26 februari 2014

Pinjeträd

Just nu blommar pinjeträden (Pinus pinea) och släpper mängder av gult pollen som lägger sig på bilen, gatan, terrassen. Detta är de så kallade hanorganen som sitter på årsskotten. I tallarnas fall är det kotten som är honorganet och efter pollineringen växer den till under ett år och befruktas under den tiden. Efter ytterligare ett halvår öppnas den mogna kotten och fröna som är försedda med en liten tunn vinge, kan spridas med vinden. (Källa)  

(Bildkälla 1, 2, 3)

Man skulle kanske fixa sig en minityrpinje hemma...


10 kommentarer:

 1. Ja det är nog ekonomiskt. Kanske. Pinjenötter är ju inte så billiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tänkte jag nog mest på att det vore fint att försöka mig på formklippning. Även om man skaffar sig ett litet träd att forma, går mina tankar till pinjeträden och skogarna här. Klipper man dem hårt blir där ingen fruktsättning. Sen får jag nog välja något annat släkte som är härdigt, till exempel Taxus eller en annan Pinusart, kanske vanlig P. sylvestris.

   Radera
 2. Är det inte pinjeträd som doftar så gott? Nu var det länge sedan jag var söderut, men tycker mig minnas en underbar doft...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte, jag har nog inte känt någon speciell doft av pinjeträden, däremot doftar järneken jättegott och den blommar också nu!

   Radera
 3. Hei! Vi har en P. sylvestris som har frøsådd seg grusen på terrassen. Har begynt å formklippe den. Kan ikke akkurat si at formen har blitt så fin, men den kommer seg sikkert. Ble inspirert av kinesiske tegninger. De skal visst symbolisere "velkommen". Hvis jeg husker riktig. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande det låter med en frösådd tall! Vissa växter får man från ovan.
   Roligt att få reda på att de har en speciell betydelse också.

   Radera
 4. Men hur får man ut fröna ur kottarna??? Jag fick några kottar vid jul med instruktionen att de skulle ligga och torka några veckor sedan kunde man ta ut fröna. Men de är stenhårda fortfarande. Vet du?
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, den här Fullblodsekologen som kommenterat efter dig, hon har provat med en hammare! Gå in på hennes blogg om du vill ha instruktioner, själv så har jag inte provat ännu, har ingen hammare tillgänglig..! :-)

   Radera
 5. I år är det helt otroligt vad mycket pollen det är. Jag är dunderallergisk mot cypress som också är i fullaste blomning nu, kan knappast inte gå utanför dörren. Det var många år sedan jag kände av allergin så mycket som i år. Så när cypressen lagom tagit slut då börjar nästa pollenmarodör....oliven. Aaaaaaaaaaaaaaatjo, nyser bara av tanken.
  Hoppas ni har det fint! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är helt otroligt med allt pollen! Skulle behövas ett rejält regn som spolar bort allt nu.
   Vi har det finfint! Februari har varit över förväntan vädermässigt, i fjol var det riktigt kallt om nätterna och blåsigt. Men i år har det ju varit konstant "svensk sommar". Börjar bli lite varmare nu också. Men börjar bli dags för hemfärd. Hur länge stannar ni?
   Kram!

   Radera