25 januari 2013

Trädgårdsdrömmar 2013

Trädgårdsdrömmar 2013 är inget svårt tema eftersom jag jämt drömmer om hur en enkel och vacker trädgård växer fram runt vårt lilla hus.

Jag kommer inte att ge er några bilder på hur det ser ut idag, (det finns bilder här i bloggen för den nyfikne och för den som gitter leta) utan jag väljer att hålla mig till mina drömmar idag :-)

Så nu tänkte jag göra en drömkrönika, vår till höst blir det. Vintern kan vi hoppa över, för den ingår inte direkt i mina drömmar!


Tidigt på våren börjar det med vintergäck och snödroppar som får fröa av sig och bilda en vårmatta som gläder var själ! Här och där kommer även vårstjärnor och efter dem är det dax för tulpanerna att börja knoppas. Höll på att glömma jordvivorna som också finns med i drömmen.


Det ska vara lagom mycket med tulpaner för ögat måste vila någonstans och ska det få göra i den låga, täta, gröna mattan av myskmadra och lungört. Ur den gröna mattan blommar även näpna julrosor som ivrigt korsar sig med varandra.


När tulpanerna vissnat står bollöken i full blom och ger lite höjd åt rabatterna längs den slingrande, smala gången. De kommer se supersnygga ut mot avenbokshäcken som snart ska klippas tät och fin inför midsommar.


Mot det röda tegelhuset stoltserar några sammetsbruna trädgårdsiris som har gift sig med en blå akleja. Aklejorna självsår sig och hoppar runt lite här och där efter humör. Några klot av liguster eller i bästa fall idegran utgör tillsammans med häckarna en stomme som gör trädgården snygg året om.Nu är det mitt i sommaren och allt har fått nästan samma gröna färg. Det känns som att vara i en djungel när man tar sig fram på den smala stigen framför huset. Eftersom det är ett halvskuggigt läge trivs det japanska olvonet mycket bra och ingen blomma kan se somrigare ut än denna.


Plötsligt är det oktober och det börjar bli kallt om kvällarna. Häggmispelns blad får sin höstfärg som snyggt kontrasterar mot den mörka barken. Lite senare in i höstens kalla grå, står de japanska lyktorna kvar och lyser upp tillvaron. Sen börjar det snabbt om igen men snödroppar!

Bilderna kommer från olika favoritträdgårdar, England och Skåne.

Om du vill se fler Trädgårdsdrömmar 2013, ska du besöka Bland Rosor och Bladlöss.
 
17 kommentarer:

 1. Härliga drömmar! Fotot med häckarna och den fiskbenslagda stengången är även en av mina drömmar! Underbar!

  SvaraRadera
 2. Fina drömmar!
  den där gången med sten den gillade jag. många gångar av alla slag är så fint i trädgården ger lite av, Vad är det som kommer sen...
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Ett riktigt drömår, men undrar om jag inte skulle sakna vintern ändå. Bilden med det klippta runda formerna är så fin.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 4. Åhh ja jag kan bara hålla med, gillar dina drömmar!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder och härliga drömmar :-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Åh vad fint du kommer att få det en vacker dag :-)Den bästa tiden för drömmar är nu tycker jag!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 7. Så mycket läckert det finns. Underbart!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga bilder du visar! Precis sånt man behöver se en råkall vinterdag när man bara längtar till varmare årstider!
  Ha en skön helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Det var en vacker krönika. Har flera önskedrömmar som liknar dina. :)
  Ha en finfin helg!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Fina trädgårdsdrömmar, med trädgård kan man önska mycket :-) Kram
  /Liv

  SvaraRadera
 11. Helt underbara drömmar.
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 12. Underbara bilder och drömmar...=)
  Ha det bra !!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 13. Jag blev stormförtjust i bilden med gången och häckarna sååå vackert!!! Och kloten kanske dax för klot här hos mig vi får se. Hoppas du får en helt underbar helg/Gela

  SvaraRadera
 14. Fine drømmer og fine bilder! Det er så deilig å kunne drømme seg bort midt i januar :-)

  SvaraRadera
 15. De här drömmarna kommer du att kunna förverkliga! Texterna vittnar om kunnighet och känsla för form och färg och rumsbildningar - allt som gör en trädgård till mer än bara blommor!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 16. Ja! Suckar lyckligt, precis sådär ska det vara. :-)

  SvaraRadera
 17. Vilka underbara drömmar! Tack för att vi fick ta del av dem. Det är skönt att drömma sig bort i vinterkylan.
  Carina

  SvaraRadera