25 augusti 2012

Sävstaholmäpplet

Fantastiskt! Nu sätter äppelsäsongen igång! Svenska, giftfria, smakrika äpplen i var och varannan trädgård.

Dessa 'Sävstaholm' fick vi av en granne som har i överflöd. 'Sävstaholm' är en ny bekantskap för mig men jag gillar det redan. Det är ett ganska litet äpple som mognar nu i månadsskiftet augusti-september. Det har en kort lagringstid och blir på slutet mjöligt i konsistensen. Perfekt syrligt mos- och kompottäpple!

Trädet är tydligen väldigt härdigt och motståndskratigt mot sjukdomar.




Jag blev så sugen på gott äppelmos med kanelsocker i att jag satte igång direkt. Det regnar ju ändå bara och jag är fortfarande både hostig o snörvlar... Åh, det halvljumna äppelmoset smakade underbart ihop med vaniljglassen! Vilken lyx!

2 kommentarer:

  1. Säfstaholm är ett slott nära mig. Och ett gott äpple. Men mitt träd har en massa ohyra i år. Trist!
    Förstår att ditt mos smakade fantastiskt!

    Krya på dig. Kram Marie

    SvaraRadera
  2. Tack! Det va ju ett sammanträffande! Äpplet har tydligen fått en stor spridning, populärt alltså!

    SvaraRadera