23 januari 2013

Krukväxterna del II

Krukväxterna del II, Introducerat

 

Citrus, vin och oliver...

...alla tre är introducerade från olika delar av världen och sedan lång tid tillbaka vanliga i odling. Alla tre är billiga produkter och smakar underbart! Citrusträd, vinrankor och olivträd är sådant som vi kan ha i kruka, eller åtminstone får vi gulla lite extra med dem och odla dem efter speciella omständigheter. Här har varje trädgård sitt eget dignande citron- och apelsinträd och kanske ett olivträd och ett par vackert beskurna vinrankor där hönsen går och sprätter i lugn och ro.

Så för mallorcaborna går dessa tre vardagliga växtslag kanske att jämföra med äppel- och päronträd hos oss och helt enkelt inget man har som krukväxt. Däremot har man alltså en massa andra trevliga växter som prydnads- och krukväxter, introducerade från många olika tropiska regioner i världen.

Men man blir bra sugen på att forsla hem ett antal plantor att sätta i kruka. Det finns i princip två olika sorters olivträd. På det ena blir det frukter som passar för oljeframställning och på det andra blir det oliver att lägga in. Det är riktigt bra priser på olivträd. Från 4 till 15€, som hittat!

Lite geografi och om hur Mallorca blev en del av Spanien

Balearerna är egentligen fortsättningen på de andalusiska bergen som går från Gibraltar över Sierra Nevada, läste jag mig till. Det är rätt läckert när man tittar på en karta och ser att det är en sammanhängande bergskedja som till viss del ligger under vatten. Förra året, någon gång i mars stod vi ju nästan på toppen av Sierra Nevada. Mallorca blev nu plötsligt en del i ett större sammanhang!

Man tror att Mallorcas första bosättare kom 4000 år före vår tideräkning, men man vet egentligen ingenting om dem. Det finns rester av boplatser från 1500 f Kr. Från 700 f kr till 150 f Kr, var greker, kartager och fenicier (ett semitiskt folk) de dominerande folkslagen. Öarna var tidigt en bas för sjöröveri och handel eftersom de låg så strategiskt till i medelhavet.

Romarna intog Mallorca år 123 f Kr och stannade i 500 år. Enligt en uppgift var det de som introducerade vinrankan. Morerna erövrade ön 903 e Kr och på så sätt kom den arabiska kulturen hit och dominerade i 300 år. Innan Mallorca sedan kom att tillhöra Spanien var det först en del av Aragonien, då kungen av Aragonien gjorde slut på det arabiska väldet år 1229. Genom ett giftermål mellan kungen av Aragonien och drottnignen Isabella I av Kastillien år 1479, grundades Spanien och Mallorca blev en del av det nya riket. 

Växter för både nytta och nöje

Man kan bara anta att likaväl som man handlade med byggmaterial, färger, metaller, djur, papyrus, textilier med mera, så tog man hit sädesslag och olika nyttoväxter. Äta bör man och visst har folk alltid i första hand behövt skaffa mat för sin överlevnad, men så småningom har man säkert också kunnat skaffa sig växter för nöjes skull, bara för att de är vackra, ja till exempel olika krukväxter.
Förtsättning följer...

Källor: 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Balearerna
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mallorca
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fenicien

2 kommentarer:

 1. Nu har du snart omvänt den här reseskeptikern ;-) När jag fick se mandelträden så måste jag säga att reslusten kom över mig, hi hi !
  Låter ju som det är perfekt för ett besök den här tiden också och det kan ju passa bra, det är ju då jag är ledig...i alla fall nästan....
  Ha det fint !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 2. Fin läsning igen! Tänk om man kunde köpa olivträd för den pengen här, då skulle det ju inte göra så mycket när de dör (som de ju brukar hos mig, de få som jag haft). Mysig bild den sista med krukorna uppradade ute. Påminner lite om Frankrike där krukorna verkligen var av blandad kvalitet och utseende, och växterna i dem också. Men just att det inte var så fint gjorde det så levande.

  SvaraRadera