15 januari 2013

Väderkvarn/Molino

Visst är de vackra väderkvarnarna. Man ska inte börja med att be om ursäkt, men jag tog bilderna genom bussfönstret längs stora vägen till och från Palma och därför är de lite suddiga.

Längs den vägen är landskapet flackt och perfekt för vindkraft. Därför finns det en hel del väderkvarnar just här, men man kan se dem överallt på ön och tydligen även på de andra Baleariska öarna. Det ursprungliga syftet har varit att mala säd och för att pumpa upp vatten och jag gissar att de används för dessa ändamål fortfarande, men dessa väderkvarnar används för att ta upp grundvatten.

Denna typ av väderkvarn som jag har bilder på, har metallvingar och metallflöjel och typen (fast i trä) introducerades i början av 1800-talet, sen såg de ungefär likadana ut fram till 1940. Äldre tiders väderkvarnar är byggda helt annorlunda, jag har tyvärr inga bilder på dem ännu, men de liknar mer de "möllor" som vi har hemma med torn och tak och med vingarna som sitter fast på ena sidan. Förr var vingarna gjorda i trä och ännu längre tillbaks i tiden hade vingarna även segel.

Det finns många spår av väderkvarnar över hela ön och de utgör en stor del av de baleariska öarnas historia och därför åker turister runt för att se just dessa väderkvarnar. Tyvärr har tidens tand och ibland vandalism gjort att många av väderkvarnarna blivit förstörda, men det finns en speciell stiftelse som reparerar och renoverar dem och som försöker sprida kunskap om hur de fungerar så att man kan fortsätta att utnyttja vindkraften. Man kan ju också hoppas att det sker en utveckling och att det snart kommer nya, lika tjusiga konstruktioner.

Källor:
windmillworld.com/europe/mallorca.htm
wmf.org/project/windmills-mallorca
firstmallorca.com/en/windmills

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar