14 december 2012

Min favoritblomma

Oj oj oj, Pilgrim på Bland Rosor och Bladlöss har gjort det riktigt svårt idag på veckans Blommiga fredag.

Favoritblomma? Välja en? Jag älskar ju alla blommor... eller ja nästan alla. Det är vissa färgkombinationer jag inte kan med, så därför har jag en förkärlek till de vilda blommorna, som bara finns där utan att någon har planterat eller sått dem.

Jag älskar ju som sagt de flesta, de som doftar och som förför med sin skönhet, vem älskar inte rosor, pioner, tulpaner... ååå mitt hjärta bankar! Sen har jag ju många pelargoner, för att den krukväxten har allt, ja det har den faktiskt. Och äppelblom, ojojoj. För att inte tala om alla vårblommor, snödroppar och sippor. Hur ska  ska jag kunna välja EN?

Okej, nu har jag kommit fram till en blomma som verkligen är en favorit. Denna blomma är också mat och det kan vara delvis därför jag tycker så mycket om den. Dessutom hör den till min barndom, därför att i den byn där jag växte upp, Ingelsträde, en liten, liten by i närheten av Höganäs på Kullahalvön, fanns det en gammal man som odlade kronärtskockor. (Vi kallade honom Dubbel-Anders eftersom han hette Anders Andersson)

Dubbel-Anders hade ett mindre fält av dem och varje sensommar blommade hela fältet med lila bollar. Jag vet inte riktigt varför han hade dem, jag antar att han sålde en del, men att han också fascinerades av denna växt eftersom han lät dem blomma. Eller så orkade han helt enkelt inte med att sköta dem, för inför varje vinter täckte han plantorna med mängder med löv för att de skulle övervintra bättre.


Idag finns det ingenting kvar av kronärtskockorna, jag antar att det är hästhage nu. Dubbel-Anders gick bort och i några år stod plantorna kvar, men utan hans vård gick dessa vackra och goda grönsaker åter till jorden.



Lite fakta:
Kronärtskockan (Cynara scolymus) är en tistelväxt som tillhör den korgblommiga familjen. Egentligen är det en kulturväxt inom arten kardon, Cynara cardunculus. Kardon växer naturligt i medelhavsområdet som flerårig men har svårt att övervintra i ett för kallt klimat. Det är lätt hänt att den helt enkelt ruttnar under vintern. Glädjande nog verkar den inte kräva att det är så särskilt varmt under vegetationsperioden. Däremot måste man se till att jorden är väldigt väldränerad men att plantan samtidigt har både fuktigt och näringsrikt under växtperioden. Man skördar knoppen precis innan den ska slå ut, eller börja blomma.

Nu minns jag plötsligt hur den doftar och hur de mjuka blomstråna känns mot näsan!

Det finns ett antal sorter att få tag i som frö, men det bästa är att föröka växten vegetativt. Jag känner en trädgårdsmästare som fick frön från några av sina kronärtskockor, han var helt salig! Fröna fick han på sorten 'Skånsk Herrgård', den som jag fotat här. Den sort som annars är lättast att få tag i är nog 'Green Globe', en Engelsk sort. 

28 kommentarer:

  1. Lite annorlunda favorit men jag förstår dig. Så majestätiskt vacker! Jag har inte gett mig på att odla dem ännu, kanske en dag ...
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. En spektakulär växt! Både vacker och god, jag förstår ditt val.

    SvaraRadera
  3. Vilken fin berättelse til din växt!
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Det var et spennende valg! Men jeg er helt enig med deg, de er veldig vakre. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  5. Fin historia och det är ju många gånger barndomens intryck och upplevelser som ligger djupt inom oss och skapar våra preferenser. Kronärtskockor är läckra på alla sätt!

    Kram

    SvaraRadera
  6. En god favorit, om man ids äta dem!!
    Har aldrig odlat dem men nån gång ska jag.

    /Lillianna

    SvaraRadera
  7. Härlig växt och berättelse till...=)

    Trevlig helg !

