22 januari 2013

Krukväxterna del I

Krukväxterna del I, De inhemska arterna

 

Krukväxter ute / Utomhuskrukväxter

När risken för frost är över på våren därhemma, då ställer vi ut många av våra krukväxter. Vi har två kategorier av krukväxter kan man säga, pelargoner och fetbladingar/suckulenter. Båda gillar värme och sol och tål lite regn och växer till sig rejält om de får optimala förhållanden.

Krukväxter på Mallorca är vanligt och man får se dem pryda antingen plastkrukor eller vackra keramikkrukor. Keramiken är för övrigt lokalproducerad och en del av Mallorcas hantverkshistoria. Det är vanligt att man får se krukor utomhus på rad och då stannar man upp och njuter av de vackra arrangemangen.

Här får krukväxterna optimala förhållanden vad gäller sol och ofta får man se praktexemplar, både av olika fetbladsväxter (familjen Crassulaceae) och suckulenter (växttypen Succiilentus) samt kaktusar (familjen Cactaceae).

Inhemska kaktusar, familjen Cactaceae

Det finns egentligen ingen inhemsk kaktus på Mallorca. Men en av de mest spridda är Opuntia ficus-india, som man tror är hemmahörande i det tropiska Amerika, typ Mexiko. Denna kaktus har spritt sig här och man ser den överallt, lite skräpig ser den ut faktiskt. Den används för att frukterna är ätliga och man planterar den som läskydd. Antagligen rotar den sig väldigt lätt och vi har sett hur man helt enkelt tagit blad och stoppat ner i marken. Helt klart en annorlunda häckväxt!

Jag upptäckte att jag inte hade en enda bild på den förutom denna som jag knäppte i förrgår, men då var det egentligen mandlarna jag var ute efter. Så denna växt Opuntia ficus-india, hade hamnat högt upp på min "Trista-växter-lista".

Det finns några intressanta kaktussamlingar här på ön och en av dem heter Botanicactus och det ligger på vägen mellan Es Llombards och Ses Salines. Jag måste hinna dit på ett besök! Kolla bara HÄR.

Inhemska fetbladsväxter, familjen Crassulaceae

Det verkar finnas fem olika släkten. Dessa är Crassula (två arter), Umbilicus (tre arter), Aconium (en art), Sedum (fem arter) och Saxifraga (en art).

Här växer Sedum rubens, rakt upp och ner, en av Mallorcas inhemska arter av fetbladsväxter.

Inhemska suckulenter, växttypen Succiilentus

Det är svårare att hitta en växttyp i en flora (till skillnad från familj, släkt, art), så där är man hänvisad till att söka på nätet. Några typer av introducerade suckulenter finns i floran, antagligen tas de upp som blivit mest förvildade, alltså de arter som klarat av att konkurrera bäst. De flesta har sitt ursprung i Amerika och Sydafrika och har introducerats här som prydnandsväxter vid olika tidpunkter. De som har spritt sig här på Mallorca ligger säkert inom ett brett ståndortsspektra, men det skulle vara kul att veta exakt ståndort för olika arter där de växer naturligt.

Det står om dem i floran att de är på gränsen till ogräs och har spritt sig ifrån avskrädesplatser och liknande och man hittar dem ofta i närheten av bostäder. Jag har sett massor av olika suckulenttyper på ön, både som växer fritt, i rabatter eller i kruka, men de flesta har jag tyvärr inga namn på. Några man ser ofta är olika arter av Aloe (Arabiska halvön, Kanarieöarna) och Agave (Mexiko, S USA), Aeonium (Kanarieöarna, Marocko) med flera.


Sammanfattningsvis

Ja, nu var det egentligen inte Opuntia ficus-india, eller Aloe vera jag skulle berätta om, utan om krukväxterna. Men först ville jag göra en liten koll, så jag vet vad jag snackar om. Slutsatsen av min lilla studie är att det inte finns så många äkta inhemska arter av fetbladsväxter, suckulenter och kaktusar som man skulle kunna tro. Varken i rabatt eller i kruka. Jag har helt enkelt blivit lite lurad av att detta medelhavklimat bar med sig mer fetbladiga växter. Men varför skulle mallorcaborna vilja ha inhemska växter som krukväxter när de kan ha Amerikanska och Sydafrikanska?

Detta blir en följetong.

2 kommentarer:

  1. "Detta blir en följetong." Det tar jag som ett löfte! Väldigt intressant att läsa.

    SvaraRadera
  2. Tack för uppmuntran! Ha en bra dag!

    SvaraRadera