11 maj 2013

Pelargontider


Nu är det pelargontider, i alla fall hemma hos mig. Nästan alla plantor har knoppar och de brister ut en efter en och skapar fina färgklickar i rummen. Vissa har väldigt dekorativa blad.

Jag är ingen krukväxtmänniska, men pelargoner är bra för de kräver inte så mycket skötsel eller vattning.

I vintras/mars när vi kom hem såg de ut såhär (nedan) och jag undrade om det skulle bli något av dem. Men det är otroligt vad de kan återhämta sig, bara med en liten boost av näring, vårljus och värme. De trivs så klart extra bra i de soliga fönstren.

Rummet de stod i över vintern hade en temp på cirka tio grader och de fick det dagsljus som kom in genom fönstren.

Annars är det plantdrivning på gång. Allt står i verandan och växer och trängs så det vore jättebra om nätterna kunde vara frostfria från och med nu. Men vem vågar chansa.

Lite härdning har vi börjat så smått med och eftersom plantorna står på gamla ugnsplåtar är de lätta att bära ut och in. Igår skolade jag om alla solrosor som redan är decimetern höga.
För övrigt längtar jag ut i naturen, ut i skogen och bara insupa all frisk luft, dofter och ljud. Men tyvärr måste jag ta det lugnt för det är krassligt just nu. Gräva nya rabatter är det inte tal om och cykeln bara står där och väntar...

Ja ni ser rätt, det är Katsuraskogen i Alnarp, Tor Nitzelius park. Läckert, läckert.

6 kommentarer:

 1. Ja det är något visst med "pellisar" trots allt! På den gamla goda tiden övervintrade jag mina pelargoner på Stadsträdgården och då var det lätt att få fart på dom på vårkanten. Nu står dom i sommarstugan med temp. knappt över nollstrecket. Gillat de gamla fina sorterna som Stadt Bern och Mårbacka bäst - men så är jag ju gammal också... Trevlig fortsättning på helgen

  SvaraRadera
 2. Hei! Veldig fine og frodige pelargonier du har. Stjernepelargonia er kjempefine. Keramikkoppen er så vakker. Den minner meg om eggeskall, skjørt og sterkt.Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Tåliga och tacksamma, det är de pelargonerna. Vad fina sorter du har. Den vita stjärnpelargonen var riktigt läcker. Ja , vågar man lita på att det inte blir frost mer ? Nä jag vågar inte chansa. Men mina kunder chansar hej vilt, och sätter ut tomater och gurkor trots mina invändningar. Men då kanske jag får sälja en planta till sen, hi hi;-)Ha det fint i helgen !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Sa du enkla? Alla mina dör under vintern, men nu vann vi en ny på trädgårdsmässan, överlever den sommaren blir det ett nytt övervintringsförsök.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 5. Pelagoner är verkligen härliga växter. Har ett par Mårbacka som är sticklingar från min mormors blommor. På våren ser de mer heldöda än halvdöda ut och det verkar som om de inte ska klara sommaren. Men sen går det några veckor så är de på G igen. Ha en fin söndagseftermiddag! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 6. Vad fina dina pelargoner är, jag hoppas jag lyckas med mina. Tack för tipset med basilika, det är paprika jag har i växthuset men jag antar att de är släkt med chilin och får samma skadedjur, men inga har kommit än och inga sniglar heller (peppar peppar). Har också en kruka basilika som konstigt nog är röd... fast det var bild på grön på fröpåsen. Ibland köper man grisen i säcken. Kram :-)
  /Liv

  SvaraRadera