15 september 2013

Höstrufs
I trädgården råder nu lugn och ro, men det blommar mycket fortfarande. Det har infunnit sig ett höstrufs som jag gillar. Lite huller om buller, blommor som vinglar hit och dit, blandat med visset. Jätteverbenan och höstanemonerna hör till favvisarna men solrosorna har verkligen levererat mer än jag trodde när jag sådde dem. En del blommar fortfarande och en del ser helhängiga ut.

Grönsaker har skördats allt eftersom och härom veckan sådde jag faktiskt sista ruccolaomgången som har kommit upp fint. Inga jordloppor och kålfjärilar nu ju. I fjol hade vi ruccola långt in i november utan att frosten tog den. Men bästa grönsaken i år är utan tvekan sockermajsen, även om den gula squashen har varit otroligt givande och tjänat som basföda i flera månader!

Man inser att det går mot höst nu. Snart ska jag börja fixa med kryddsaltet, första gången för mig blir det, så jag ska läsa på innan jag börjar. Känner på mig att det är ett måste att ha en bra mixer, så den ska införskaffas. Riktigt nyfiken på eget kryddsalt. En annan favorit som är lätt att tillverka är frysta kryddkuber. Man mixar olivolja med basilika och vitlök och fryser in som iskuber. Perfekta att ta fram och krydda allt möjligt med.

Annars torkas det myntor och olika kryddor. Snart ska rosmarinen in på tork och under sommaren har jag tagit rätt på dragon och koriander. Citronmelissen blev det inte mycket med, bara en liten buske och ett par fröplantor. Ett år odlade jag kummin från frö och fick en halv deciliter kumminfrön som jag fortfarande har kvar en del av. Vissa kryddor används verkligen mer än andra.

Idag regnar det så det känns rufsigare än vanligt, men det ska bli uppehållsväder i eftermiddag. Kanske skulle ta bilen och kolla efter svamp?

6 kommentarer:

 1. Hei! Dette var et vakkert og frodig høstrufs. Utrolig blomstring du har. Nå på slutten av sommeren, er det så mange varme farger som jeg er så glad i. Blir ikke mett av å se dem.
  Jeg har fremdeles knopper på rudbeckia 'Cappuccino' og flere dahliar som jeg har sådd. Håper jeg får se dem i blomst.
  Jeg ble så glad at du vil sende moodboarden til meg. Skal printe det ut på fotopapir.hagenvaar@epost.no Tusen takk Maria! Anne

  SvaraRadera
 2. Det är en härlig tid nu, det ser jag på ditt inlägg också! Skörda och spara lite sommar till vintern ... Jag har torkat rätt mycket örter under sommaren men annars är jag lite dålig på det. Och chili har vi fryst in och torkat, massor! Där är min man väldigt intresserad av så om inte jag ids så är han på dem. Fin din höstanemon är. Vår har inte slagit ut än för den fick börja om efter rådjursbesök på försommaren.

  SvaraRadera
 3. Det ser härligt ut i ditt höstrufs ! Jag gillar verkligen den här tiden när färgerna blir mättade och lite urblekta på sina ställen. Här tillverkas också örtsalt just nu, jag kör i vanliga matberedaren med lite salt. Favoriten är en purjolök, några vitlöksklyftor, två morötter, sen fyller jag upp mixern med persilja plus ca en halv dl salt. Kör så det blir finhackat och breder ut på plåt och torkar i ugnen. Sen kör jag sönder det i mixern igen. Ha en skön tur i svampskogen! Kram !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Det känns så rikt att kunna ta av sina egna grönsaker. Idag gjorde vi falafel av bondbönor. Jättegott! Det är mycket som har blivit bra i grönsakslandet i år.

  Örtsalt har jag inte provat att göra. Borde kanske testa. Om det är något jag behöver lära mig att använda så är det kryddörterna.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 5. Men vad i rackarns vad mycket det är som fortfarande är på gång hos dig. Blommor och blader. Jag spanar efter svamp från hästryggen, det går sådär. Det kanske sätter fart nu på svampen bara det får vara någorlunda varm lite till.

  SvaraRadera
 6. Ja visst är höstrufset fint! Känner igen mig i dina bilder. Här har nog rufset rufsat färdigt snart. Solrosorna såg så ilskna ut att de klipptes ner. Ska bara fota en sista gång sedan åker resten också.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera