15 juli 2012

Grönsakerna

 Tomaterna kämpar på längs husväggen i söderläge. Nu börjar små tomater växa fram och det finns många fina blommor på gång.


 Vi tog hem torkad chili från Mallorca som vi sådde frön från. Det ska bli så spännande att se de olika sorterna och färgerna och smaka dem färska, vilket är något helt annorlunda än torkade!


 Pumpan 'Blue Hubbard' är en jättegod och vacker blågrå vinterpumpa som smakar otroligt gott ugnsbakad med en bit chevre och chili på. Vi är ju inte riktigt där ännu, men det är trevligt att tänka på vad som väntar.

 Gul squash, sorten 'Gold Rush F1'. Lite mer värme o sol på den så...

 Vitlöken har vuxit över förväntan eftersom klyftorna inte kom i jorden förrän i våras. Spännande att se om de har hunnit växa till sig ändå, men det ser så ut. På våren när klyftorna börjar växa är det viktigt att de har tillgång på näring och vatten och den här våren var ganska torr och vår jord mager så vi har haft en nässelvattensproduktion som har gett alla växter ett bra näringstillskott.


 Rödbetor måste man ju ha för att det är så gott och nyttigt. Fröna till detta årets odling har varit lite av ett ihopsamlingsprojekt och jag har försökt att så slut på gamla fröer för att köpa nytt nästa år. Några frösorter blir gamla fort, till exempel grönkålsfrön, salladsfrön och palsternackefrön medan andra frön kan ha en bra grobarhet även om de är lite gamla. Rödbeta är ett sånt exempel.


 Morötterna stod och stampade länge men nu har de fått bra fart där ute med allt regn som har kommit och stödgödsling med nässelvatten. Vi har en sommarsort, den vanliga 'Nantes 2' och en gul lagringsmorot som jag har glömt namnet på. Krusbladiga persiljan ska skördas vilken dag som helst, sen får några plantor stå kvar och övervintra.

 Massor av ruccola och asiatiska senapsblad har vi här, bland annat sareptasenap, pak choi och mizunasallat. Det är gott att kunna plocka varje dag och de går bra att så i omgångar.

 Längst bort i bilden syns vanlig grön sockerärt och vaxsockerärten 'Professor Krappers' som smakar mycket bra och ser fin ut i salladen. Närmast i bilden är vårt potatisland som består av fyra olika sorters potatis, 'Amadine', 'Mandelpotatis', 'Asterix' och en ännu rödare sort som jag inte har namnet på.

Vaxsockerärten 'Professor Krappers'

 Rädisor sår jag också i omgångar. Absolut bästa sorten är 'French Breakfast'.  
Den är både snabb och god och väldigt vacker tycker jag.

 Bondbönorna har varit något av en liten katastrof, den har haft otroligt mycket svarta löss och de har inte alls velat växa till sig och uppätna blommor blir det inget av. Men några godingar blir det nog iallafall.

Rosenbönorna växer på i full fart! Upp upp upp och det finns gott om blommor på plantorna.

 Vaxbönorna som vi trodde var en buskvariant visade sig vara störbönor. Mycket riktigt 'Neckargold' är en störböna. Men det gör ingenting, de fick bara lite pinnar att klättra på så var det fixat.

Har någon någonsin sett så stor isört? Den är alltså jättestor och jättefrodig som ni ser. 

 Mesembryanthemum crystallinum
Ur Runåbergs Frökatalog:
 "Ovanlig salladsväxt, nära släkt med Dorotheablomman, som också har ätliga blad. De tillhör samma familj som Nyzeeländsk spenat, Aizoaceae, och härstammar från västra Sydafrika upp mot Namibia. Den växer även vild vid kusterna kring Medelhavet och Arabien.
 Vanlig i Australien som salladsväxt och som skyddsgröda mot gräsbränder p.g.a. sitt stora innehåll av vätska. Isörten odlas som ettårig. Övervintrad svalt i kruka blommar den med små, vita tusenskönaliknande blommor. Bladen påminner om spenatblad till form och storlek, men är tjocka och saftiga, överdragna med isiga pärlor. Som rimfrost efter en lätt nattfrost. Smaken är inte så speciell, friskt grön med lite dragning åt citrus och en viss sälta. Det är framför allt konsistensen som är tilltalande."

