor och massor av smaskiga saker att äta av i mina rabatter. Stora hål och revor i bladen. De senaste dagarna har jag klippt hundratals, snart uppe i tusen bara den senaste veckan. Det kallar jag Crazy days.

Vi har olika sorters sniglar, den vanliga trädgårdssnigeln (överst) och några av de spanska. Sen har vi vinbergssnäckor och vanliga snäckor och alla ÄTER de på mina rara växter. Vissa tulpaner verkar godare än andra, Vinbergssnäckor och andra snäckor kan jag inte med att döda, jag plockar dem och lägger ut dem lite längre bort från trädgården.

Ibland får jag se en pantersnigel och blir så glad. Det kan ju hända att de till och med kan mota bort mördarsniglarna när det blir torrare och mer ont om mat. Så dom får gärna vara kvar.

508 stycken sniglar klippte jag ikväll. Hujedamej. Jag har ölfällor på gång och vi funderar på järnsulfat. Och jag samlar kaffesump. Hur gör ni?

Den här fina bilden av sniglar som äter på de rara växterna finns med i Gardens Illustrated Mars 2015.

God kväll!

6 kommentarer:

 1. Gluäk. Jag har inte mördisar i min trädgård - ännu. Det är väl bara en tidsfråga kan tänka.

  SvaraRadera
 2. Ser att du anlagt ett paradis för sniglar! Här har vi också gott om dem men jag upplever att vi har läget under kontroll. En bidragande orsak (förutom flitig klippning) är säkert min mans smarta "snigelmatare", han tar billiga plastaskar med lock, klipper ingångsportar i askens överkant på två sidor, sätter på locket, lägger i järnsulfat och placerar askarna på utsatta ställen, förankrar dem med en platt sten. Sniglarna kan krypa in, äta av den regnskyddade järnsulfaten - och lägga sig att dö. Med jämna mellanrum fyller vi på järnsulfat i askarna.
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 3. Visst är det trevligt med levande djur i trädgården, men det finns ju måtta. Det där med pantersniglar är jag så tveksam till. Om det verkligen är så att de förhindrar att mördarsniglarna kommer.Själv har jag ju sett hur pantersniglar äter på andra döda pantersniglar. Pantersniglar har jag i massor, men än så länge inga mördarsniglar. / Britt

  SvaraRadera
 4. Sniglar. Jag riktigt hör hur de tuggar ner mina växter därute! Borde sannerligen lägga ifrån mig datorn och gå ut med vapnet.
  Mannen uppfann snigelgiljotinen förra året - en skarpvässad spackelspade på ett långt skaft. Sedan är det bara att promenera ut med "käppen". Det bästa är att man slipper vara så nära.
  I år har jag dessutom skaffat snigelgift från Bauhaus som jag tänker hälla ut i rabatterna. Och så är jag inne på att testa ölfällorna. Jag drar mig lite för det sistnämnda eftersom jag tycker det är så vansinnigt oaptitligt att hälla ut det sedan...
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Oj, oj vad sniglar. Önskar jag hade bra råd men jag har inte så mycket sniglar(peppar, peppar) så jag kör plockningsmetoden. Hoppas pantersniglarna trivs och förökar sig och mumsar i sig de där hemskingarna redan när de är små. Hoppas någon annan kan ge dig bra tips!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Jag vattnar trädgårdslandet med nematoder för jag vill äta det jag odlar själv.
  Sedan har vi gräsrobot som håller dem på avstånd.
  Snigel pellets till de som klarar sig undan gräsklippar och namatoder.
  Jag brukar kunna ta 500-1000 på en dag. Nu tar 1-3 per dag.
  Jag gör som du lyfter bort vinbärssniglar till en annan plats i trädgården.
  Pantersniglarna får också vara kvar här. Flyttar de jag hittar. De är så få så jag tror inte de gör någon större nytta när det gäller att äta mördarsniglarna.
  Däremot så har jag mycket gråsuggor nu för tiden och de äter också sniglar.

  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera