25 januari 2013

Mera mandelträd

Mandelskörden 

Anledningen till att det sitter kvar så mycket mandlar på vissa träd, är helt enkelt att de träden inte blivit skördade. Mandlarna mognar under sommaren och man skördar i augusti och september innan regnen kommer. Sitter mandlarna kvar under regnen färgas de svarta.

 


Skörden går till så att man brer ut stora skynken under träden och sedan slår man mellan grenarna med långa, smala käppar. När man samlat ihop alla mandlar ska ytterhöljet bort. Sedan länge har resterna tagits till vara och använts som bränsle för att värma upp hus, men också som jordförbättringsmedel. Frukterna ska ligga och torka i solen. De träd som ger mest skörd är mellan 40 och 50 år gamla.  

Olika sorters mandelträd

Eftersom man inte kan se på träden vilka som är sötmandel respektive krakmandel eller bittermandel, måste varje bonde helt enkelt lära sig vilket träd som är vilket. Bittermandeln är den tåligaste arten och därför använder man ofta den som grundstam som man ympar in sötmandel på. Det var svaret på min fråga jag hade förra året när jag upptäckte att vissa träd var toppympade. 


Färre och färre odlingar?

Mandelträdet kommer ursprungligen från Asien och har odlats i tusentals år. Det introducerades på Mallorca 1765. (Jämförelsevis 1885 i Kalifornien där den största produktionen finns än idag.) Mandel odlas idag i hela Medelhavsområdet, i Australien, Iran och USA och sistnämd producerar de största mängderna, medan Spanien står för att ha den mest skiftande sortlistan.

På 1970-talet var mandeln en så pass viktig produkt på Mallorca, att man till och med exporterade mandel härifrån. Men eftersom mandelskörden är väldigt tidsödande blir produktionen dyr och bönderna väljer istället att satsa på grödor som betalar sig bättre. Även konkurrensen på världsmarknaden har ökat och bidrar till förändringen. De sista sex åren har olivproduktionen ökat rätt mycket och många ställen ersätts nu mandelodlingar med olivodlingar. Istället för att exportera mandel måste man nu importera 1000 ton/år.

Kulturarvsmässigt är det inte en optimal situation. För fyra år sedan bildades därför en förening med lite hjälp från Cabildo (det motsvarar Länsstyrelsen). De har skänkt nya mandelträd till föreningen som ska placeras ut på lämpliga platser. Men då är det också viktigt att man kan få tag på arbetskraft till rimliga priser.  

Januari, 2013

Januari, 2013. Beskärning. 

Om det ska bli lönsamt att odla mandel måste man nog börja utveckla nya system för odling och skörd och kanske till och med skapa en nisch. Ibland ser man faktiskt odlingar som verkar vara mer kommersiella, där man kanske valt att satsa på enhetliga sorter och ett mer rationellt sätt att beskära och skörda.

Mars, 2012

Mandelträd och bondbönor. Januari, 2013


Februari, 2012

Men med rationella odlingsmetoder tappar man till viss del också charmen med de gamla odlingarna i landskapet. Ofta sr de gamla mandelträden lite glest utspridda i åkrarna och följer landskapet hur det böljar. Man kan förstå att den typen av odling inte blir helt rationell.


Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mandel, http://www.shenet.se/vaxter/mandeltrad.html, http://www.mallorcanytt.com/farre-mandeltrad-pa-mallorca/, http://www.kanarieliv.se/2011/01/nu-blommar-mandeltraden-2.html, http://en.wikipedia.org/wiki/Almond 

6 kommentarer:

  1. Så vakre bilder av mandeltrær i blomst! Jeg skulle like å ha en hage full av de :)

    SvaraRadera
  2. Tak for et fint indlæg med smukke billeder. Nu blev jeg klogere på mandeltræer...sikke vidunderlige blomster og struktur i stammernes bark. Helt skønne. Men kræver vist både en flytning sydpå og en masse, masse tålmodighed før end sådan et herlig mandelsyn og givende mandelproduktion ville være en realitet...jeg må vist nøjes med at drømme, sådan en kold januarfredag...

    Men tak for dit oplysende indlæg som øgede min viden!

    Dejlig helg og mange havehilsner fra
    Katinka Raabymagle

    SvaraRadera
  3. Vilket intressant inlägg Maria!
    Har du någon speciell anknytning till Mallorca? Kanske varit där många gånger?
    Jag själv brukar bli 'eld och lågor' av att vilja veta så mycket som möjligt av kulturlandskapet när jag har besökt någon plats utanför Norden. Och, naturligvis landet vilda flora.

    /Anja

    SvaraRadera
  4. Älskar när mandelträden blommar. I min ungdom jobbade jag som reseledare på Mallorca och har många fina minnen därifrån!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  5. Jag älskar när mandelträden blommar det är bland det finaste jag vet.
    Jag längtar till Mallorca när jag ser dina bilder. Nästa gång jag skall åka dit så skall jag be att lite bra tips av dig.
    Ha en skön helg
    Annika

    SvaraRadera
  6. Tack alla! Just nu väntar jag på varmt och soligt väder så att jag kan leverera ännu mer mandelblom till er!
    Det är det tredje året jag besöker Mallorca på vintern och jag har aldrig sett så mycket knoppar som detta året. Bådar gott!!
    Ha det fint!

    SvaraRadera