12 oktober 2014

Oktoberfint


 Plötsligt var september slut och vips oktober. Mycket och roligt jobb har det varit hela säsongen, jobb flera kvällar och till och med helger. Då är det skönt att ha trädgården att vila ögonen på emellanåt även om jag ibland tycker att det blir för mycket trädgård. När ledig tid finns ligger dessutom trädgårdstidningarna där och väntar... nej, för mycket trädgård blir det. Så jag har börjat dreja igen, går en keramikkurs på torsdagkvällarna på Billinge krukmakeri vilket är inspirerande och i helt rätt riktning.

 Flygstreck. Vi bor nära Vombsjön så vi har mycket sjöfåglar som flyger över oss. Tranor, gäss, änder, till och med storkar häromdagen och glador som svävar, men de sistnämnda är ju inga sjöfåglar.

Tomatkrukor tömda, det har varit ett potatisbladmögelår, så inte mycket tomater på  höstkanten vilket var synd eftersom vi hade jättebra tomatsorter i år. Jorden från krukorna åker i landet och snart ska det grävas och sättas vitlök... Hoppas nästa säsong blir lika bra vitlök som i år! Stoooora, fiiina.


 
 Skördar kryddor, kål, lök och tycker fortfarande att det är lika fantastiskt att maten kan ploppa fram ur jorden. Odling är beroendeframkallande. Vacker kål och rotselleri till höstgrytan.

 Dahliorna på sista versen. Höstastrarna ser pigga ut i jämförelse.

 Ljuset är sådär höstigt svagt och lite disigt.

 
 Anisörten har rodnat och oktoberstormhatten är den snyggaste nu tycker jag. Tycker biet med som hittar mat i hattarna. Bzz...


16 kommentarer:

 1. Der er da så dejligt og høstfint hos dig.En fin blanding af grønsager og blomster du har.
  Kål er så smukke...og dine lila aster er også bare fine - det er en rigtig lille solstråleblomst-
  elsker fasonen.

  Ønsker dig en god uge!

  JetteMajken

  SvaraRadera
 2. Roligt att du är tillbaka! Jag har saknat dig. Men inte kan det väl bli för mycket trädgård... Du sitter kanske ändå och drejar på nån blomkruka: ).
  Fina grönsaker som poppat fram.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette! Visst blir det en och annan blomkruka :-)

   Radera
 3. Ja, vips så var det oktober! Men hvem skulle tro det, så mye som blomstrer hos deg! Vakkert vakkert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vips! Fast nu börjar blomstringen avta rejält.

   Radera
 4. ja hei og hå hvor det går!...så var det plutselig oktober..
  Flotte grønnsaker du har til høstgrytene:)
  Og mange fine blomster ennå.
  Ønsker en fin ny uke:)

  SvaraRadera
 5. Åh du så fina bilder, härligt Maria ! Jag upphör heller inte att förundras över grönsakerna, det är så fantastiskt och man är sååå tacksam för allt man bär in i köket. Det var trist att ni fått mögel på tomaterna, här har de hållt sig väldigt fina i år. Fast jag odlar i tunnel förstås.
  Låter jättekul med keramikkurs, det är jag också sugen på, det var många år sedan sist.
  Kram från Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänkte prova med att hoppa över ett år med potatis så att tomaterna får en bättre chans. Vi har dem i krukor/friland så de står rätt oskyddande för sporer...
   Keramikkurs är väldigt roligt, jag försöker utmana mig själv och göra sånt jag aldrig gjort... Kram

   Radera
 6. Det är så fina foton, de du har tagit. Och kålen - blev riktigt sugen på att försöka odla svartkål nästa sommar. Trots kålfjärilens jobbiga larver.
  Ha det gott.
  Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, detsamma till dig. Svartkål tycker jag hör till de "lättare" kålsorterna att odla.

   Radera
 7. Visst är det härligt med egenodlat man vill inte äta något annat. Önskar bara att jag var duktigare eller hade mer tid att ta vara på allt. Jättefina bilder!
  Ha det gott!
  Ulrika

  SvaraRadera
 8. Hej Maria, roligt att läsa din blogg igen. Ser ut som du har haft en härlig köksträdgårdssäsong. Hur i all världen gör du för att slippa kålfjärilslarverna? Jag har plockat och plockat men de har alltid varit snabbare än jag. Tråkigt för svartkålen började så fint.
  Ha det bäst i en härlig höst!
  Margareta i Särö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har varit härligt med den här långa och varma säsongen. Önskar dock att jag hade haft ännu mer tid till odlingar och rabatter.
   Nja, jag har egentligen inget vattentätt tips, men jag läste nån stans att man kan förvilla kålfjärilarna genom att odla tomater alldeles i närheten. Man kan också prova tagetes mellan kålplantorna för att förvilla dem extra. Kanske våra tomatplantor räckte..? Sen blir alltid kålen finare i augusti när fjärilarna börjar ge sig. Kul att du läser och ha en fin höst du med!

   Radera