1 september 2013

Marvelous!


Denna squashplanta har hittills gett 19(!) fina frukter och nu sitter det fem nya på den.  
Jag kan inte komma ihåg att jag gödslat den, bara precis i början i samband med utplanteringen. Har rotblötavattnat den ett par gånger men annars inget gulligull.


Såhär års ser det ofta på detta vis när middagen är klar. Idag blev squashen kryddad med egen paprika, chili och vitlök. Vitlök och squash hör ihop tycker jag och det blir jättegott att kasta in några tomater. Är det helg kan det bli lite chevre eller mögelost på toppen...


Här är det rosenböna och berlottibönor plus några till som ska spritas. Som vanligt är det inte så svårt att odla grönsakerna, kruxet är hur man ska ta hand om dem.

Men det är så bra med bönor, för man kan äta dem i alla stadier, men man bör koka dem först. I början, innan bönan börjar få frön, kokar man hela skidan och äter den som en brytböna. Sen, när man haft annat för sig och inte hunnit titta till buskarna, börjar fröna växa till sig inuti skidan. Då spritar man dem och kokar fröna med lite rosmarin, vitlök och gärna sommar/vinterkyndel om det finns... Eller så förväller man dem bara och fryser in.


Detta är 'Apache' som gav riktigt mycket och fina potatisar. De kom igång ganska sent, men gav mycket i gengäld.


Detta är en annan sort som jag glömt namnet på. Efter två stånd såg det ut såhär i krukan. STORA potatisar och inte så angripna av brunröta som jag trodde. De bästa åker ner i källaren och de sämsta äter vi på direkten.


Nu är iallafall alla potäter upptagna. En angenäm syssla att kånka ner dem i källaren. De vi missat att ta upp lär visa sig nästa år där det kommer upp potatisblast mitt i morotssådden...

10 kommentarer:

 1. Håller med, härligt att skörda men ganska knepigt att hinna ta hand om allt. Här hamnar en del i frysen eller jordkällaren men mycket åker i stora korgar och påsar till barn och barnbarn . Tur det, för vi har fått rekordskördar i år av nästan allt.
  Kan den sista potatisen du visar vara Amandine? Känner igen det där med ovanligt stora, ovanligt mycket och inga angrepp. Goda är de också!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen perfekt att ge bort av överflödet. En sak vi upptäckt är att så squash och majs lite omlott så att man kan skörda under en längre tid.. mer att ge bort alltså hehe...
   Amandine har vi redan ätit upp, vi kom på att den nog heter Ovatio.

   Radera
 2. Så mye herlig du høster fra hagen!..og det er bare å fryse inn og ta vare på det en ikke kan spire opp,godt til vinteren:)
  Squash-retten din ser supergod ut!
  Ønsker deg en fin kveld:)

  SvaraRadera
 3. Hei! Man føler seg rik når hagen produserer i slike mengder. Får middelhavsfølelse av å se på hva dere spiser til middag! God kveld! Anne

  SvaraRadera
 4. Det är en kamp! en ganska angenäm sådan förstås...
  Vi låter potatisen ligga i jorden ett tag till, förutom den vi tar upp till middagarna.
  Spännande med apache, har inte provat, berätta gärna mer. Är lik mayan gold eller mayan twiglight som vi hade förra året.
  Tack för tipset om storkarna! Hade hamnat i min skräppost av någon konstig anledning,,,
  Sköt om dig, kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi chansade lite med Apache och köpte den som delikatesspotatis i mataffären. Den ser så rolig ut med sina röda och vita mönster. De kom upp ganska sent och lite ojämnt, kan bero på utsädet. Men en jättefin smak, väldigt fast och smörig nästan. Bra att ha med i matlådan och äta kall med lite kaviar på :-)

   Radera
 5. Ska se till att komma till skott med att odla squash nästa sommar. Brukar glömma bort just denna härliga grönsak så det har aldrig blivit av. Ha en fin vecka! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 6. Dessa fantastiska skördetider. Hoppas på en lång mild höst! Squashen är fantastisk, vilken växtkraft!!!

  SvaraRadera
 7. Det är svårt att hinna med att ta reda på alla grönsaker nu trots att jag bara har ett litet grönsaksland, men det känns så rikt att ha att ta av.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 8. Härligt med squashen! Jag satte nog ut mina för sent så det har inte blivit någon direkt skörd här. Å andra sidan var våren så himla kall så det hade kanske inte hjälpt även om de kommit ut tidigare.

  Sen har jag en fråga. Jag måste flytta från mitt hus under hösten och tyvärr blir jag ju därmed även av med trädgården. Alldeles ledsamt förstås men jag har inget val. Nåväl, jag har börjat rensa och packa så smått. Undrar om du skulle vilja få delar av mitt fröförråd? Det verkar inte som om det blir någon ny trädgård inom en överskådlig framtid för min del och det vore väl roligt om fröerna kom till användning. Du kan väl skicka ett mail isf: malingabriellasvensson@gmail.com

  SvaraRadera