22 december 2012

Mammas julblommor
Nu börjar julstämningen infinna sig riktigt ordentligt, vilket den brukar göra när man besöker mamma och pappa runt jul. De har mysigt i sin stuga och har pyntat så fint till advent och nu till jul med gran och ljus.

Jag har kollat in fönstren för där brukar det dyka upp en och annan blommande krukväxt. Mamma har god hand med blommor, lite utan att hon vet om det själv. Som den lilla cyklamen på den översta bilden som hon "glömt bort" och "vattnat lite nu igen" den har klarat sig alldeles utmärkt ett helt år och börjat blomma nu lagom till jul. Visst är den otroligt vacker!

På sommaren åker nästan alla krukväxter ut i växthuset där de frodas och blommar av allt ljus och värme de får. När det blir kallt trivs de bäst i den lilla frostfria vinterträdgården, som är ett litet rum i ena delen av stugan.

Ibland när växterna kommer in på hösten börjar de oväntat att blomma, som till exempel klätterväxten på näst sista bilden, som mamma trodde var en passionsblomma, men som blommade helt annorlunda med rosa, spretiga blommor. Någon som vet vad det kan vara för en växt?

10 kommentarer:

 1. Mmmm ... härliga blombilder, så vill jag att mina blommor ser ut. Så är dock inte alltid fallet ... Men ibland får även jag glada överraskningar.
  God Jul!

  SvaraRadera
 2. Härligt med lite blommande växter i fönstren :=)
  Det ser ut som en Bouganvilla tycker jag.

  Önskar dig en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
 3. Vilka fina växter. Är det en bouganvilla jag ser?
  Önskar dig en God Jul
  Annika

  SvaraRadera
 4. Cyklamen är jag väldigt förtjust i! Särskilt di där små dvärgarna... Jag har haft både i rabatter och som en blommande bar rotknöl inne.
  Ha en skön jul och en god fortsättning.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Nja, bouganvilla vet vi att hon har, men det är en av klätterväxterna som vi inte har en aning om... den syns till vänter på den lilla bilden, den precis före växthusbilden.

  SvaraRadera
 6. Så fint det blommar hos dig.
  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med namnet på växten du undrar om. Hoppas någon annan kan det.

  Önskar dig en God Jul!

  SvaraRadera
 7. Så fint det blommar! Nu är man rätt glad över att ha sina krukväxter att pyssla med. Har ingen aning om vilken växt det är. Kan det vara någon ettårig växt, kanske?
  God jul på dig!

  SvaraRadera
 8. Vilka vackra blommor :-) Önskar dig en god jul! Kram
  /Liv

  SvaraRadera
 9. God fortsättning på julen! Ja det där med gröna fingrar känns igen. Både svärmor och mamma har dignande fönsterbrädor. Jag har verkligen inte ärvt det för jag tycker det är ganska trist med inneblommor... ;)

  SvaraRadera