30 januari 2015

Såexperiment


Jag har gått och funderat på ett sätt att så perenner och tvååringar och samtidigt slippa hantera en massa krukor och såjord. Under förra våren och sommaren såg jag hur det kom upp fina plantor av jätteverbena uppe på vår terrass i stenmjölet. Där har legat betongplattor som vi tagit bort så där finns bara stenmjöl just nu i väntan på ett nytt trädäck.

Då fick jag idén att så olika sorter direkt på stenmjölet, jag måste prova det helt enkelt. Ni som är duktiga och/eller har god tur med att så perenner kanske protesterar nu och då vill jag gärna höra vad ni tycker och tänker om experimentet. Min känsla är att många perenner och tvååringar gärna sår sig själv under just grusblandade och torftiga förhållanden (även om jag vet att stenmjöl innehåller många mineraler och näringsämnen).

Här ovan ser ni mitt schema som jag ska så efter. Varje ruta är ungefär 40 x 30cm och jag tänker bredså direkt i rutan. Längst upp i bild finns stengrunden på huset och där har jag valt att placera de sorter som har en halvskuggig ståndort, då kan jag bara skärma av den raden och på så sätt skapa skugga. Läget är rakt sydost.

Nu ska det komma in mer kyligt väder så jag hoppas att det är perfekt att så just idag med tanke på stratifieringen. Dessutom ser vi 82% av månen idag (fullmåne den 4 februari) och det får räcka för det här experimentet.

Så här ser det ut när jag har sått.


16 kommentarer:

 1. Så spännande! Kommer att följa detta experiment! Vi har fortfarande kvar någon säck stenmjöl efter brunnsborrningen för många år sedan, nu kanske jag kommer mig för att använda det!
  Ha det gott! /Laila

  SvaraRadera
 2. Har faktiskt tänkt samma sak, att det skulle vara intressant att så direkt i stenmjölet. Finns ingenstans det självsår sig så bra som i mina stenmjölsgångar mellan odlingslådorna i trädgårdslandet. Där finns både sol och skugga och det skyddade läget ger bra mikroklimat.
  Jag tror på ditt experiment. Hoppas du redovisar efter hand för jag vill gärna följa.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 3. Det kommer att funka hur bra som helst. Jag gjorde något liknade när jag byggde växthuset.
  Allt runt växthuset växer i enbart stenmjöl.
  Skall bli kul och se hur det går.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 4. Experiment är roligt, lycka till! Och lycka till med Finlands vita ros, den är garanterat lättodlad.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Sånn et spennende prosjekt! Det skal bli artig å følge med på. Tenk å slippe alle pottene og kjaset. Lykke lykke til. Du må la oss få vite hva som skjer:) God helg.

  SvaraRadera
 6. Vet iallafall att allt möjligt kan växa i stenmjölet. Vi har en stenläggning där både ogräs och växter stortrivs i stenmjölet. Jag rensar och rensar, men hinner inte hålla efter.

  SvaraRadera
 7. Så intressant. Måste jag följa och se hur det går.
  Ha det gott. Åsa

  SvaraRadera
 8. Spännande! Visst borde det gå bra. Frön som vill gro mörkt kan man täcka med lite fint grus.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Kul experiment, detta måste man följa :)

  SvaraRadera
 12. Sorry, uppkopplingen fick hicka och postade samma svar tre gånger ;)

  SvaraRadera
 13. Hei! Dette tror jeg blir helt perfekt. Her pipler kjempeverbenaen opp i grusgangen. Jeg sådde verbena i slutten av november og satte pottene ut. Tok dem inn i forrige uke og de spirer. Ble så himla glad, for i fjor spirte ingen av frøene. Nye ladninger ut i dag. En skal få stå inne på vekstrommet med vekstlys. I år bruker jeg bare egne frø.
  Sår du bare når det er stigende måne? Jeg gjør det i år.
  Riktig god helg! Klem Anne

  SvaraRadera
 14. Kul! Jamen, varför inte? Och så underbart om det funkar, det är faktiskt jobbigt att dribbla med alla krukor.

  SvaraRadera
 15. Tack, vad kul med alla era glada tillrop! Vågar lova att jag ska se till att ni får följa utvecklingen av mitt högst amatörmässiga experiment. Nyfikenheten är stor!

  SvaraRadera
 16. Ja varför inte. Det borde vara näringsfattigt som det ska vara vid sådden. Ser fram emot dina erfarenheter. / Britt

  SvaraRadera