14 november 2012

Chilitorkning
Dags att ta hand om säsongens chilifrukter.

Vi tog in alltihop i oktober när det började bli för kallt ute och hängde upp kvistarna. De fick hänga tillsammans med de torkade som vi hade med oss hem från Mallorca. Trots att de flesta av frukterna var gröna när vi tog in dem så har nu de flesta fått färg, men inte allt. Det är som att de måste ha nått ett visst stadium innan man klipper av dem, för att de ska hinna mogna och få sin rätta färg. De som inte mognar förblir gröna och skrumpnar ihop.

Efterhand har vi lagt dem på spiselhällen där de torkar sakta tills de är helt torra. Sen ska de kärnas ur och malas till gott chilipulver.

Själva odlandet har väl gått sådär... Vi sådde sent och sommaren var ganska blöt och kall om man frågar chiliplantorna. Det hela var en liten försöksodling på ett gäng Mallorcasorter och det var spännande att se dem växa och att få smaka på dem efterhand som de mognade fram. Vissa visade sig vara mer lättodlade än andra och man märkte tydligt vilka sorter som ville ha mest sol och värme, här kanske hade det troligen hjälpt med ett litet växthus.

Nya tag nästa säsong. Chilipeppar är ett måste, man blir liksom fast när man väl börjat, både att odla dem och att sen använda dem i maten. Vi har chili i nästan allt :-)

3 kommentarer:

 1. Vi är också chilitokiga, och har varit det rätt länge men tidigare köpte vi, nu odlar vi flera olika sorter. Våra chiliplantor stod på en inglasad uteplats så det blev rätt bra även denna dåliga sommar, och nu står de inne och är fortfarande rätt fina, utom att de har fått en massa ohyra. men de verkar inte bry sig. Vi ska prova att övervintra några av plantorna i alla fall i garaget. Går det så går det ... Chili är verkligen roligt att odla!

  SvaraRadera
 2. Min tenåringsønn sådde chilli , og kan skilte med fin avling. Takk for informasjon om hvordan dere tørker dem.

  SvaraRadera
 3. Jo men visst är det så himla gott med chili!
  Av de vi lät eftermogna så har en mindre del gjort som du skrivit, skrumpnat utan att mogna. Men vår skörd var ganska omfattande, tack vare vårt växthus så jag skall inte klaga.
  En del chili skivar vi upp och lägger i burkar med ren vinäger. Väldigt gott att lägga på en varm macka tex. Det skall helst vara en medelstark sort för de behåller smak och konsistens som färska... De starkaste torkar jag eller kokar drakblod på...
  Kram Malin

  SvaraRadera