30 september 2012

Sista dagen i septemberAnisört/Anisisop (Agastache 'Blue Fortune')


Jag trivs bäst på hösten om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker det känns bra att naturen går in i sin vila igen och det innebär att jag kan göra det också så småningom, eftersom mitt jobb till viss del styrs av säsongen. Jag gillar att naturen ändrar färg och trädens siluetter kommer fram. Plötsligt kan man lättare se på långt håll vad det är för träd man har framför sig. Varje träd har just sina speciella höstfärger.

Bladväxternas färger ändrar sig när de slutar samla näring. Det gröna klorofyllet bryts ner och bladens andra färgämnen kommer fram (karotenoider). Jag tycker det är en ganska häftig syn och tillför en hel del både i naturen och i en plantering.

Nu har vi tänt brasan några kvällar i rad.

7 kommentarer:

 1. Det är underbart vackert när skogen börjar skifta färg nu i olika nyanser. Däremot vet jag inte om jag tycker min egen trädgård är särskilt vacker, men det är för att nästan inget blommar längre... Fast mina blåbärsbuskar har en härligt röd färg. Ha det bra!

  /Liv

  SvaraRadera
 2. Jamen du vet ju var du har mig... Jag har ju kommit ut ordentligt som höstmänniska.
  Idag har jag rensat alla land i köksträdgården så min kropp är helt bedövad och lyckligt trött. Skall stretcha som du tipsade om.
  Här har det nästan inte börjat skifta ännu, enbart pyttelite i toppen på en björk, några lönnar och några korallkornell har börjat gå in i höstens tecken. Men det är väl bara frågan om någon eller några dagar,
  När drar ni till Mallis?
  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart börjar jag också rensa o förbereda för grävning. Ska bli så skönt! Bra du stretchar :-) Har Mallisplaner om mitten av november men vi får se om vi hinner med allt som ska hinnas först. Kram Maria

   Radera
 3. Jag hör nog till dem också som välkomnar hösten. Fast å andra sidan - jag blir helt salig på våren också! Så jag vet inte om jag är en riktigt höstmänniska. Men att tända brasor och se naturen ändra skepnad, både till det färggranna och sedan det kala, är ljuvligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är med väldigt glad för våren då allt det underbara ligger framför!

   Radera
 4. Jeg syns høsten er vakker og har ikke i mot en hvileperiode i hagen, men vinterhalvåret varer så utrolig lenge. Av og til ønsker jeg meg engelske vintre! Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Här är en till som gillar hösten. Bara det inte regnar varje dag. Gillar även anisisop en verklig favorit här.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera