27 december 2012

JulstjärnanIbland räcker det inte, som ni vet, att bo i Skåne för att kunna övervintra eller ens odla vissa växter utomhus. Alla som försökt att ta hem en julstjärna från affären när det är på gränsen till minusgrader, vet att det kan hända mycket med den lilla skönheten på vägen. Och när man väl fått hem den gäller det att inte vattna varken för lite eller för mycket eller ens råka titta lite snett på den, för då kan det hända att den vissnar på direkten. Nu är de julstjärnor vi kan köpa i affären väldigt förädlade varianter, men ändå...

Den här bilden tog jag i Felanitx på Mallorca i december i fjol och jag gissar att detta lilla trädet tillhör en art som ligger närmare de vilda, eftersom även Mallorca kan få lite kallt ibland.

Våra förädlade julstjärnor är alltså klassiska 'slit-och-släng-blommor', men om man spar dem inomhus och låter dem fortsätta sitt liv, kan man få en rätt fin krukväxt med åren. Om man vill få den att blomma igen, ska man se till att ge den fjorton timmars obruten natt och därefter ljusa dagar i sex till sju veckor, förhållanden som minst sagt kräver sina växtlampor och disciplin, men visst hade det varit spännande att testa!

Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Aztekerna var ett indianfolk i centrala Mexikos högland, vilket kan vara intressant att känna till i sammanhanget. Julstjärnan kommer alltså ursprungligen ifrån Mexico där blomman senare kom att kallas "Flores de la Noche Buena", Den heliga nattens blommor, vilket syftar på den natt då Messias föds.

Julstjärnans latinska namn är Euphorbia pulcherrima och släktepitetet euphorbia - kommer ifrån grekiskans euforbion, 'en buske med mjölksaft'. Artepitetet pulcherrima betyder 'mycket vacker'.

Nu tar jag och förflyttar mig ner till Mallorca för några veckor. Så tills jag kommit dit tar jag en bloggpaus, det är en del att fixa med nu innan resan.  

Hej så länge!

Källor: odla.nu & sv.wikipedia.org

12 kommentarer:

 1. Hoppas du får sköna dagar på Mallorca. Vad mycket fin fakta du bjuder på om julstjärnan, tack. För några år sedan när det blev så mycket snö hela vintern, och alltså extra mycket ljus i fönstret, satte min i flera år övervintrade julstjärna massor med blommor i topparna, det var rätt häftigt.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 2. Morsomt å se julestjernen i naturlig vekst. Moren min hadde en julestjerne som ble nesten 100cm, nesten en busk. Så heldig du er som skal til Mallorca og det i flere uker! GOD TUR! Hilsen Anne

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt vad vackra dom är på varmare breddgrader, julstjärnorna. Hoppas du får en trevlig resa!
  /Liv

  SvaraRadera
 4. Hoppas du får en fin fin resa. Kikar in för att önska dig en god fortsättning/Gela

  SvaraRadera
 5. Önskar dig sköna veckor på Mallorca! Låter inte illa alls ...
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 6. Tack, snälla ni! Roligt att höra om era julstjärna-erfarenheter!
  Jag lovar att lägga upp mer bilder på växter och landskap när jag kommer ner. Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. Oh! Det låter absolut toppenskönt med en Mallorcaresa. Kom ihåg att fota mycket! ;)
  Ha en fin resa.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Intressant läsning om julstjärnan. Inte dåligt med ett julstjärneträd.

  Ha det så bra på Mallorca och Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 9. Vilken fin julstjärna.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 10. Åh nu far ni snart...
  jag önskar er verkligen all lycka och njutning av den där härliga ön.
  Har aldrig sett en julstjärna på "riktigt" - intressanta fakta att ta till sig - Tack.
  Gott nytt år Maria & co...
  Kram från Malin

  SvaraRadera
 11. Hoppas du har det riktigt skönt på Mallis!
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!/Laila

  SvaraRadera
 12. Önskar dig en härlig semester med sol, bad och god mat.

  En sådan julstjärna skulle man ha som den på bilden, läckert!

  Önskar dig ett Gott Slut och ett Gott Nytt Trädgårdsår!
  Må väl!

  SvaraRadera