28 juli 2013

Horsabäck perenner

Har haft en fantastisk dag med väninnan Henriette och hennes familj uppe på Horsabäck Perenner. Det var hela tolv år sedan jag var där sist och det var så härligt att få uppleva denna platsen igen!

Henriettes middagslur i lunden.

Trädgården och plantskolan ligger mellan Våxtorp och Hishult i södra Halland och när man kommer dit möts man av många spännande och lite ovanliga sorters perenner och Birgit förstås, Henriettes mamma, som äger och har drivit plantskolan sen åttiotalet.

Min kamera beter sig lite konstigt ibland och vill inte riktigt fokusera. Antagligen tyckte den också att det var lite för varmt idag. 30 grader i skuggan! Men mycket skön fikastund under den gamla boken i backen.Visningsträdgårdarna är ständigt under uppbyggnad och den stora skogstomten utvecklas och fylls efterhand av nya vyer där man kan titta på plantor av olika slag.


Någonstans på tomten växer ett stort lärkträd och därunder finns det gott om plantor som Birgit har tar hand om. Sen får de ett nytt liv i kruka. Några är uppstammade såhär och några är böjda med hjälp av en sten eller bonsaiade och krokiga. Verkligen fina små träd!

 

När det finns tid modelleras keramikfigurer som placeras ut i trädgården och de finns också till försäljning. Det finns små gubbar på stubbar, ormar i träd, frökapslar, fina småfåglar, svampar, vindspel med mera. Jag fick med mig en jättefin rödhake hem som jag kan visa en annan dag.


Sen följde ju såklart en del växter med hem också! Till exempel denna vackra, vita Koreaklockan, Campanula takesimana. Här kommer hela listan:

Oktobertormhatt, Aconitum carmichaelii 'Baker's Variety'
Stjärnflocka, Astrantia, 'Red Giant'
Daggfunkia, Hosta sieboldiana 'Elegans'
Violruta, Thalictrum delavayi

Och till kryddrabatten: 
Klotlök, Allium spaerocephalon
Purpurmejram, Origanum 'Herrenhausen'' Laevigatum - gruppen 
Blå stenkyndel, Calamintha nepeta
Romersk malört, Chamaemelum nobile

4 kommentarer:

 1. Det er spennende og oppløftende å komme til slike steder. Det er deilig å møte engasjerte plantefolk. Man får masse ny inspirasjon. Ha en riktig fin sommerkveld! Anne

  SvaraRadera
 2. Så otroligt vackert allt är nu!!! Hoppas att du njuter riktigt av sommaren! Kramar i mängder/Annelie

  SvaraRadera
 3. Beundrar dem som kämpar med fina plantskolor! Spännande gäng du fick med dig hem. Den där oktoberstormhatten får du gärna skicka vidare hit!:) Kryddväxterna också!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Det är ett härligt ställe!
  Dit måste jag åka snart igen.
  Allt gott
  annika

  SvaraRadera