Mangold är supergott. Igår blev det lasagne med egen spenat och mangold. 
I frysen finns skördad och förvälld spenat.


 Kålen har fått växa upp under en täckväv, inköpt på dyra Granngården. Väven har skyddat plantorna mot sniglar och kålfjärilar men så en dag för ett tag sedan bara sprack den och det blev en stor reva i den. När jag sen skulle försöka se om jag kunde laga den och tog tag i den var den så spröd som hushållspapper. Tyvärr inget kvitto kvar så Granngården vägrar ta emot den. Suck. Jag får väl försöka skydda kålen så gott det går ändå, kolla efter sniglar och larver. Hoppas det blir lite blomkål, broccoli, broccolo, grönkål, rybs och svartkål iallafall.

 Nya plantor på gång. Fall-i-fall-kål-plantor och frilandsgurka eftersom de första plantorna fick nån virussjuka och dog. Nu ska dessa ut i landet och jag hoppas kunna göra lite inläggningar så småningom. Egen inläggsgurka i fjol var en riktig hit. Jag tror det hinner bli lite gurkor på dem om jag snabbar mig att få ner dem i jorden.


7 kommentarer:

 1. Vilket helt ljuvligt inlägg!
  Det ser ut som om ni tar väl hand om allt som går att påverka. Jättekul att läsa om din/era favoriter och sorter.
  Våra bondbönor som jag lite storsatsat på har helt stannat i växten och de har varit tokmycket löss på. Några baljor på varje planta på sin höjd! Det är tragikomiskt att se de höga klätterställningar jag flätat åt dom.... Jag har helt missat/inte hunnit så i maj/juni det som skulle sås för att sättas ut nu. Typ kål... Har bara lite jättefin italiensk spretig kål och fin spetskål, men ingen grön-, bryssel- eller svartkål...
  Broilerisört! Fast jag har faktiskt sett stora ( dock ej lika stora) plantor hos Dagliljan - det är så läckert. Ingen av mina frön blev nåt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin! Idag såg jag en liten ljusning i bondbönsraden, det ser ut som att lössen har gett sig och att det kommer nya baljor nu. Först tänkte jag bara riva upp allt men när jag såg de nya baljorna tänkte jag att de får stå ett tag till- det jag har kunnat skörda smakar ju underbart! I övrigt skördar vi fantastiska morötter, rödbetor, vitlök, potatis allt möjligt gott från täppan. Våra middagar kostar nu inte många kronor! Det skulle vara så kul att få se era odlingar igen, det har nog hänt en del sen sist! Då kunde du få några svartkålsplantor och pelargoner om du gillar såna :-)

   Radera
 2. Vad gör du med all persilja? Den är väl inte så bra att torka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klipper bort stjälkarna och hackar den grovt, sen fryser jag den i lådor så att det går lätt att skrapa ur lite direkt i maten.

   Radera
 3. hej. hur blev det med vitlöken? vårsådd brukar inte bli så bra jämfört med höstsådd men vissa år vill det sig ändå väl. vårsådd av silverskins brukar dock ge samma avkastning som höstsådd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vitlöken blev över förväntan! Jag satte ju klyftor först i mars. Vissa blev riktigt stora och fina! Kanske berodde det på att jag både stödvattnade och gödselvattnade rättså regelbundet. /Maria

   Radera
 4. hej. hur blev det med vitlöken? vårsådd brukar inte bli så bra jämfört med höstsådd men vissa år vill det sig ändå väl. vårsådd av silverskins brukar dock ge samma avkastning som höstsådd.

  SvaraRadera