3 januari 2013

Vad som växer på klippornaFumaria

                                           Helichrysum                                            Teucrium

Euphorbia

Boletales, sopp Limonium


 
Senecio
 Arum

 Leontodon?

LimoniumVid första anblicken växer det nästan ingenting alls härute på klipporna på Mallorcas sydöstra kust. Sen ser man små gröna plättar här och där, små och väderbitna. Vissa växer är som små miniatyrträd med en stam som ser ut att ha många år på nacken. De flesta växter här ute känns hårda och torra, stickiga. De ska klara en extrem uttorkning och gassande varm sol. Vissa av växterna kan man gissa släktet på, men få av dem ser ut exakt som hemma.

Ibland dyker det upp en bladrosett med lite köttigare och större blad, men då växer den lite skyddat, längre upp på land, under en buske eller i norrläge.

Berget är stelnad lava och det finns kratrar och hål och bubbliga stenar överallt. Inuti hålen bildas små microekosystem där det samlas regnvatten. Det bildas alger och mossa och det blir perfekta tillhåll för små mygglarver, som man kan se simma omkring.

Där havet borrat sig in och bildat en grund bassäng, är vattnet glasklart och alldeles blått. Längst in i viken växer vanlig silverek.

Ibland får man se en blomma, men det mesta blommar i april, maj och då är vi inte kvar här. Jag har tänkt många gånger att jag skulle vilja se vad som händer med blomningen under hela året. Man kan undra hur honungen smakar, för bin har jag sett här ute.

6 kommentarer:

 1. Så vackert!
  Tänk så trevligt det vore om man hade sådana klippor hemma i trädgården :=)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Spännande miljö! Och klippor är vackra, att inte växterna är så stora gör inte så mycket. Du kan ändå se lite blommor och något som växer. Här uppe har inte något vaknat till liv ännu.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. De där klipporna påminner faktiskt lite om här i Bohuslän. Men jag gissar att ni har det lite varmare. Jag längtar efter vårtecken men det lär väl dröja ett tag till. Ha det så bra!
  /Liv

  SvaraRadera
 4. så vackert! Tänk att ha de så i januari!
  Ullis

  SvaraRadera
 5. Ojojoj! Så fantastiskt vackert!

  Daniel

  SvaraRadera
 6. Kargt men spännande lanskap på ett "off season" Mallorca. Inte svårt att bli litet avundsjuk...

  SvaraRadera