10 februari 2013

Akvarellträd

Försöker mig på lite akvarellmålning ibland. Det är spännande vad som händer med pappret och hur färgerna går ihop med varandra. Jag gillar även att måla med äggoljetempera, det blir en lyster som påminner om det genomskinliga i akvarellen. Men akvarell är lätt att ta med sig och kräver inte så mycket utrustning.

Jag gillar akvarellmålning och tycker att jag lär mig något varje gång jag har modet att prova.

Tekniken går ut på att man lägger tunna lager ovanpå varandra för att till slut göra enstaka detaljer som man vill förstärka, kanske en kontrast eller något föremål. Det är inte så lätt att måla över och göra om så det är mycket erfarenheten som påverkar hur resultatet blir. Därför ska man måla ofta om det ska bli bra.

Det känns skakigt att lägga på träd i en landskapsmålning som man är hyfsat nöjd med som den är. Men ska där vara träd så ska det :-)

Eftersom de tunna lagren ska torka efterhand, brukar jag ha några målningar på gång samtidigt.

Som vanligt blir jag enbart nöjd med detaljer i målningarna. Jag är väldigt kritisk till det jag själv har gjort.

Om du vill se fler akvareller med Spanientema finns de här och här och här.9 kommentarer:

 1. Härliga! Vilka underbara minnen du måste få med dig från resor om du har akvarellådan med. Och inte behöver du visa fotona som du kanske målat efter, akvarellerna funkar fint för sig själva. :-)

  SvaraRadera
 2. Håller med!
  Jättefina, önskar jag kunde..

  Kram marie

  SvaraRadera
 3. Fina målningar! Jag anser att det är jättesvårt att måla med akvareller. Jag målar med oljefärger. Jag har också min målningar i min blog, om du vill se. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 4. Härliga, vackra, kraftfulla.
  Törnrosa njöt!

  SvaraRadera
 5. Väldigt vackra. Oj, vad jag fick lust att måla, det är många år sen jag tog mig tid till det, ungefär innan barnen föddes och livet blev allmänt kaos. Kanske är det snart dags igen :-) Tack för inspirationen, kram.
  /Liv

  SvaraRadera
 6. Alltså, väldigt vackra! Så skira - och fina färger! Gillar speciellt genomskinligheten på mandelträden. /Ika

  SvaraRadera
 7. Det er vanskelig å si noe fornuftig når man ser noe som gir inntrykk. Fargene du bruker gir en letthet og spenning. Jeg har brukt oljefager, men bruker nå blyanten, kanskje fordi farger er vanskelig. Hllsen Anne

  SvaraRadera
 8. De är ju jättefina! Och akvarellmålning som är så svårt ... jag har provat lite eftersom jag har målat rätt mycket med oljefärger och skulle gärna måla på resor, då skulle ju akvarell funka mycket bättre. Oljorna tar sån tid att torka. Men jag lyckas inte alls med det, säkert har jag fel teknik. Och på sistone har jag inte ens målat med oljefärger ... Men dina akvareller är så fina och rena.

  SvaraRadera
 9. Tack för era gulliga kommentarer! Trevligt att kunna inspirera!
  Det är bara att sätta igång att öva, våga misslyckas och inte ta så allvarligt på vad man gör, hehe(kom från den rätte).
  Brukar prioritera att ta med mig akvareller just för att det tar så lite plats med ett par papper och färglåda. Vatten hittar man nästan överallt.
  Kram på er!

  SvaraRadera