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  8. Visst är det härligt när man kan ha en relation till en växt som man kan berätta om för alla som vill höra.
    det betyder en hel del för vad man har som favorit.
    ha en fin helg.
    Kram Meta

    SvaraRadera
  9. Vilket härligt val av favoritblomma. Dels är den ju så god men också så otroligt vacker när den blommar. Intressant också att läsa om Dubbel-Anders.

    Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
  10. Tack för en fin berättelse till en riktigt god växt.

    Trevlig helg

    SvaraRadera
  11. Hei! Den er skulpturell.Ha det godt! Hilsen Anne

    SvaraRadera
  12. Spännande val av favorit! Tyvärr brukar jag få ohanterliga mängder av svarta bladlöss på mina plantor så i år avstod jag. Men det finns kanske något knep att ta till?
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  13. Vilken härlig favorit ! Och vilken fin berättelse du bjuder oss på :-) Synd bara att de inte övervintrar här hos oss, i så fall måste jag gräva upp och förvara tillsammans med pellisarna. Ibland orkar man och ibland inte. Men den är ju lätt att fröså. Misstänker annars att det blir större skörd ju fler år man haft den... Ha en fin helg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  14. Vacker favorit med en fin historia till. Jag har aldrig odlat kronärtskocka, men den är såå läcker med sin lila färg.
    Ha en fin helg.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  15. Vilken vacker oc lite sorglig historia! Självklart kan favritblomman vara en grönsak! Ett underbart val tycker jag!

    Kram och ha en skön helg!

    SvaraRadera
  16. Dubbel-Anders... det var lite roligt :-) Kronärtskocka är intressant, jag har funderat på att prova på det. Har sett att Impecta har den där Green Globe i sortimentet. Ha en trevlig helg, kram.
    /Liv

    SvaraRadera
  17. Har aldrig funderat på kronärtskocka som en blomma, men den är ju väldigt vacker! Fast väldig god också:-) /Anette

    SvaraRadera
  18. Men visst är den helt underbar när den blommar. Jag hade en som blommade häromåret verkligen fin. Just nu så har jag kronärtskockor som jag tog in till hösten och förvarar i mitt svalrum i tornet. De är fortfarande gröna har inte riktigt hunnit med att kolla upp hur de egentligen ska övervintras=). Önskar dig en härlig adventshelg/Gela

    SvaraRadera
  19. Mina drömmar om den vackra, smakfulla blomman gick inte i uppfyllelse i somras, det blev bara några blad. När jag läser här förstår jag lätt varför. Men det är tjusig, den tisteln :)

    SvaraRadera
  20. Tack för ett fint inlägg på temat. Förstår att det bler din favorit.
    Ha en bra dag.
    //Katarina

    SvaraRadera
  21. Vilken fin berättelse om Dubbel Anders.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  22. De är verkligen fina kronärtskockorna - och goda!! Minns också Dubbel-Anders, han visslade jämt, fast nästinitll utan ljud, han mer blåste fram sina melodier : ) Det var härligt.

    SvaraRadera
  23. men vilket spännande val av favoritblomman. Så kul att läsa lite om den också.
    Ha en underbar helg!!

    SvaraRadera
  24. Vilken spännande blomma! Jag brukar mest köpa kronärtskockor på burk, men om de är så där vackra borde jag försöka odla dem själv.
    Ha en skön söndag,
    Carina

    SvaraRadera
  25. Charmigt! Jag har lyckats så kronärtskockor, men har nog lite för kallt för att de ska orka tuffa på i flera år. :-)

    SvaraRadera
  26. Vilken vacker historia. Och bra val av favoritblomma!
    Här är det för kallt att ah dem ute året om men jag övervintrar dem i garaget.
    Ha en finfin kväll!

    SvaraRadera
  27. Spännande blomma och spännande historia! Jag fick inte upp mina innan vintern som jag planterade i landet i våras. Vi får väl se om de tar sig eller om jag får sätta nya.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera