28 februari 2014

Fröbeställningar 2014

I år får vi se hur mycket vi hinner odla och håller samtidigt tummarna att huset blir sålt. Men blir det inte det tänkte vi ändå ha lite ätbart i landet och något som ser vackert ut i blomväg. Det skadar inte att trädgården ser fin ut om folk ska komma och titta!

Kryddlandet får en tillökning i år, förutom ny basilika och rosmarin (om den senare inte har övervintrat?) i form av Muskatellsalvia, se mer info nedan.

Vi ska definitivt ha sockermajs igen för det var en riktig succé i fjol. Svartkål och andra kålsorter blir fina bland de sommarblommor jag tänkte ha. Kornvallmo, Praktvädd, Lejongap. 

Dahliorna som står i källaren nu ska upp och samsas med potatisen och sen behöver vi ha några olika sallader och asiatiska blad, sareptasenap med mera som är så gott att plocka av. Vitlöken är på väg upp, hoppas jag och vi måste prova Calcots i år, en slags katalansk lök som vi köpte frö på i fjol.

Några bönstörar blir det också plats för och vi ska provodla sojaböna för första gången. Det blir spännande eftersom vi har tänkt odla den senare som djurfoder. 'Fiskeby V' är en svensk kulturarvsort från 1940-talet. Detta är en bra sort som utvecklas fint i vårt nordiska klimat. Den ska få en mild nötig smak och vara rik på protein och vitaminer. Odling från frö:
Blötlägg fröerna ett dygn före sådd. Så direkt på friland i maj.juni när jordtemperaturen är minst 15 grader.
Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Kan även förkultiveras inomhus. Täck då sådden med klar plast med lufthål och placera i 25 grader. Utplanteras efter härdning när frostrisken är över. Täck gärna med fiberduk. Skörda regelbundet för rikligare skörd.
(Källa)
Från Gourmetgarage
Chili 'Peperone Lombardo', den klassiska Pepronin man lägger in...mmm...gottgott.
Sallad Italiensk 'Lingua di Canarino'
En lättodlad och god salladssort med massor med blad som är långa och lite krispiga. Perfekt till sallad på sandwich. Smaken är milt bitter och påminner om escaloletsallat. Radichetta används i många olika italiesnka maträtter. Radichetta är en medlem av Cikoriafamiljen och används i mixsallader eller lätt stekt i olivolja. (Källa)
Broccoli Italiensk 'Cima di Rapa'
Svartkål 'Nero di Toscana'

Från Impecta
Vallmo 'The Giant'
Kornvallmo 'Shirley Double'
Kornvallmo 'Wilk´s Picotee'
Sojaböna 'Fiskeby V'
Lejongap 'Rocket Rose Shades' Från Lindbloms Frö
Sockermajs 'Damaun'
Praktvädd, Scabiosa atropurpurea
Muskatellsalvia, Salvia sclarea är en perenn ört som gärna fröar av sig. I min värld har den mer betett sig som en bienn, blommar år två och fryser ner efter att den fröat. Då får man passa på att ta vara på de nya plantorna som dyker upp på vårkanten. Den blir 90-120 cm hög och brer ut sig en del, blommar juni-september. Den har en helt speciell doft och den eteriska oljan har ingått eller ingår i många parfymer.5 kommentarer:

 1. Vilka spännande fröer! Själv ska jag ge mig på minimajs i år. Det är en nyhet för mig.
  Lycka till med odlandet!
  /E

  SvaraRadera
 2. Ska ni sälja huset? Hemma eller på Mallorca? Lycka till med fröna. Kul sorter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huset hemma är till salu, så vi har lite nytt som väntar - förhoppningsvis!

   Radera
 3. Så spännande, hoppas det går bra med odlingen. Jag vill också så en massa men jag får behärska mig lite för jag har inte ens hunnit gräva ett trädgårdsland än :-) Tror det blir att fylla växthuset så mycket som möjligt i år. Ha det bra, kram!
  /Liv

  SvaraRadera