13 februari 2014

Äntligen!


Den senaste veckan har jag gått här och rekat längs stigen och på andra sidan stenmuren till höger. Det växer nämligen vissa raringar här som jag har suktat efter att få se igen. 

Det har sett bra ut med många fler bladrosetter och knoppar jämfört med i fjol. De senaste dagarna har det varit soligt och runt 15 grader varmt så jag gissade att kanske en viss sorts blomma kanske hade slagit ut. 

Så i morse tassade jag ner och när jag fick äntligen se blommorna... ja vad säger man..!Får jag presentera Ophrys tenthredinifera (Eng. Sawfly Orchid)

Än så länge hade två blommor slagit ut, men man tar ju "tusen" bilder. Man ser på knopparna att det kommer finnas en del att kolla in om någon dag eller två.

Arten är vanlig på betesmarker, ängar och buskage och är lätt att känna igen på det gula, håriga labellumet. Den här arten växer helst i skuggan.
Den här har andra arten (som jag inte vet namnet på) verkar ännu lite vanligare och har gott om bladrosetter och knoppar. Denna har jag aldrig sett blomma så det blir spännande nu när så många knoppar är på gång.

Ger jag dem en vecka till kan det här bli hur häftigt som helst! Denna arten växer lite mer oskyddat och halvskuggigt, i kanter av snår och under buskar. Man undrar vilken färg blomman har..?
Det är ett vackert vårljus under pinjetallarna där Arisarum vulgare växer tillsammans med orkidéerna.

6 kommentarer:

 1. Kjepeflotte! Og fargene var så spesielle...og det siste bildet..wow..er det det vi kaller snabel-calla...mmm dette var så inspirerende:)

  SvaraRadera
 2. Vilket spännande ställe att vara på! Helt fantastiska bilder på naturliga växter som jag tycker är snäppet bättre än de planterade.
  Ha en fin alla hjärtans dag!

  SvaraRadera
 3. Åh, vad härligt. Vad kul att du fick se dom. Hoppas du får se de andra också.
  Här kan man bara spana efter snödroppar, fast de är också fina. Isskorpa på bilen imorse.

  SvaraRadera
 4. Det är tur att du är här nere ibland så får jag läsa lite om vilka växte som finns här. Är lite bakom flötet när det gäller blommor/växter, ser knappt skillnad på en tulpan och en kaktus.
  Får gå ut och lägga mig på magen under en dunge med pinjetallar och se om det ser likadant ut som på din bild. Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 5. Lycka! Jag blir vansinnigt avundsjuk på dig!
  Ha det gott!Laila

  SvaraRadera
 6. Fantastiska små skapelser, så fina. Och jättefina bilder du har målat också. Jag hoppas det börjar växa här hemma snart så att jag får lite inspiration. Ha en fin dag, ett hjärta till dig :-)
  Kram /Liv

  SvaraRadera