23 juli 2013

Sommarpumpafest!

Våra plantor bara sprutar ut frukter just nu och de är så fina och goda! Det är lagom att plocka dem när de är sisådär 20-25 centimeter långa och fortfarande ganska smala. Då smakar de allra bäst.

Jag sådde sent eftersom jag har lärt mig att det inte är lönt att bråka med dem när det fortfarande är maj och ganska kallt på nätterna. Jag har för mig att plantorna kom ut andra veckorna i juni och då hade det börjat bli varmt i jorden också.

Däremot kan jag inte skryta med vinterpumporna som kom i jorden häromdagen... De ser inte mycket ut för värden kan jag säga, stackarna. Det hinner nog inte bli några pumpor på dem för de har stått i sina krukor alldeles för länge och nu nyplanterade, gula och klena.

Ett av favoritrecepten är att skiva sommarpumpa i en ugnsform och krydda med lite vitlök, chili, salt, vitpeppar och salvia. På slutet kan man ha på chevre och grilla allt en liten stund.

Ett annat sätt att använda sommarpumpa är att råriva den och blanda ner ägg, lite socker och en skvätt mjölk. Garnera med kanel och hackad mandel och grädda i ugnen. Det blir en kaka som påminner om ostkaka.Jag har aldrig provat att fritera blommorna, men är bra sugen på det.Sommarpumpa, Zucchini eller Courgette? Eller kanske Sqash? Zucchini kommer iallafall ur italienskan och courgette är franska, men det namnet används inte så ofta. Squash är kanske det vanligaste svenska namnet, men jag gillar att säga sommarpumpa eftersom det ju är en frukt i pumpasläktet, Curcubita pepo.

Skillnaden på sommarpumpa och vinterpumpa är helt enkelt att vinterpumpan får ett hårdare skal och går att lagra frostfritt in på vårkanten utan problem. Vinterpumpans kött är något fastare och matigare än sommarpumpans, men annars använder man frukterna på samma sätt.

Däremot ska man skilja på prydnadspumpa och pumpa om man tänker på mat, för prydnadspumpor smakar inte gott. Jag räknar de flesta stora Halloweenpumpor till prydnadspumpor, de brukar inte vara något att ha i matlagningen.

Glad sommarpumpafest!


4 kommentarer:

 1. Hej Maria!
  Ett så trevligt inlägg om ....sommarpumpa.
  Trevliga recept också... Det är gott att riva, blanda med mynta och ägg och steka o servera med tsatsiki... och skiva, fritera och servera med stekta tomater med massor med hackad vitlök med riven ost på toppen och...
  Har inte lyckats sätta en enda so9mmarpumpaplanta i år - hann liksom inte. Däremot har vi vinterpumpa (tror muscat) som hamnade på den rasade brunnen/trädgårdskomposten mitt på innergården i vintras - som har grott och tar sig runt som lianer - mycket underhållande.
  Ha det fint
  Kram M

  SvaraRadera
 2. Det där är en riktig favvis hos alla i familjen. Äts på både längden och tvären och på grillen och i naturellt tillstånd. Nästa år ska jag ta sats och så. Så det så!

  SvaraRadera
 3. Täck så fint det växer hos dej och fantastiska bilder. Ha en skön sommar!

  SvaraRadera