31 augusti 2013

Mandelmanns

Jag glömde ju nästan berätta om besöket på Mandelmanns Trädgårdar i söndags.  Jag har själv varit där förut, men jag ville gärna visa P den här platsen.
Det är verkligen ett speciellt ställe. Det ligger längs väg 9, mellan Kivik och Vik och hela gården (satellitbild) ligger som i en stor skyddad gryta. Det finns flera dammar och det växer dignande fruktträd överallt och även olika mer eller mindre exotiska träd som japansk mispel (Eriobotrya japonica) och päronkvitten (Cydonia oblonga).

Det märks att de som bor här älskar naturen och allt gott man kan ha i en trädgård. När de format den här platsen med olika köksplantor och blommor i enda stor blandning, syns det tydligt att det finns mycket glädje och humor med i det hela. Det finns äppelträd som formats som portaler och fårull som används som marktäckning mot ogräs.Det finns flera växthus och särskilt i ett av dem finns massor av olika exotiska frukter, kivi, vindruvsklasar, mullbär, persika. nektarin... I det största växthuset finns massor av tomater, gurka, meloner, aubergin, gyllenbär...

Jag fick inte med dem på bild, men klotbasilikan trivs verkligen överbra i den här varma, lätta sandjorden. På ett ställe såg de ut som buxbomsklot, de var större än badbollar och planterade i två rader på båda sidor längs en gång. Även för en inbiten skåning var det ganska speciellt.

Sen finns ju djuren på gården som tillför mycket för atmosfären, höns, linderödssvin, ankor med mera och en massa småfåglar förstås.


I caféet köper man hembakade, fantastiskt stora och underbart goda kakor och teet får man dricka i så här fina tekoppar.

Är det någon som kan spå hur hösten blir? Nåja, det blir skönt med höst, det svalnar av lite och vi skördar massa gott från grönsakslandet och kanske fortsätter med något av projekten som pågår i trädgården. För det behövs, att fortsätta alltså, för vissa delar är rätt så halvfärdiga. Och jag som redan börjat kika på tulpaner...

2 kommentarer:

 1. Så mysigt att se dina bilder och läsa ditt inlägg!
  Det är verkligen ett underbart ställe på många sätt!
  Jag blev tokinspirerad av vårt besök där - ville hem och fixa fixa fixa,
  Imorgon skall jag till Camilla på kurs. Det skall också bli spännande.
  Ha en fortsatt fin helg.
  Kram M

  SvaraRadera
 2. Hei! Maria! Dit skal jeg en gang. Har sittet klistra til tv-apparatet hver gang det har vært sendinger derfra. Det er en stemning, atmosfære som jeg blir bergtatt av. Jeg ler og nyter. Han har en utrolig smittende latter. God natt! Anne

  SvaraRadera