26 juni 2013

Täppan i juniHej och hå och där försvann juni i ett litet nafs!

Nåja, jag får nog ändå säga att jag har njutit och njuter av alla dessa dagar även om det är väldigt mycket jobb just nu. Det har ju varit riktig sommar sen i maj med mycket värme och sol och ljumna kvällar. Så gott det har doftat och så skönt att tassa runt barfota mellan planteringarna. Nu regnar det hela dagen och jag passar på att ta en paus.

Så här ser kryddlandet ut idag. Allt har brett ut sig med en enorm växtkraft och kryddsalvian har riktigt tagit för sig och landat på och runt allt annat. Jaja, jag tänkte att den skulle få blomma färdigt först innan jag klipper ner den.


Då kanske det blir lite ordning och reda och då är det dags för ogräsrensning med. Den höga växten på bilden på första bilden är en dragon och den ska skördas nu innan den går i blom precis som oregano och lite annat. Marockomyntan har jag hunnit skörda en gång och hängt in på tork.


Den vackra trädgårdsirisen har just blommat över och den har varit underbar att gå och titta och dofta på. Nu är det silvermalörten Artemisia ludoviciana som börjar blomma. Turligt nog hade irisen exakt samma blå färg som ängssalvian Salvia pratensis bredvid och det blev jättevackert tillsammans, men irisen måste flyttas fram nu så att den kan bre ut sig mer.
Idag fick jag syn på en annan iris som kommit med en enda blomma i år. Jag tror att det är en strandiris, men den står betydligt skuggigare än trädgårdsirisen. Jag önskar att jag inte hade så skuggigt på tomten, men kanske kan vi göra något åt den när vi tar ner den stora idegranen i vinter.


När det gäller godiset i grönsakslandet så har vi satt en grön och en gul squash. Jag satte ut dem i början av juni, det tycker jag är en bra tid för då är det lagom varmt i jorden. Nu kommer det jättemånga gula blommor och knoppar i dem.

Bönorna var lite tröga i starten för sniglarna hade spanat in dem och bladen fick stora hål i början, men nu har de tagit sig och blommar bra.


Potatisen blommar och det tyder på att det nu finns söta godheter att hämta där nere i mörkret under blasten.


Vitlöken växer på och intill frodas ruccola i ett jättemoln av blad. Det är verkligen dags att så en ny omgång. I år odlar vi vitlök som kommer ifrån Tore Holmlund i Umeå som försåg oss med finfint utsäde. Det blir jättespännande att se hur lökarna kommer att se ut, och framförallt hur de smakar och hur de är att använda i köket. Inlägget om Tores vitlöksutsäde kan du läsa HÄR.


Brunbären bär mycket frukt, precis som jag trodde när jag såg hur fint busken blommade. Men någon har varit och norpat... Kan det vara skatorna? Får nog lägga över något som skyddar den om det ska bli någon gelé...


I övrigt är det ett ordnat kaos på terrassen. Plantor från Mallorca, pelargoner, sareptasenapar med mera i en galen blandning. Kanske skulle man ta och styra upp det hela lite.

6 kommentarer:

 1. Så herlig og frodig du har det. -og så langt som alt har kommet!
  Uteplassen din ser så deilig innbydende ut, der den er omkranset av alle krukkene, urtene og grønnsakene. Et spiselig sommerparadis ser det ut til at du har. Nyt, nyt, nyyyt:)

  SvaraRadera
 2. Vad mkt fint och gott du har i din trädgård! Verkligen växtkraft!

  Kram Marie

  SvaraRadera
 3. Hei! Det er bare å nyte. Lukte, høre og se, og få hendene fulle av jord.Her blir middagen seinere og seinere for vi må jo, være ute.
  Lukter strandirisen din av plomme?
  Så frodig og vakkert du har det. Anne

  SvaraRadera
 4. Vilka fina kombinationer på de sju första bilderna!Även här tar kryddsalvian för sig i år!
  Att döma av den där terrassbilden så bor du vid Medelhavet!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Härligt Maria! Hoppas jag kan komma och hälsa på dig något i sommar. Kram / Hanna

  SvaraRadera
 6. Vad fint det blommar hos dig. Jag tror jag ska prova att plocka upp lite potatis snart, har faktiskt provat sorten Maria i år och även nån som heter sparrispotatis som jag aldrig smakat. Ha det bra, kram
  /Liv

  SvaraRadera